Als je je er in grote lijnen van bewust bent dat de aanstaande tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten grote wereldwijde gevolgen hebben, maar je bent niet op de hoogte van het Amerikaanse regeringssysteem of je hebt problemen om mee te gaan, dan ben je hier aan het juiste adres.

In het tweepartijenstelsel van de Verenigde Staten is controle over twee cruciale regeringsorganen – de Senaat en het Huis van Afgevaardigden – essentieel om wetten gemaakt te krijgen, en het zal worden beslist door een stemming op 8 november. Democraten hebben momenteel de controle over beide organen en het presidentschap, en het verlies van het Huis of de Senaat aan de Republikeinen zou de macht van de Democraten in de komende twee jaar van de ambtstermijn van president Biden aanzienlijk verminderen.

Honderden verkiezingen zullen plaatsvinden, maar veel kandidaten worden als shoo-ins beschouwd en de controle in elk lichaam zal hoogstwaarschijnlijk worden beslist door een paar strakke races.

De Senaat, die nu op een 50-50-impasse zit, maar wordt gecontroleerd door Democraten omdat vice-president Kamala Harris de beslissende stem uitbrengt, heeft 100 leden, met twee uit elk van de 50 staten. Er zijn 34 zetels te winnen in november en de winnaars hebben een termijn van zes jaar.

Het Huis, met 435 stemgerechtigde leden, wordt gecontroleerd door de Democraten, 222 tegen 213. Alle 435 zetels zijn beschikbaar voor verkiezing, waarbij de winnaars een termijn van twee jaar hebben.

Historisch gezien heeft de partij die het presidentschap controleert – momenteel de Democraten – het slecht gedaan tijdens de tussentijdse verkiezingen. Frustratie met de president leidt vaak tot succes voor de andere partij, en de heer Biden heeft: lage goedkeuringsclassificaties.

Momenteel zijn de Republikeinen favoriet om het huis te winnenen de Senaat wordt overwogen een tossup, volgens FiveThirtyEight. Democraten genoten van een grote peiling nadat het Hooggerechtshof een impopulaire uitspraak in juni die het grondwettelijke recht op abortus afschaftewaardoor de partij hoop kreeg dat het historische developments zou kunnen trotseren, maar dat voordeel is grotendeels vervaagd.

Lees hier meer over het volgen van de peilingen en de voorspellingen, en over het brede scala aan mogelijke uitkomsten.

In sterk gepolariseerde tijden is het buitengewoon moeilijk om wetgeving aan te nemen, tenzij één partij het presidentschap, het Huis en de Senaat controleert. Als de Republikeinen het Huis of de Senaat winnen, kunnen ze veel voorkomen van wat de heer Biden en de Democraten vóór 2024, de volgende presidentsverkiezingen, zouden hopen te bereiken. Je zou elke belangrijke democratische wetgeving vaarwel kunnen zeggen.

Aan de andere kant, als Democraten het Huis behouden en hun voorsprong in de Senaat vergroten, zou dit hen meer mogelijkheden kunnen geven om nieuwe wetten aan te nemen. En aangezien senatoren een termijn van zes jaar hebben, zou het halen van een voorsprong hen in 2024 wat ademruimte geven, wanneer analisten zeggen Republikeinen zullen waarschijnlijk zeer geliefd zijn.


Hoe Instances-verslaggevers verslag doen van politiek. We vertrouwen erop dat onze journalisten onafhankelijke waarnemers zijn. Dus hoewel Instances-medewerkers mogen stemmen, mogen ze geen kandidaten of politieke doelen steunen of campagne voeren. Dit omvat het deelnemen aan marsen of bijeenkomsten ter ondersteuning van een beweging of het geven van geld aan, of het inzamelen van geld voor een politieke kandidaat of verkiezingsdoel.

Als de Republikeinen aan de macht komen, kunnen ze de democratische inspanningen blokkeren om abortusrechten te codificeren en actie te ondernemen tegen het klimaat, en vraagtekens bij de hulp aan Oekraïne.

Als de Republikeinen een of beide kamers overnemen, kunnen ze hun nieuwe bevoegdheden gebruiken om een ​​reeks onderzoeken naar Democraten te starten, zoals oppositiepartijen al lang doen in Washington. Met dagvaardingen en gerechtelijke hoorzittingen konden ze vermeende incompetentie of vermeende wandaden over een verscheidenheid aan onderwerpen onder de aandacht brengen, waaronder de het zoeken naar voormalig president Donald J. Trump’s privéclub en residentie in augustus, de terugtrekking uit Afghanistan en de pandemische respons.

Democraten verwachten dat de heer Biden en zijn familie een van de doelwitten zullen zijnsamen met Dr. Anthony Fauci, een medisch topadviseur in de Trump- en Biden-administraties.

Sommige Republikeinen hebben ook toegezegd om beschuldig de presidenteen ingewikkeld proces dat de heer Biden zou kunnen dwingen om terecht te staan ​​in de Senaat, zoals de heer Trump deed voor afzonderlijke beschuldigingen in 2020 en 2021. Senator Ted Cruz uit Texas, een Republikein, zei vorig jaar dat er “enorme druk” zou zijn. op een Republikeins Huis om de heer Biden te beschuldigen “of het gerechtvaardigd is of niet.”

Controle van de Senaat omvat de bevoegdheid om federale rechters goed te keuren, tot en met het Hooggerechtshof. Als de Republikeinen zeggenschap claimen, kunnen ze hun macht gebruiken om de benoemingen van president Biden te blokkeren.

Toen president Barack Obama, een democraat, moest samenwerken met een door de Republikeinen gecontroleerde Senaat, de Republikeinen blokkeerde zijn nominatie voor het Hooggerechtshof in 2016. Maar de heer Trump kon dankzij de vriendelijke Senaat snel door drie nominaties voor het Hooggerechtshof komen.

Hoewel ze niet zo spraakmakend zijn, kunnen nominaties voor lagere rechtbanken ook zeer invloedrijk zijn. Als president hebben zowel de heer Trump als de heer Biden de controle van de Senaat van dezelfde partij gebruikt om: benoem tientallen van hun favoriete rechters naar belangrijke posten in het hele land.

In 36 staten wordt een gouverneur gekozen. Ze zouden onder meer van grote invloed kunnen zijn bij het bepalen of abortus in verschillende staten legaal blijft.

De races voor de staatssecretaris krijgen doorgaans niet veel aandacht, maar dit jaar ze hebben grote belangstelling getrokken vanwege de rol van het bureau bij het toezicht op de verkiezingen. Het zou een sleutelpositie kunnen worden als er verkiezingsgeschillen zijn bij de presidentsverkiezingen van 2024, en sommige Republikeinen die in belangrijke staten actief zijn, steunen de valse beweringen van de heer Trump dat de verkiezingen van 2020 van hem zijn gestolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.