Cassianus Andor (Diego Luna) lijkt geen pauze te kunnen nemen. In de laatste aflevering van AndorNarkina 5“, wordt onze held in wording door het rijk naar een fabrieksfaciliteit verscheept, waar hij zijn straf van zes jaar zal uitzitten nadat hij is gearresteerd voor er verdacht uitzien in het vorige hoofdstuk, “AankondigingHoewel dit op zichzelf vreemd grappig is – aangezien hij talloze redenen had om te worden gearresteerd, maar in werkelijkheid werd gearresteerd om de enige reden die niet echt is – kan zijn tijd in de keizerlijke dwangarbeidsfaciliteit uiteindelijk gunstig zijn voor hem en zijn toekomst als rebellenspion.


Het werk zelf lijkt in eerste instantie misschien niet zo brutaal. Als we aan dwangarbeid denken, stellen we ons meestal mensen voor op uitgestrekte mijnen, onder een brandende zon, met weinig voedsel of water. Maar Narkina 5 is zeker niet zo. De gevangenen hebben hun eigen cellen met toegang tot zoveel voedsel en water als ze willen, en leven in een gecontroleerde omgeving die is ontworpen om hun greatest mogelijke prestaties te leveren. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is, need er is een enorme vangst: ze hebben brute quota om te vullen en werken in groups van zeven gevangenen tegen hun andere leeftijdsgenoten. Als ze achterblijven bij de productie, worden ze gebakken door de magnetische vloeren van de faciliteit.

COLLIDER-VIDEO VAN DE DAG

Wat zijn ze aan het bouwen? We weten het nog niet, maar als je moest raden, zouden het onderdelen zijn voor de Loss of life Star. Dat zou ironisch zijn, need het zou betekenen dat Cassian precies dat ding helpt bouwen dat hij zal helpen vernietigen… En dat zal hem later in de Rogue One: Een Star Wars-verhaal. Zelfs als wordt bevestigd dat dit het geval is, belooft de dwangarbeidersfaciliteit een plaats te worden waar Cassian een aantal zeer belangrijke vaardigheden kan opdoen en allianties kan sluiten voor zijn toekomst.

VERWANT: ‘Andor’ Aflevering 8 toont de opstand als verspreid, onsamenhangend


Tijd is alles

Op dit second is Cassian een slimme onruststoker, maar nog steeds een waardeloze persoon die niet weet hoe hij voorzichtig moet zijn. Hij mist self-discipline en weet niet hoe hij een paar stappen vooruit moet denken, iets wat een essentiële eigenschap is voor iemand die van plan is zijn leven als voortvluchtige door te brengen. Hij weet ook niet hoe hij zijn emoties moet maskeren, en de combinatie van al deze factoren is precies wat hem in de eerste plaats in Narkina 5 heeft gebracht. Natuurlijk speelde hij een belangrijke rol bij de Aldhani-overval, maar dat staff was iets anders, met verschillende motivaties. Nu is de motivatie eenvoudiger: synchroon samenwerken en niet gefrituurd worden.

In de gevangenis maakt Cassian deel uit van Unit 5-Two-D, geleid door medegevangene Kino Loy (Andy Serkis). Er zijn 49 kamers die op dezelfde manier werken, die elk tegen elkaar strijden om te zien welke de meeste onderdelen op de meest productieve manier kan maken. De concurrentie vindt ook plaats binnen elke unit: elk heeft zeven tafels, met zeven mensen aan het werk, en degene die achterblijft wordt gebakken. Gemakkelijk. Loy’s missie is om iedereen te allen tijde goed te laten werken.

Cassian begint aan de laatste tafel, precies degene die wat productiviteit betreft achterblijft. Zijn zes companions zijn wanhopig om de dienst niet als laatste af te werken, need het maakt niet uit of ze tot dan toe een man tekort kwamen. Wat belangrijk is, is om zoveel mogelijk onderdelen in de kortst mogelijke tijd te maken, de omstandigheden waarin ze zich bevinden, doen er niet toe. Cassian neemt Jemboc’s (Brian Bovel) plaats, aangezien hij de laatste tijd twee rollen vervult en snel in het staff previous.

In een tijdsbestek van 30 dagen gaat hun tafel van de laatste naar een van de toptafels in de unit. We weten dat Cassian een snelle leerling is, maar hij mist focus. In Narkina 5 is focus het enige dat hij nodig heeft, dus de stijging van zijn tafel is alleen maar natuurlijk. Terwijl elk teamlid zijn taak synchroon uitvoert, stijgt hun productiviteitsniveau. Cassian doet zijn deel, dan doet de volgende man zijn deel, enzovoort, de tafel werkt als een klok in een productielijn. Voor iemand die niet een paar stappen vooruit kon denken, moet hij nu zes stappen vooruit denken, en dat zou een waardevolle vaardigheid kunnen zijn in zijn toekomstige carrière als spion.

Een paar stappen vooruit denken

Het werk van een spion lijkt in eerste instantie misschien niet veel op dat van een fabrieksarbeider in een productielijn, maar ze hebben meer gemeen dan we zouden weten. Beide vereisen teamwerkvaardigheden en het begrip dat je slechts een radertje bent in een grotere motor, waardoor een nog grotere machine werkt. Beide vragen om vertrouwen in je collega’s, need je moet er zeker van zijn dat ze hun eigen taken dienovereenkomstig zullen uitvoeren, need anders gaat het voor veel mensen mis.

In Rogue One, zien we Cassian met die vaardigheden volledig ontwikkeld, een essentiële schroef in de intelligentiemotor van de Insurgent Alliance-machine. Hij weet hoe betrouwbaar zijn bronnen zijn, weet een staff te leiden en een taak te coördineren. Maar synchroniciteit en teamwerk brengen je alleen zo ver in een rebellie, je moet ook de juiste motivaties hebben.

Het perfecte voorbeeld van hoe al die elementen in het karakter van Cassian passen, is de aanval op de keizerlijke foundation in Scarif, in de derde akte van Rogue One. Die missie vereiste een perfecte combine van de vaardigheden die Cassian op Narkina 5 oppikt, samen met de ideologische motivaties die hij uiteindelijk zal erven van Karis Nemik (Alex Lawther), Luthen Raël (Stellan Skarsgrd), en Maarva Andor (Fiona Shaw). Zelfs Melshi (Duncan Pow) is daar, een van zijn collega-teamgenoten in de keizerlijke fabriek, om het militaire deel van de operatie te leiden.

De Scarif-missie vereiste drie verschillende divisies om synchroon te werken: de Rogue One-bemanning zou vermomd de foundation infiltreren en de Loss of life Star-plannen stelen, terwijl de militaire divisie van Melshi omleidingen moest creëren langs de stranden van de planeet en de aandacht van het rijk zou afleiden van de foundation zelf en het infiltrerende staff de tijd geven om hun deel uit te voeren. Een tijdje later arriveerde luchtdekking om ze wat meer tijd te geven en hen een manier te bieden om de plannen van de foundation naar de Profundity te stralen, admiraal Raddus’ (Stephen Stanton) vlaggenschip.

Ze sneden het wel dicht, maar dat is meer te wijten aan de overweldigende macht van het rijk dan aan een zogenaamd gebrek aan vaardigheden van de rebellen. Ze deden hun greatest met het weinige dat ze hadden, en ondanks dat alle betrokkenen uiteindelijk hun leven moesten geven, was de missie een succes, dankzij een schroef die nog moest worden ingesteld in de Rise up-machine: Luke Skywalker (Mark Hamill).

Leave a Reply

Your email address will not be published.