De problemen in deze verkiezing zijn enormen de uitgestrekte verschillen tussen de twee politieke partijen zijn goed opgetekend.


Hoe Occasions-verslaggevers verslag doen van politiek. We vertrouwen erop dat onze journalisten onafhankelijke waarnemers zijn. Dus hoewel Occasions-medewerkers mogen stemmen, mogen ze geen kandidaten of politieke doelen steunen of campagne voeren. Dit omvat het deelnemen aan marsen of bijeenkomsten ter ondersteuning van een beweging of het geven van geld aan, of het inzamelen van geld voor een politieke kandidaat of verkiezingsdoel.

Maar voor de aandelenmarkt wijst de geschiedenis erop dat de uitslag van de verkiezingen er misschien niet veel toe doet. Hoe schokkend dit ook magazine zijn, sinds 1950, de tussentijdse verkiezingen hebben geleid tot een opleving van de aandelen, ongeacht welke partij heeft gewonnen, en ongeacht de problemen.

De markt is in de maanden voor de midterms over het algemeen gekrompen en floreerde daarna. En het blonk vaak uit in het jaar na de midterms, meestal de beste van de vierjarige presidentiële cyclus.

Ned Davis Analysis, een onafhankelijk onderzoeksbureau voor investeringen, vergeleek de aandelenrendementen van 1948 tot 2021, uitgesplitst naar de vier jaar van een standaard presidentiële termijn. Het gebruikte de S&P 500 en een voorgangerindex:

  • 12,9 procent voor jaar 1.

  • 6,2 procent voor jaar 2, het jaar van de tussentijdse toetsen.

  • 16,7 procent voor jaar 3, het jaar na de midterms.

  • 7,3 procent voor jaar 4.

De gegevens waren vergelijkbaar voor het industriële gemiddelde van Dow Jones dat teruggaat tot 1900.

Maar waarom? Er is geen zeker antwoord – en het kan zelfs een reeks toevalligheden zijn – hoewel er tal van verklaringen zijn. Waar ik de voorkeur aan geef, is dat presidenten politici zijn die proberen de economie te stimuleren – en oblique de aandelen te versterken – voor een maximaal impact bij presidentsverkiezingen.

Hun eerste jaar in functie is de beste tijd om politiek pijnlijke stappen te zetten, die vaak leiden tot zwakke markten tegen de tijd dat de tussentijdse verkiezingen komen. Na verliezen in de tussentijdse verkiezingen proberen presidenten de economie echter een increase te geven door middel van expansief fiscaal en monetair beleid, waarmee ze zichzelf (of hun opvolgers) goed voorbereiden op de verkiezingen.

Twee krachtige factoren — het negatieve impact van een vertragende economie en de gunstige invloed van de tussentijdse verkiezingen — kunnen in battle zijn, Ed Clissoldzei de belangrijkste Amerikaanse strateeg van Ned Davis Analysis in een interview.

Positief voor aandelen is dat Wall Road meestal goed reageert op een patstelling – de stilstand die Washington in zijn greep kan houden wanneer de macht verdeeld is – en een dergelijke verdeeldheid is de consensusverwachting voor de tussentijdse termijnen. Maar in de afgelopen eeuw, toen bearmarkten in verband werden gebracht met recessies, is er nooit een einde gekomen aan een bearmarkt voordat een recessie is begonnen, heeft de heer Clissold geconstateerd. De laatste keer dat er een recessie in het jaar dat volgde op de tussentijdse verkiezingen na de verkiezingen van 1930, tijdens de Grote Depressie, een verschrikkelijk tijdperk voor aandelen en de economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.