High gedaan? Het is een simpele vraag met een ingewikkeld antwoord.

De prime van een berg is het hoogst bereikbare niveau, de prime, het hoogste punt. Simpel, toch? Niet zo snel.

Ik heb altijd geloofd dat het beklimmen van een berg een rondreis moet zijn. De tweede helft van elke klim, de afdaling, is het belangrijkste onderdeel van het eigenlijke evenement.

Als je niet de kracht, het uithoudingsvermogen, het verlangen of de motivatie hebt om de hele weg van de prime af te dalen, terug naar het basiskamp, ​​moet je misschien je redenen om te klimmen of je systeem van coaching voor zo’n duursportevenement heroverwegen.

De prime bereiken is optioneel; naar beneden gaan is verplicht. Klimmers moeten hun afdaling plannen, of het nu hun terugkeer of hun exit-strategie is, zelfs voordat ze de klim plannen. Het laatste hangt van het eerste af.

Geef prioriteit aan veiligheid boven succes. Bereid jezelf fysiek voor op een klim voor een langdurig, veeleisend evenement, en je zult sneller en sterker zijn – en dus veiliger.

Het probleem: niet-noodhulpvluchten

Om niet-medische redenen van een berg worden gevlogen voordat het basiskamp wordt bereikt, lijkt het proces en de ervaring goedkoper te maken. Laat de reddingshelikopters doen wat ze moeten doen: klimmers redden die zich in een echt noodgeval bevinden.

Andere klimmers zijn bezorgd dat het klimproces wordt afgezwakt. Nirmal “Nims” Purja, een wereldberoemde klimmer op grote hoogte en lid van Mountain Advisory Council van World Rescue, brak meer information tijdens het klimseizoen in de Himalaya in 2022. De Nepalese bergbeklimmer gelooft heilig in de etiquette op de prime.

Nims Purja; (foto/World Rescue, LLC)

“Als ik een toppush doe, is het van het basiskamp naar de prime en dan van de prime terug naar het basiskamp,” Purja zei.

“Voor mij is dat de enige manier om het te doen. Het moet authentiek zijn – er gaat geen helikopter terug naar het basiskamp – tenzij de prime leeg is of er een noodsituatie of redding is en iemand een helikopter nodig heeft.”

Kristin Harilaeen nieuwkomer in bergbeklimmen die probeert het snelheidsrecord van Purja te verbeteren, zei dat een authentieke prime betekent terugkeren naar het basiskamp zonder evacuatie met een helikopter “in principe, maar je moet niet aarzelen om per helikopter te worden geëvacueerd als je na de prime in de problemen komt.”

“Mijn reizen in de bergen beginnen en eindigen in het basiskamp,” zei Tom Livingstone, een veelgeprezen outdoorschrijver en klimmer. “Ik klim met de bedoeling om veilig te blijven en geen reddingshelikopter nodig te hebben. Ik geloof niet dat een beklimming geldig is als een helikopter wordt gebruikt terwijl je in de bergen bent – en een beklimming moet eindigen met het hele staff veilig terug in het basiskamp,” zei hij.

Nick Heil merkte al in 2012 op dat sommige bergbeklimmers, misschien met minder ervaring of coaching, meer afhankelijk werden van reddingsacties met helikopters. Hij schreef dat bergbeklimmers “zich zorgen maken dat de aanwezigheid van [rescue helicopters] verandert de besluitvorming over expedities en moedigt klimmers aan om hun grenzen te verleggen.”

Conrad Anker
Conrad Anker; (foto/World Rescue LLC)

Conrad Anker, die twee keer de Mount Everest heeft beklommen, zei: “Het ouderwetse was dat je zelfvoorzienend was. Als er een ongeluk zou gebeuren, zou je de middelen hebben om jezelf en je teamgenoten eruit te halen.”

Onlangs, een New York Instances artikel meldde dat een arts voor bergbeklimmen een vals rapport van onderkoeling had gebeld nadat hij had geprobeerd Denali, de hoogste berg in Noord-Amerika, te beklimmen en niet te bereiken. Hij deed dit zodat hij kon zijn “gered” per helikopter in plaats van alleen af ​​te dalen, volgens een strafrechtelijke klacht ingediend in Fairbanks, Alaska, federale rechtbank.

Gordon Janow, die expedities heeft geleid naar elk van de hoogste bergen op de zeven traditionele continenten en directeur is van programma’s voor Alpine Ascents, zei dat “vroeg omkeren voordat een medisch noodgeval zich voordoet, gewoon slim bergbeklimmen is.”

Bergbeklimmen heeft inherente risico’s – accepteer ze

Klimexpert Alan Arnette zegt dat de bergsportsituatie aan het veranderen is, en niet per se ten goede.

“Alpinisme op grote hoogte heeft altijd risico’s gehad. Klimmers kunnen deze risico’s beperken door zo goed mogelijk voorbereid en zelfvoorzienend op hun expeditie te arriveren. Maar in de huidige omgeving krijgen klimmers vaak te horen dat als ze in de problemen komen, hun reddingsverzekering een evacuatie van de berg dekt. Dit valse gevoel van veiligheid is gevaarlijk. Iemand vertellen wat ze willen horen, is nooit acceptabel’, zei hij.

Arnette is een bergbeklimmer die in 2011 de Mount Everest heeft beklommen en in 2014 de oudste Amerikaan werd die de K2 heeft beklommen. Volgens Exterior Journal is hij een van ‘s werelds meest gerespecteerde kroniekschrijvers van bergbeklimmen.

Aan het eind van de dag is het een beetje flauw om een ​​helikopter halverwege een berg in te schakelen als je niet ernstig gewond of ziek bent, gewoon om het laatste deel van de afdaling te vermijden. Er zijn de laatste tijd talloze gevallen geweest waarin klimmers een ziekte veinzen of eisen dat ze weggevlogen worden om eerder naar huis te gaan. Het lijkt erop dat het belangrijker is om over je prime te kunnen praten dan het proces te omarmen.


Ed Viesturs
Ed Viesturs; (foto/World Rescue, LLC)

Ed Viesturs is een legendarische bergbeklimmer en lid van de World Rescue Mountain-adviesraad. Hij is de enige Amerikaan die alle 14 van ‘s werelds 8.000 meter hoge toppen heeft beklommen en de vijfde persoon die dat deed zonder additional zuurstof te gebruiken.


andrea lanfri
Andrea Lanfri met meervoudig geamputeerde beklimt met succes Everest
De Italianen Luca Montanari en Andrea Lanfri, die beide benen onder de knie en zeven vingers verloren aan meningitis, beklommen op 13 mei de Everest. Lees verder…


Leave a Reply

Your email address will not be published.