De werken zullen voor zich spreken. – Artemisia Gentileschi

De lof barokschilder Artemisia Gentileschi vergaard tijdens haar leven is verbazingwekkend.

Niet omdat het werk de aandacht niet verdient, maar omdat ze een jonge vrouw was in het 17e-eeuwse Florence.

De eerste vrouw die werd toegelaten tot het prestigieuze Florence Accademia delle Arti del Disegnowerd ze opgevangen door de Medici en gerespecteerd door haar leeftijdsgenoten – bijna allemaal mannen.

Haar stijl was internet zo dramatisch als de onderwerpen die ze afbeeldde.

Een van haar meest meeslepende, behandeld in de geanimeerde TED-Ed-les van Allison Leigh hierboven, komt van: een apocrief boek van het Oude Testomony. Het gaat om Judith, een knappe joodse weduwe die, bijgestaan ​​door haar dienstmaagd, de lompe Assyrische generaal Holofernes onthoofdde, wiens troepen haar stad bedreigden.

Dit verhaal heeft in de loop van de tijd veel artiesten aangetrokken: Lucas Cranach de Oude, Donatello, Botticelli, Michelangelo, Cristofano Allori, Goya, Klimt, Franz von Caughten Caravaggiode schilder die Artemisia als tiener het meest probeerde na te streven.

Artemisia bezocht Judith en Holofernes meerdere keren gedurende haar carrière.

Haar eerste poging, rond de leeftijd van 19 of 20, toont twee gezond uitziende jonge vrouwen, hun mouwen verstandig opgerold om hun heldere jurken niet vuil te maken, een vooruitzicht dat veel waarschijnlijker lijkt dan in Caravaggio’s versie, schilderde enkele 15 jaar te vroeg.

Caravaggio’s Judith is dapper, maar meisjesachtig, een beetje terughoudend in haar besneeuwde jurk.

Artemisia’s is een unhealthy ass, het zwaard balanceert nonchalant op haar schouder terwijl ze controleert of de kust veilig is voordat ze ontsnapt met een mand met het hoofd van haar slachtoffer. Hoewel ze unhealthy voor het succes van haar onderneming, is dit een vrouw die misschien niet de hulp van God nodig had om ‘de vijanden te verpletteren’ die tegen haar volk waren opgesteld.

De dingen worden nog intenser in Artemisia’s derde afbeelding, misschien 10 jaar later geschilderd, nadat ze was getrouwd en naar Florence was verhuisd.

Kunsthistoricus Zuster Wendy Becketteen ongegeneerde fan, beschrijft de gespierde en bloederige scène in Zuster Wendy’s 1000 Meesterwerken:

Gentileschi laat zien hoe Judith het hoofd vastpakt en het zwaard zwaait met een meedogenloze concentratie terwijl ze zich toelegt op de griezelige maar noodzakelijke taak, zoals een praktische huisvrouw die een vis stript (er is niets van die ene slag en het is uit, geliefde van de mannelijke schilder De meid voelt misschien scrupules, niet Judith… Het geschokte gezicht van de afgeslachte man wordt in evenwicht gehouden door het grimmig beheerste gezicht van de slachtende vrouw.

Enkele jaren later stelde Artemisia zich opnieuw de vlucht van Judith voor, in een scène die zo theatraal was dat het een stille productie zou kunnen zijn.

Het is gemakkelijk voor te stellen dat Artemisia’s expertise zorgvuldig werd gecultiveerd door haar vader, kunstenaar, Orazio Gentileschimaar als het gaat om de wreedheid van haar afbeeldingen, heeft de speculatie de neiging om een ​​donkerdere tint aan te nemen.

De TED-Ed-les brengt haar verkrachting als tiener, door toedoen van vriend van haar vader, collega-schilder Agostono Tassi. Leigh biedt ook juridische en maatschappelijke context, iets dat vaak ontbreekt bij meer sensationele toespelingen op deze traumatische gebeurtenis.

Als je je bezighoudt met het lesplan van TED-Ed diepervindt u een hyperlink naar een artikel over het onderzoek van romanschrijver Pleasure McCullough naar 400 jaar oude gerechtelijke transcripties voorafgaand aan de beschrijving van Artemisia’s verkrachtingsproces in 2019 Bloed Water Verf, evenals historicus Elizabeth S. Cohen‘s essay De beproevingen van Artemisia Gentileschi: een verkrachting als geschiedenis:

Door onweerstaanbare seks, geweld en genialiteit te combineren, zoals het verhaal van Heloise en Abelard, is de verkrachting van Artemisia Gentileschi vele malen opnieuw verteld. Zo vaak inderdaad, en met zo’n smaak dat deze aflevering veel discussie over de schilder overschaduwt en onze visie op haar is gaan vervormen. Zowel in het verleden als in de recente hernieuwde belangstelling voor Artemisia hadden biografen en critici moeite om verder te kijken dan de verkrachting. In haar geval blijft het ouderwetse idee dat vrouwen in wezen worden bepaald door hun seksuele geschiedenis heersen, alsof een meisje dat wordt aangevallen, daarna moet worden begrepen als een primair seksueel wezen.

Verken een galerij met schilderijen van Artemisia Gentileschi hier.

Zolang ik leef, heb ik controle over mijn wezen. – Artemisia Gentileschi

gerelateerde inhoud

Een eigen ruimte, een nieuwe on-line database, met werken van 600+ over het hoofd geziene vrouwelijke kunstenaars uit de 15e-19e eeuw

De vrouwelijke pioniers van de Bauhaus-kunstbeweging: ontdek Gertrud Arndt, Marianne Brandt, Anni Albers en andere vergeten vernieuwers

Het iconische urinoir en kunstwerk, “Fountain”, is niet gemaakt door Marcel Duchamp, maar door de baanbrekende dada-kunstenaar Elsa von Freytag-Loringhoven

De full werken van Hilma af Klint worden voor het eerst gepubliceerd in een prachtige collectie van zeven delen

Ayun Halliday is de Chief Primatologist van de East Village Inky zine en auteur, meest recentelijk, van Creatief, niet beroemd: het kleine aardappelmanifest. Volg haar @AyunHalliday.


Leave a Reply

Your email address will not be published.