Hetzelfde kan gezegd worden van de ‘Moeders van de Beweging’, de moeders, dochters en echtgenotes die de herinneringen aan hun geliefde levend hebben gehouden. Dit zijn vrouwen zoals Coretta Scott King, echtgenote van Dr. Martin Luther King, Jr.; Myrlie Evers-Williams, echtgenote van Medgar Evers; Gwen Carr, moeder van Eric Garner; Sybrina Fulton, moeder van Trayvon Martin; Maria Hamilton, moeder van Dontre Hamilton; Lucy McBath, vertegenwoordiger van de VS voor de staat Georgia en moeder van Jordan Davis; Lezley McSpadden, moeder van Michael Brown; Cleopatra Pendleton-Cowley, moeder van Hadiya Pendleton; Genève Rietkalfsvlees, moeder van Sandra Bland; Samaria Rice, moeder van Tamir Rice; en Tamika Palmer, moeder van Breonna Taylor.

Keith Beauchamp, die samen met Chukwu het situation voor “Until” schreef, deelde in de toelichting: “In het licht van alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd met de dood van Ahmaud Arbery in Georgia, Breonna Taylor, evenals George Floyd en vele anderen die sinds die tijd zijn gebeurd, is er geen ander verhaal dat spreekt tot deze generatie en het politieke en raciale klimaat dan het verhaal van Emmett Louis Until.”

“Zijn dood herinnert ons er nog steeds aan hoe ver we zijn gekomen en hoe ver we nog moeten gaan. In feite gebruik ik deze analogie vaak voor mensen om het echt te begrijpen, omdat ik een fout heb gemaakt bij het onderwijzen van dit verhaal op vele manieren. En door de jaren heen, nu ik het verhaal veel meer ken, gebruik ik deze analogie graag. En ik wil niemand beledigen, maar dit is de enige manier waarop ik mensen het belang van dit verhaal voor ons kan laten begrijpen: Emmett Until is de Anne Frank van Black America. Zijn dood blijft dienen als een herinnering aan ernstig onrecht, evenals hoop en verandering. Het was een verandering die voortkwam uit de dood van Emmett Until, een verandering waar we vandaag nog steeds naar verlangen.”

Internet als het hart van een sort is de liefde van een moeder een kostbaar goed dat niet kan worden gekocht of verkocht. En de pijn van het verliezen van een sort laat een litteken achter dat door iedereen gezien moet worden. Ik denk dat Myrlie Evers-Williams het het beste samenvatte toen ze in een toespraak bij de première van “Until” in LA zei: “Er is zoveel te doen. Er is nog een grote klus te klaren in deze Verenigde Staten van Amerika, en in feite zal het aan ons allemaal worden overgelaten om er iets aan te doen. Denk niet dat je kunt overslaan, need als je dat doet, zal het je op de een of andere manier inhalen. In 1963, 12 juni, werd mijn man Medgar Evers voor de deur van ons huis neergeschoten terwijl onze drie kinderen schreeuwden: ‘Papa! Sta op, papa! Sta op!’ Maar papa kon niet opstaan. Maar papa had zijn werk gedaan… hij had zijn werk gedaan.”

Myrlie Evers-Williams blijft, web als Mamie Until-Mobley, het werk doen om ervoor te zorgen dat het ernstige onrecht dat dierbaren is aangedaan nooit meer de deur van een ander gezin of een ander sort verduistert. Het is echt met de liefde van een moeder dat males een natie kan transformeren en een hele beweging kan inspireren voor toekomstige generaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.