Zweeds vleesbord in een niet-Ikea-winkel.

Schermafbeelding: Ziggy

In een onverwachte verhuizing, meubelgigant Ikea heeft een solo-indie-ontwikkelaar een stopzetting gestuurd temporary beoordeeld door Kotakueisend dat hij wijzigingen aanbrengt in zijn niet vrijgegeven survival-horrorspel dat zich afspeelt in een Ikea-achtige meubelwinkel. Advocaten die vertegenwoordigen Ikea beweert dat het spel inbreuk maakt op het handelsmerk omdat sommige persbureaus vergelijkingen hebben gemaakt tussen hun officiële merk en het spel. De Het Zweedse bedrijf heeft ontwikkelaar Jacob Shaw slechts tien dagen de tijd gegeven om “het spel te veranderen en alle aanwijzingen te verwijderen die verband houden met de beroemde Ikea-winkels.”

The winkel is gesloten is een niet-uitgebrachte coöp-survivalgame, dat is pas in de laatste week van een succesvolle Kickstarter-campagne dat heeft iets meer dan $ 49.000 opgebracht. Gemaakt door een eenzame ontwikkelaar, met de naam Ziggy, beschrijft de recreation zichzelf als “zich afspeelt in een oneindige meubelwinkel.”

“Je moet wapens maken en versterkingen bouwen om de nacht te overleven”, vervolgt de flaptekst. “Verken de ondergrondse SCP-laboratoria en bouw torens naar de hemel om een ​​uitweg te vinden.” Je weet wel, zoals in een echte Ikea? Cruciaal is dat nergens in het promotiemateriaal van de recreation, op Steam, tijdens de Kickstarter-campagne – nergens – het woord ‘Ikea’ ooit is geuit.

Maar ondanks dit, en ondanks dat het spel absoluut nergens te koop is, hebben de advocaten van Ikea, Fross Zelnick, in New York geschreven aan Shaw en eisen dat hij alles in het spel dat mensen aan hun merk zou kunnen herinneren, volledig zou veranderen.

“Onze klant heeft vernomen dat u een videogame aan het ontwikkelen bent, ‘The winkel is gesloten‘”, legt de juridische temporary uit, “die, zonder toestemming van onze klant, aanduidingen gebruikt die verband houden met de beroemde IKEA-winkels.”

It then goes on to list the infringing aspects of Shaw’s game.

“Your game uses a blue and yellow sign with a Scandinavian name on the store, a blue box-like building, yellow vertical stiped shirts identical to those worn by IKEA personnel, a gray path on the floor, furniture that looks like IKEA furniture, and product signage that looks like IKEA signage. All the foregoing immediately suggest that the game takes place in an IKEA store.”

Shaw gave me access to an early alpha build of the game, during which the “blue box-like building” and “blue and yellow sign” appear, in their totality, on the menu screen. After that, you don’t see them. There’s currently no branding at all in-game. The store is called “STYR.” Clearly a joke spelling of “STORE,” it is, by coincidence, a Swedish word, meaning “controls.” You know what’s not a Swedish word? “Ikea.” It’s the initials of its founder, a farm he grew up on, and a nearby village. Notably, stores like Tiffany have a trademark over the color that they use in their packaging, so in some ways Ikea isn’t coming completely out of left field here.

Then there are the claims that it has “furniture that looks like Ikea furniture.” But Shaw disputes that he designed any furniture with Ikea in mind. “I bought generic furniture asset packs to make this game,” Shaw said, meaning that this is furniture that can be featured in any game for a price.I don’t know what that means.” The game does, however, have a grey path on the floor. It is also common for stores to have signage that tells the customer where to go.

Ikea’s argument hinges that the game infringes on their brand because press sites have made the association, rather than the game itself aligning naming Ikea.

One headline says, ‘Someone Has Made a Survival Horror Game Set In IKEA.’ Another headline says, ‘The Backrooms meets Sons of the Forest in new IKEA horror game.’

Those were the two headlines we could find, but it’s possible there are more. The letter also includes the subheadings of these stories as part of the evidence, going on to then state:

“Further, numerous comments by readers of these stories make an association with IKEA stores.”

Based on all this, Shaw has been told that his “unauthorized use of the IKEA indicia constitutes unfair competition and false advertising under Sections 43(a) of the U.S. Trademark Act, 15 U.S. C § 1125(a), and state unfair competition and false advertising laws.”

The lawyers then tell the developer, “You can of course easily make a video game set in a furniture store that does not look like, or suggest, an IKEA store.” The presumed game development experts go on to explain, “You can easily make changes to your game to avoid these problems, especially since you do not plan to release the game until 2024.”

They then immediately go on to inform Shaw that he has “ten working days of the date of this letter” to make all such changes, removing all their claimed “indicia.” Grey paths and all. The game is not up for sale yet.

Ikea is een bedrijf dat zag een omzet van $ 25,4 miljard vorig jaar, en Jacob Shaw is een man in het VK die probeerde £ 10.000 ($ 11.575) op Kickstarter in te zamelen, dus Shaw zegt dat hij geen andere keuze heeft dan te gehoorzamen. Terwijl hij juridisch advies zoekt, weet hij zeker dat hij zal moeten capituleren, gezien de kosten die gemoeid zijn met het aanvechten van iets.

“Ik zou de laatste week van mijn Kickstarter besteden aan het voorbereiden van een replace voor alle nieuwe alfatesters,” vertelde Shaw aan Kotaku. “Maar nu moet ik het hele uiterlijk van de recreation wanhopig vernieuwen, zodat ik niet wordt aangeklaagd.”

Het is duidelijk dat eigenaren van handelsmerken een wettelijke verplichting hebben om ze te beschermen, zodat ze ze niet verliezen en hun merk als generiek wordt erkend. Vermoedelijk is dat een deel van de motivatie van Ikea hier, hoe overdreven het ook magazine lijken voor iedereen die niet bekend is met het merkenrecht. Hopelijk zou het simpelweg verwijderen van de blauwe doos op het menuscherm echt genoeg moeten zijn om de relaxation van deze onzin kwijt te raken, niet in de laatste plaats omdat de VS weelderig zijn in veel redelijkere vergoedingen voor spoof dan het VK

We hebben contact opgenomen met Ikea in zowel de VS (waar de bedreigingen vandaan komen) als het VK (waar de recreation is gebaseerd), samen met handelsmerkexperts, om commentaar te vragen, en zullen updaten als ze antwoorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.