https://www.youtube.com/watch?v=playlist

Zoals de Halloween-radio-uitzendingen gaan, zou het moeilijk zijn om de aanpassing van HG Wells’ De oorlog van de werelden die in 1938 werd uitgezonden. Niet elke Halloween-special kan natuurlijk worden geregisseerd door een jonge Orson Welles, maar dat is nauwelijks een reden om de talloze andere Halloween-uitzendingen uit de Gouden Eeuw van de radio te negeren. Dit jaar kun je ze afstemmen met de YouTube-afspeellijst hierbovendie 149 van die griezeligste afleveringen van het seizoen verzamelt van geliefde exhibits als Lum en Abner, De familie Aldrich, Fibber McGee en Molly, Onze Miss Brooks, De Grote Gildersleeve, Het Jack Benny-programma, De schaduwen meer.

Of het nu komedie, drama of een ander style is, oude radioprogramma’s hadden de neiging om het thema van elke vakantie die op de snoek viel aan te grijpen, en Halloween – met zijn kostuumfeesten, altijd aanwezige dreiging van grappen en huis-aan-huis deureisen – boden hun schrijvers en artiesten een keer per jaar de kans op ongewone mate van kattenkwaad.

Voor normaal luchtige exhibits was het ook een kans om op zijn minst een beetje donker te worden; voor een present zoals Spanningwiens lange en vaak huiveringwekkende run begon met een productie van Alfred Hitchcock, de meeste weken waren Halloween tot aan het einde van de Gouden Eeuw van de radio. (Deze afspeellijst bevat een uitzending van augustus 1961 dat nog steeds entertaint in oktober 2022.)

Als je gewoon een soundtrack rechtstreeks uit de klassieke Amerikaanse ether wilt voor aanstaande maandagavond (of een weekendfeest vooraf), luister dan naar de zojuist geüploade classic Halloween-afspeellijst internet hierboven. De vijftien nummers bevatten seizoensgebonden nummers van Tommy Dorsey, Glenn Miller, Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Sammy Davis Jr. en Sarah Vaughan (om nog maar te zwijgen van de opener, een niet-precies-“Monster Mash”-nummer van Bobby Pickett), met classic advertenties en andere efemere uitzendingen ertussenin. In de hoogtijdagen van de radio van eind jaren twintig tot start jaren zestig was het internet zo waar als nu: Halloween is het second om de grenzen tussen licht en donker, mythe en realiteit, het gewone en het groteske te laten vervagen – en om meer dan een paar oubollige grappen terwijl je toch bezig bent.

Gerelateerde inhoud:

Hoor Vincent Worth, horrorfilmlegende, lees meer dan 8 uur aan enge verhalen

Fijne Halloween! Louis Armstrong speelt skelet in de kast (1936)

Hoor 14 uur aan uncommon HP Lovecraft-verhalen over Halloween: “The Name of Cthulhu”, “The Dunwich Horror” en meer

Hoor 90+ afleveringen van Spanningde iconische radioshow uit de Gouden Eeuw, gelanceerd door Alfred Hitchcock

Wat maakt ons bang, en hoe manifesteert dit zich in movie? Een Halloween Vrij veel Pop Tradition Podcast (#66)

Hoor de iconische Struggle of the Worlds-uitzending van Orson Welles (1938)

gevestigd in Seoel, Colin Marshall schrijft en omroepts over steden, taal en cultuur. Zijn projecten omvatten de Substack-nieuwsbrief Boeken over steden, het boek De staatloze stad: een wandeling door het 21e-eeuwse Los Angeles en de videoserie De stad in de bioscoop. Volg hem op Twitter op @colinmarshall of op Fb.


Leave a Reply

Your email address will not be published.