Uitgegeven op:

Jerry Lee Lewis, een spilfiguur van de Amerikaanse rock-‘n-roll uit de jaren vijftig die een cruciale rol speelde bij het vormgeven van het ontluikende geluid van het style, is overleden. Hij was 87 jaar oud.

Beroemd om zijn vloeiende blonde lokken, luidruchtige pianobeats en buitensporige aanwezigheid op het podium, stierf de ster die het finest bekend staat om zijn klassieker “Nice Balls of Hearth” een natuurlijke dood, vertelde zijn publicist vrijdag aan AFP.

“Hij is klaar om te vertrekken”, citeerde zijn publicist Judith, de vrouw van de kunstenaar.

Een vriend en rivaal van Elvis PresleyLewis’ carrière omspande meer dan een halve eeuw en genereerde een schat aan wilde verhalen over zijn talrijke vrouwen, dronken razernij en aanvaringen met de overheid over achterstallige belastingen.

Het genereerde ook een reeks onuitwisbare hits.

Lewis, geboren op 29 september 1935 in Ferriday, Louisiana, ging op negenjarige leeftijd naar de ivoren. Het jaar daarop namen zijn ouders Elmo en Mamie een hypotheek op de familieboerderij om een ​​piano voor hem te kopen.

Samen met zijn neven Mickey Gilley en Jimmy Swaggart – die respectievelijk een bekroonde countrymuzikant en een door schandalen besmeurde evangelist zouden worden – besteedde Lewis uren aan het perfectioneren van zijn vak.

‘De moordenaar’

In 1956 trok Lewis naar Memphis, Tennessee — de zuidelijke Amerikaans stad beroemd als bakermat van soul, blues en steen — om contact te leggen met de producer Sam Phillips bij Solar Information, die een belangrijke rol speelde in de astronomische opkomst van Presley.

Lewis, Presley en Johnny Money kwamen dat jaar samen met Carl Perkins in de studio voor de beroemde jamsessie ‘Million Greenback Quartet’, die veel later werd uitgebracht en werd geprezen.

Lewis werd het jaar daarop beroemd met zijn doorbraakhit “Complete Lotta Shakin’ Goin’ On” – wiens provocerende teksten sommige radiostations schokten die aanvankelijk weigerden om het te spelen.

Zijn vervolg, “Nice Balls of Hearth”, blijft een van de finest verkochte singles aller tijden, en was ook de naam van een docudrama uit 1989 over Lewis met acteur Dennis Quaid in de hoofdrol.

Tegen de zomer van 1958 schoot Lewis – bijgenaamd “The Killer” – als een raket naar de high, met followers die zich in de exhibits stortten, geld stroomde binnen en een derde hit, “Breathless”, die zich een weg baande naar de hitlijsten.

In een tijd waarin steen nog nat was achter de oren en zelfs de geringste draaiing van het onderlichaam door Presley een sensatie veroorzaakte, droeg Lewis het verder, bonzend met handen en voeten op de toetsen – soms sprong hij op zijn vleugel om te gillen van genot .

‘Wie had gedacht dat ik het zou zijn?’ een verklaring van zijn publicist citeerde de rocker als te zeggen in zijn laatste dagen.

(AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published.