Een federale rechter weigerde vrijdag een actiegroep te verbieden zich te verzamelen in de buurt van stembussen in Arizona, met het argument dat de acties van de leden geen “echte bedreiging” of intimidatie leken en dat hun recht om zich in openbare ruimtes te verzamelen grondwettelijk beschermd is.

In zijn Uitspraak van 14 pagina’soordeelde rechter Michael T. Liburdi dat hoewel “veel kiezers terecht gealarmeerd zijn door de waarnemers die filmen” bij stembussen in Maricopa County, er geen bewijs is dat de groep, Clear Elections USA, geweld tegen wie dan ook heeft aangemoedigd, noch heeft het persoonlijke of identificerende informatie over iemand geplaatst.

“Hoewel deze zaak zeker serieuze vragen oproept”, schreef rechter Liburdi, “kan de rechtbank geen verbod uitvaardigen zonder het Eerste Amendement te schenden.” Door een verzoek om een ​​straatverbod en een verbod af te wijzen, zei de rechter, die in 2019 door president Donald J. Trump werd benoemd tot lid van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het district Arizona, dat hij de zaak open zou houden en ermee instemde om elk nieuw bewijs te horen dat de beklaagden “hebben zich beziggehouden met onwettige intimidatie van kiezers.”

Clear Elections USA heeft gezegd dat het kiezersfraude probeert te voorkomen door activisten in het hele land te organiseren in de buurt van postbussen die zijn opgesteld om stembiljetten te ontvangen. Het doel, zeggen ze, is om kiezers te observeren en mogelijke gevallen van kiezersfraude of wangedrag te documenteren.

Maar een klacht ingediend op maandag door twee non-profitorganisaties, de Arizona Alliance for Retired Individuals en Voto Latino, beweerden dat het de bedoeling van de groep was om mensen ervan te weerhouden te gaan stemmen door middel van intimidatie en bedreigingen en dat het de federale stembescherming schond.

De rechtszaak, waarin werd gevraagd om een ​​gerechtelijk bevel tegen Clear Elections USA, identificeerde talrijke incidenten waarbij kiezers in Maricopa County werden gevolgd, gefotografeerd en beschuldigd van “stemezels” – een time period ontleend aan een samenzweringstheorie over kiezers die op frauduleuze wijze meerdere stembiljetten uitbrachten een keer. In verschillende gevallen droegen de activisten vuurwapens en droegen ze beschermende kleding en maskers in militaire stijl.

De uitspraak van rechter Liburdi, die beperkt is tot Arizona, komt slechts 11 dagen voor een tussentijdse verkiezing die bol staat van valse beweringen van fraude en wangedrag bij het stemmen, aangezien de heer Trump de leugen blijft verspreiden dat de verkiezingen van 2020 van hem zijn gestolen. Veel rechtse groepen hebben zich gemobiliseerd om de peilingen te bewerken, stembiljetten en stationswaarnemers in telcentra uit te dagen op zoek naar wandaden.

Met een hoge opkomst die suggereert dat meer dan drievijfde van alle stemmen in het hele land vóór 8 november kunnen worden uitgebracht, zijn stembussen een vroeg vlampunt geworden.

Sinds de vroege stemming begon in Arizona op 12 oktober, heeft de staatssecretaris van Arizona… verwezen ten minste zes klachten over intimidatie van kiezers bij het ministerie van Justitie en de procureur-generaal van de staat voor onderzoek. Alle incidenten vonden plaats bij stembussen buiten in Phoenix en Mesa, een buitenwijk.

“Intimidatie van kiezers is illegaal en geen enkele kiezer magazine zich bedreigd of geïntimideerd voelen wanneer hij probeert te stemmen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Katie Hobbs, een democraat die zich kandidaat stelt voor de gouverneur van Arizona, deze week in een verklaring. “Iedereen die zich met dat recht probeert te bemoeien, moet worden gerapporteerd.”

Veel van de activisten weigerden met de pers te praten of zichzelf te identificeren, maar Melody Jennings, oprichter van Clear Elections USA, heeft hen beschreven als “onze mooie boxwatchers” en “mijn mensen” in berichten op Fact Social, het socialemediaplatform dat is opgericht door de heer Trump. Ze heeft ook verschillende foto’s van kiezers en hun auto’s gepost, en ze beweerde dat een kiezer “stembiljetten uit zijn shirt trok”.

“De grondwet heeft vandaag gewonnen”, schreef mevrouw Jennings in een bericht na de uitspraak van vrijdag. “Deze strijd is nog niet voorbij, maar vandaag was een stap voor vrijheid en voor het behoud van uw eerste wijzigingsrechten.”

Mevrouw Jennings reageerde niet op een verzoek om commentaar.

In zijn beslissing wees rechter Liburdi ook Voto Latino uit de rechtszaak, met het argument dat het geen stand hield omdat het geen financiële impression had aangetoond van de problemen die het in de klacht beweerde. Een advocaat van de eisers reageerde niet direct op een verzoek om commentaar op de uitspraak.

Een tweede rechtszaak die deze week werd aangespannen tegen Clear Elections USA, evenals een andere groep die bewaking heeft georganiseerd bij stembussen, werd eerder op vrijdag opnieuw toegewezen aan rechter Liburdi. Het vordert ook een verbod, maar een hoorzitting over de zaak is nog niet gehouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.