Met acht armen om uit te kiezen, octopussen spelen soms favorieten.

Octopussen jagen vaak door met hun armen om zich heen te voelen, zoekend naar prooien die zich tussen rotsen verbergen. Maar hun jacht kan zich ook laten leiden door wat ze zien. In dat geval hebben octopussen hun wapens om prooien te vangen. Zeebioloog Flavie Bidel en haar collega’s waren benieuwd hoe octopussen kiezen welke armen ze gebruiken. Als u dit begrijpt, kan dit aanwijzingen opleveren voor ingenieurs zachte robots ontwerpenze zegt.

Het workforce van Bidel keek toe hoe octopussen jagen om te zien of ze enige voorkeuren tussen hun armen vertoonden. Ze maakte deel uit van dit werk toen ze aan de Universiteit van Minnesota in St. Paul werkte.

De onderzoekers werkten met 10 Californische tweepuntsoctopussen (Octopus bimaculoides). Elke tennisbal-sized octopode kreeg een pottenbakkershol. Deze knusse plekken zijn goede schuilplaatsen voor octopussen. Voorafgaand aan een experiment verplaatste het workforce een ​​hol met een octopus erin naar een tank waar ze het gedrag van het dier konden filmen.

De wetenschappers lieten vervolgens een prooidier vallen, ofwel een levende garnaal of krab. Deze twee beestjes hebben verschillende strategieën om aan een roofdier te ontsnappen. Een krab schaatst meteen. “Zijn reactie is om een ​​homerun te doen – naar zijn hol rennen”, zegt Bidel. Garnalen bewegen veel minder. Een garnaal kan minutenlang op de tankbodem rondhangen totdat een dreiging dreigt. Dan, als het tijd is om te ontsnappen, werpt de garnaal zichzelf weg. Garnalen glippen soms voorbij de greep van een octopus, maar krabben zijn meestal niet snel genoeg om te ontsnappen, merkt Bidel op.

Octopussen gebruikten een paar verschillende jachtstrategieën, van wachten om hun prooi in een hinderlaag te lokken tot ze achterna te zitten. En toen de octopussen hun snacks gingen pakken, observeerde het workforce twee belangrijke manieren waarop de dieren hun armen gebruikten. Octopussen grepen soms met meerdere armen tegelijk. Dit wordt een synchrone (SING-kruh-nuss) aanval genoemd. Andere keren deden ze een opeenvolgende (Sih-KWEN-sjoel) aanval. Dat betekent dat de octopus zijn armen één voor één gebruikte. De octopussen gaven de voorkeur aan verschillende tactieken voor het achtervolgen van garnalen en krabben. En ze leken een dominant paar armen te hebben.

De onderzoekers deelden hun resultaten op 20 september in Huidige biologie.

Nu willen Bidel en haar collega’s de rol van de hersenen en het zenuwstelsel van octopussen begrijpen bij het kiezen van de te gebruiken armen. Tweederde van de zenuwcellen van octopussen, of neuronen, zijn in hun armen, zegt Bidel. De onderzoekers hopen tijdens het jagen de elektrische signalen in de hersenen van de dieren huge te leggen. Dat zou kunnen helpen te ontrafelen hoeveel de hersenen en de armen van een octopus elk verantwoordelijk zijn voor deze bewegingen.

Met hun armen in overvloed en complexe zenuwstelsel, lijken octopussen misschien onbekende wezens. Maar Bidel vond ze vergelijkbaar met de huisdieren waar veel mensen van houden. “Het zijn web katten. Ze spelen graag. Ze zijn graag sociaal, maar niet te veel”, zegt ze. “Ze hebben allemaal verschillende persoonlijkheden.”

Gegevensduik:

  1. Kijk naar figuur A onder ‘Octopus-aanvalsstrategieën’. Welke benaderingen gebruiken octopussen bij het jagen op garnalen? Welke benaderingen gebruiken ze vaker bij het jagen op krabben?
  2. Denk na over de verschillen tussen hoe krabben en garnalen bewegen. Waarom denk je dat octopussen de voorkeur geven aan verschillende strategieën voor elk?
  3. Kijk naar figuur B in datzelfde gedeelte. Hoe verhouden de waarden voor elk sort aanval zich voor garnalen? Hoe verhouden de waarden zich voor krabben? Welk sort geven octopussen de voorkeur voor elke prooi?
  4. Kijk naar figuur A onder ‘Favoriete armen van Octopussen’. Deze grafiek laat zien welke arm de octopus als eerste gebruikt bij een opeenvolgende aanval. Als de prooi zich aan de linkerkant bevindt (blauwe balken), welke arm wordt dan meestal het eerst gebruikt? Hoeveel procent van de tijd is dit de eerste arm die wordt gebruikt? Als de prooi zich rechts bevindt (rode balken), welke arm wordt dan meestal het eerst gebruikt? Vergelijk hoe vaak de voorkeursarmen het eerst worden gebruikt met de andere twee armen aan dezelfde kant.
  5. Kijk naar figuur B in datzelfde gedeelte. Welke arm maakt het vaakst deel uit van de aanval als de prooi zich aan de linkerkant bevindt (blauwe balken)? Welke arm wordt het vaakst opgenomen als de prooi zich aan de rechterkant bevindt (rode balken)?
  6. Op foundation van je antwoorden, welk paar armen is misschien de favoriet van octopussen?
  7. De hand die je het vaakst gebruikt, is je dominante hand. Ben je rechtshandig of linkshandig? Schrijf je naam met je dominante hand. Probeer het nu met je andere hand te schrijven. Welke ziet er beter uit? Wat is het verschil in hoe het voelt om deze twee verschillende manieren te schrijven?

Leave a Reply

Your email address will not be published.