Toen personeel van de US Forest Service op 13 oktober een geplande verbranding uitvoerde in een nationaal bos in Oregon, eindigde het in een brandend hek dat een lokale familie, de Hollidays, gebruikt om vee bijeen te jagen.

De bemanning keerde zes dagen later terug om de model te hervatten, maar de vlammen verspreidden zich vervolgens naar de familieboerderij en resulteerden in de arrestatie van “brandbaas” Rick Snodgrass.

De gevolgen van het unieke incident in de uithoek van Oost-Oregon hebben de hele weg bereikt naar Washington, DC, waar Forest Service Chief Randy Moore de arrestatie aan de kaak stelde. Maar de boerenfamilie juicht de acties van Sheriff Todd McKinley van Grant County toe.

CALIFORNI FOREST SERVICE WERKNEMER GEDOOD IN MCKINNEY BRAND

“Het was gewoon nalatigheid, een vuur maken toen het zo droog was, pal naast privéterrein”, zegt Sue Holliday, matriarch van de familie.

Het incident heeft opnieuw spanningen blootgelegd over landbeheer in het Westen, waar de federale overheid bijna de helft van al het land bezit.

In 2016 resulteerde die spanning in de 41-daagse bezetting door gewapende rechtsextremisten van het Malheur Nationwide Wildlife Refuge in het aangrenzende Harney County om te protesteren tegen de gevangenneming van twee ranchers, Dwight Hammond en zijn zoon Steven, die waren veroordeeld voor brandstichting wegens branden op federaal land.

In een telefonisch interview zei Tonna Holliday, de dochter van Sue, dat degene die verantwoordelijk was voor het verbranden van tot 40 hectare van hun eigendom voor de rechter moet komen.

“Hoe kunnen de Hammonds verantwoordelijk worden gehouden, maar de… Bosdienst van de Verenigde Staten niet verantwoordelijk worden gehouden als het hetzelfde is?” zei Holliday.

De Hammonds werden echter veroordeeld voor brandstichting wegens het opzettelijk aansteken van branden op federaal land, waaronder een model die was aangestoken om naar verluidt hun slachting van een kudde herten te verdoezelen. Snodgrass wordt onderzocht voor vermeende roekeloos branden, een misdrijf.

De praktijk van mechanische uitdunning en geplande branden in overwoekerde bossen wordt gecrediteerd met het redden van huizen, bijvoorbeeld tijdens een bosbrand in 2017 in de buurt van Sisters, Oregon. Maar sommige pogingen zijn vreselijk misgegaan, waaronder het veroorzaken van de grootste model in de geschiedenis van New Mexico eerder dit jaar. Enkele honderden huizen werden verwoest, het levensonderhoud van de plattelandsbewoners ging verloren en de watervoorzieningssystemen kwamen in gevaar.

Het federale agentschap erkende in een recensie dat het geen rekening hield met de historische droogte en ongunstige lenteweersomstandigheden toen brandweerlieden probeerden ontvlambaar kreupelhout in het noorden van New Mexico te verminderen.

Moore zei na de beoordeling dat het bureau verantwoording moet afleggen voor zijn acties. Deze week vertelde hij boswachters dat hij achter hen stond.

“Voorgeschreven vuur is een cruciaal hulpmiddel om het risico op bosbranden te verminderen, gemeenschappen te beschermen en de gezondheid en veerkracht van de bossen en graslanden van het land te verbeteren”, zei Moore op de web site van Forest Service. “Ik zal me agressief inzetten om ervoor te zorgen dat ons belangrijke werk in het hele land ongehinderd kan doorgaan terwijl u taken uitvoert in uw officiële hoedanigheid.”

Rook van de brandwond die op 13 oktober 2022 door personeel van de US Forest Service is aangericht boven het vee van de familie Holliday.
(Mandy Taylor through AP)

Forest Service-woordvoerder Jon McMillan zei dat het hekwerk dat op 13 oktober werd verbrand, al is gerepareerd.

“We plannen en voeren regelmatig voorgeschreven brandwonden uit in gebieden met volkstuinhekken en het is de standaardpraktijk om alle omheiningen te repareren die door de model zijn beschadigd”, zei hij.

In de afgelopen twaalf jaar was voorgeschreven model verantwoordelijk voor gemiddeld 51% van het bereikte areaal aan reductie van gevaarlijke brandstoffen, of een gemiddelde van 1,4 miljoen hectare per jaar, zegt de Forest Service.

Grant County beslaat 4.529 vierkante mijl – vier keer zo groot als Rhode Island – en is bezaaid met bossen en bergen, bedekt met graslanden en hoge woestijnen. Er wonen slechts 7.200 mensen, waarvan velen hun oorsprong in Oregon terugvoeren tot de dagen van de wagentrein. The Hollidays en andere veeboeren dreven jaarlijks honderden runderen door het nabijgelegen stadje John Day, in scènes die deden denken aan het Oude Westen.

De ranch van Holliday beslaat meer dan 6000 hectare en heeft ongeveer 1.000 stuks vee. In deze tijd van het jaar, voordat de sneeuw valt, wordt het vee van de weidegronden van de familie in het Malheur Nationwide Forest naar een groot weiland en vervolgens naar de ranch gedreven.

Op 19 oktober doemde donkergrijze rook van het voorgeschreven vuur op boven een deel van het vee terwijl ze in de wei graasden. Al snel sprong het vuur op de ranch van de Holliday. Het verbrandde grote groepen ponderosa-dennen die de oom van Tonna Holliday, Darrell Holliday, zei dat hij twee decennia geleden hielp planten.

Grant County District Legal professional Jim Carpenter verdedigde dinsdag de arrestatie van Snodgrass, die werd geboeid en meegenomen naar de provinciegevangenis voordat hij voorwaardelijk werd vrijgelaten. Carpenter zei dat een onderzoek naar de zaak weken of zelfs maanden kan duren en dat als het eenmaal is afgerond, hij zal beslissen of hij Snodgrass zal aanklagen.

The Hollidays zeggen dat ze gerechtigheid willen.

“We komen gewoon op voor waar we in geloven, en dit is ons land”, zei Tonna Holliday. “En daar komt het eigenlijk op neer.”

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Ze scheidde de familie van extremisten zoals Ammon Bundy, die de overname van Malheur Nationwide Wildlife Refuge leidde. De familie Bundy heeft een geschiedenis van verzet tegen de federale overheid. Bundy’s vader had geweigerd federale graasgelden voor vee te betalen in Nevada, wat leidde tot een gewapende patstelling daar in 2014.

‘De Bundy’s waren extreem,’ zei Holliday. “Ze hebben hun weidegeld niet betaald. Wij geloven in het betalen van weidegeld, het verantwoord runnen van onze koeien daar, samenwerken met ons assortimentsbeheer en het op die manier doen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.