Er hangt de laatste tijd iets in de lucht, en het is duidelijk geen liefde. Nee, dit is de ontmaskerde stank van de dood door toedoen van de snode Murkoff Company — die followers van de Outlast-serie zich misschien herinneren als dezelfde entiteit die Outlast 1’s Mount Huge Asylum grondig verkeerd beheerde en de griezelige radiotorens van Outlast 2 bouwde. De lafhartige experimenten gaan door in The Outlast Trials, een first-person horror-survivalsim die – en ik zeg dit lichtjes – de beste manieren vindt om je van streek te maken. Ik had een extreem spannende ervaring om de tutorial en het eerste niveau op een ultrabrede monitor in een donkere kamer te spelen, maar als je het niet alleen wilt doen, kun je nu eerst maximaal drie vrienden meenemen in een serie. Trials is dus mogelijk het volgende geweldige coöp-horror-overlevingsspel.

De eerste twee Outlast-games draaiden om het zich ontvouwende verhaal van een onderzoeksjournalist die een duister mysterie blootlegde, maar in deze prequel uit het Koude Oorlog-tijdperk speel je als een gevangene die strijdt voor je leven in een Squid Recreation-achtige race om te overleven in verschillende titulaire proeven . Als zodanig ziet The Outlast Trials je proberen je medegevangenen te ontlopen, te slim af te zijn en te slim af te zijn – die vaak gewelddadig en zwaar misvormd zijn, waardoor ze vreselijk angstaanjagend zijn wanneer ze uit kasten springen en je op de grond vastpinnen op de klassieke jumpscare-manier .

Deze angsten zijn zeker meer in lijn met Amerikaanse kettingzaag-horror dan sommige van de donkerdere, meer psychologische horror die je zou verwachten van bijvoorbeeld een Silent Hill-game. The Outlast Trials zet zich echter tot het uiterste in met een uitstekend geluids- en niveauontwerp dat griezeligheid uitstraalt, zelfs als je het geschreeuw niet kunt horen. Gebieden zijn vaak moeilijk te ontleden zonder het gebruik van uw nachtkijker, die snel leeg kan raken en alleen kan worden opgeladen met een schaarse batterijbron – waardoor het related is om alleen nachtzicht te gebruiken wanneer dit absoluut noodzakelijk is. Aan de andere kant is open verlichting zowel een zegen als een vloek voor zover je alleen effectief verborgen kunt blijven in donkere gebieden, en aangezien je je tegenstanders nooit frontaal kunt bevechten, is het een absolute should om stealth in je voordeel te gebruiken.

Stealth in je voordeel gebruiken is een absolute should.


Het is geweldig dat je een zeer beperkte hoeveelheid inventarisruimte krijgt – drie slots in totaal – wat betekent dat je fixed moet nadenken over welke objects je meeneemt om je speelstijl te ondersteunen. De Outlast Trials brengt de inventaris en het uitrustingsaanpassingssysteem op competente wijze in evenwicht, waardoor de weegschaal van je eigen speelstijl in een bepaalde richting kan kantelen, waardoor je relatie verandert met de objects die je prioriteit wilt geven in je inventaris. In mijn eigen preview ervoer ik het niveau van het politiebureau in de Simple-modus, wat betekende dat de kaart bezaaid was met genezende en antipsychotische objects, batterijen en lockpicks. In moeilijkere modi zullen deze objects waarschijnlijk schaarser zijn, waardoor het geheel een veel meer cerebrale strijd om te overleven wordt.

Het goede nieuws is dat er tal van manieren zijn om het allemaal te overleven – als je slim bent. Je kunt nooit met een wapen zwaaien tegen je losgeslagen aanvallers, maar zoals eerder vermeld, kun je een groot aantal verschillende voordelen en mods uitrusten om jezelf een voorsprong te geven, niet anders dan de perk-systeemfans van Lifeless By Daylight gewend zijn geraakt. In mijn eigen demo van het eerste degree van Trials koos ik voor de X-Ray rig, die me tijdelijk de mogelijkheid gaf om door muren te kijken en in het donker te zien zonder mijn nachtzichtbatterij leeg te maken, en het was zo handig ondanks zijn redelijk lange afkoelperiode dat een gebrek aan batterij-pickups veel minder een uitdaging vormde. Dit was in het start slechts een van de vele beschikbare rigs om uit te kiezen, en de andere leken even levensvatbaar. Maar het lijkt erop dat de specificatie veel dieper gaat. Er is een heel menu gewijd aan het aanpassen en samenstellen van een uitrusting met verschillende factoren, en ik ben verheugd om te zien hoe diep The Outlast Trials zijn strategische wisselwerking neemt.

Ik ben opgewonden om te zien hoe diep The Outlast Trials zijn strategische wisselwerking neemt.


Als je klaar bent met overleven – of als je niet overleeft – kun je altijd teruggaan naar het hubgebied. Dit lijkt sterk verbonden te zijn met de voortgang van het verhaal, maar het is ook de plek waar je andere spelers ontmoet en deelneemt aan de multiplayer-coöpmodus van Trials. Volgens ontwikkelaar Purple Barrels kunnen followers van de serie zelfs terugkerende personages ontmoeten in dit hubgebied, hoewel de kenmerkende functie hier de mogelijkheid is om je personage aan te passen met speciale buit en uitrusting die je hebt ontgrendeld tijdens het spelen. Je kunt zelfs je persoonlijke cel uitrusten om te pronken met je vrienden, of je kunt gaan zitten en genieten van wat informal armworstelen tussen de sessies door.

Leave a Reply

Your email address will not be published.