WASHINGTON – Overheidsfunctionarissen zijn van mening dat bewakingsoperaties door buitenlandse mogendheden en weerballonnen of andere rommel in de lucht de meest recente incidenten van niet-geïdentificeerd luchtfenomeen – door de overheid gesproken voor UFO’s – verklaren, evenals vele afleveringen in de afgelopen jaren.

De waarnemingen hebben het Pentagon en de inlichtingendiensten jarenlang in verwarring gebracht, wat de theorieën aanwakkerde over het bezoeken van buitenaardse wezens en spionage door een vijandige natie met behulp van geavanceerde technologie. Maar overheidsfunctionarissen zeggen dat veel van de incidenten veel gewonere verklaringen hebben.

Inlichtingendiensten zullen tegen maandag een geclassificeerd doc aan het Congres bezorgen, een replace van een rapport vorig jaar openbaar gemaakt dat zei dat bijna alle incidenten onverklaard blijven. Het originele doc keek naar 144 incidenten tussen 2004 en 2021 die werden gemeld door Amerikaanse regeringsbronnen, voornamelijk Amerikaanse militairen.

Dit artikel is gebaseerd op interviews met Amerikaanse functionarissen die bekend zijn met de bevindingen van het onderzoek van het Pentagon en de inlichtingendiensten naar de incidenten. De ambtenaren spraken op voorwaarde van anonimiteit om het geheime werk te bespreken.

Sommige van de incidenten zijn formeel toegeschreven aan Chinese language surveillance – met relatief gewone drone-technologie – en van andere wordt ook gedacht dat ze verband houden met Peking. China, dat plannen voor geavanceerde gevechtsvliegtuigen heeft gestolen, wil volgens Amerikaanse functionarissen meer te weten komen over hoe de Verenigde Staten hun militaire piloten opleiden.

Veel van de informatie over de niet-geïdentificeerde verschijnselen blijft geheim. Terwijl het Congres op de hoogte is gebracht van enkele conclusies over buitenlands toezicht, hebben Pentagon-functionarissen het grootste deel van het werk geheim gehouden – grotendeels omdat ze niet willen dat China of andere landen weten dat hun pogingen om het Amerikaanse leger te bespioneren werden ontdekt.

Maar zo’n officiële geheimhouding heeft een prijs, waardoor complottheorieën over leugens van de overheid ongecontroleerd kunnen gedijen.

Sue Gough, een woordvoerster van het ministerie van Defensie, zei dat het Pentagon zich blijft inzetten voor de principes van openheid, maar dat moet worden afgewogen tegen zijn “verplichting om gevoelige informatie, bronnen en methoden te beschermen”.

Hoewel het Pentagon niet “haast conclusies trekt in onze analyse”, zei mevrouw Gough, heeft geen enkele verklaring betrekking op de meerderheid van de rapporten over niet-geïdentificeerde luchtfenomeen.

“We verzamelen zoveel mogelijk gegevens, volgen de gegevens waar het toe leidt en zullen onze bevindingen waar mogelijk delen”, zei ze.

Het was niet duidelijk hoeveel van het nieuwe inlichtingenrapport openbaar zou worden gemaakt. Maar van de gevallen die zijn opgelost, bleken de meeste ofwel dolende rommel in de lucht te zijn, zoals ballonnen, of bewakingsactiviteiten, zeiden functionarissen. Incidenten die het afgelopen jaar zijn geregistreerd, waarover meer gegevens zijn verzameld, blijken gewone, aardgebonden verklaringen te hebben.

Officieel zijn veel van de oudere incidenten nog steeds onverklaard en zijn er gewoon te weinig gegevens voor het Pentagon of inlichtingenfunctionarissen om definitieve conclusies te trekken.

“In veel gevallen worden waargenomen verschijnselen geclassificeerd als ‘niet-geïdentificeerd’ simpelweg omdat sensoren niet genoeg informatie konden verzamelen om een ​​positieve attributie te maken,” zei mevrouw Gough, verwijzend naar digicam’s, radar en andere apparaten die informatie verzamelen. “We werken eraan om deze tekortkomingen voor de toekomst te verminderen en ervoor te zorgen dat we voldoende gegevens hebben voor onze analyse.”

Andere functionarissen houden vol dat, hoewel het bewijs onvolmaakt is, de korrelige video’s geen buitenaardse wezens laten zien.

Optische illusies en de kenmerken van geclassificeerde sensoren hebben ervoor gezorgd dat gewone objecten, zoals drones of ballonnen, iets ongewoons of angstaanjagends lijken te zijn.


Wat we overwegen voordat we anonieme bronnen gebruiken. Kennen de bronnen de informatie? Wat is hun motivatie om het ons te vertellen? Zijn ze in het verleden betrouwbaar gebleken? Kunnen we de informatie bevestigen? Zelfs als deze vragen zijn beantwoord, gebruikt The Occasions als laatste redmiddel anonieme bronnen. De verslaggever en minimaal één redacteur kennen de identiteit van de bron.

In mei kondigde het Pentagon aan dat eerder vrijgegeven afbeeldingen van groene driehoeken die eruitzagen alsof het buitenaardse schepen konden zijn, in werkelijkheid… drones gefotografeerd door nachtkijkers.

Militaire functionarissen weigerden te zeggen wanneer of waar de beelden precies zijn genomen. Maar ze denken dat de incidenten voorbeelden zijn van pogingen om toezicht te houden op militaire manoeuvres.

UFO-sceptici en optica-experts hebben lang gezegd dat veel van de video’s en waarnemingen van zeevliegers optische illusies vertegenwoordigen waardoor gewone objecten – weerballonnen, commerciële drones – sneller lijken te bewegen dan mogelijk is.

Militaire functionarissen zijn grotendeels tot dezelfde conclusie gekomen.

Behalve de beelden van de groene driehoeken, zijn de andere opnames die door het Pentagon zijn vrijgegeven, tot nu toe niet gecategoriseerd als bewakingsincidenten. Maar functionarissen van het Pentagon geloven ook niet dat een van hen buitenaardse wezens vertegenwoordigt.

Een van de video’s, aangeduid als GoFast, lijkt een object te laten zien dat met enorme snelheid beweegt. Maar een analyse door het leger zegt dat dat een illusie is die wordt gecreëerd door de waarnemingshoek tegen water. Volgens berekeningen van het Pentagon beweegt het object slechts ongeveer 30 mijl per uur.

Nog een filmpje, bekend als Gimbal, toont een object dat lijkt te draaien of rond te draaien. Militaire functionarissen geloven nu dat dit de optica is van de geclassificeerde beeldsensor, ontworpen om te helpen bij het richten op wapens, waardoor het lijkt alsof het object op een vreemde manier beweegt.

Pentagon-analisten blijven verbaasd over sommige video’s die door het leger zijn verzameld. Een waarbij een object boven het water zweeft, onregelmatig springt en dan weg pelt, is moeilijker uit te leggen, zeiden functionarissen. Maar analisten die die video hebben bestudeerd, evenals video’s die verband houden met ooggetuigenverslagen van vliegeniers, zijn ervan overtuigd dat het geen stukje buitenaardse technologie is.

Desalniettemin zijn pogingen van het Pentagon of inlichtingenfunctionarissen om theorieën over buitenaardse wezens uit te roeien grotendeels mislukt. Het Pentagon heeft gevormd, en dan hervormdgroepen binnen de afdeling om de gegevensverzameling rond de incidenten te verbeteren en betere uitleg te geven.

Militaire functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat er geen bewijs is dat op de afbeeldingen ruimtevreemde bezoekers te zien zijn, opmerkingen die vaak in de nieuwsmedia worden gespeeld of door wetgevers worden genegeerd. In mei hebben Pentagon-functionarissen onder ede getuigd dat de regering geen materiaal had verzameld van buitenaardse landingen op aarde. Maar de getuigenis deed weinig om het enthousiasme voor theorieën over buitenaardse bezoekers te temperen.

In het openbaar zijn militairen en inlichtingendiensten terughoudend geweest om alternatieve theorieën aan te bieden, deels omdat ze geen volledige informatie hebben, zoals in het geval van de drie video’s, of omdat ze niet willen onthullen wat ze weten over de surveillance, uit angst voor China of andere landen zouden kunnen leren hun activiteiten beter te verbergen.

Het onvermogen om veel van de niet-geïdentificeerde incidenten te categoriseren of een verklaring te geven, heeft UFO-enthousiastelingen in staat gesteld te beweren dat de regering niet weet wat de incidenten zijn – in ieder geval de mogelijkheid openlatend dat buitenaardse wezens de Verenigde Staten hebben bezocht.

Er is een lange geschiedenis van de Amerikaanse regering die speculatie gebruikt over samenzweringstheorieën om te voorkomen dat geheimen algemeen bekend worden. Tijdens de ontwikkeling van Amerikaanse spionagevliegtuigen zoals de U-2 en SR-71 Blackbird, liet de regering toe dat geruchten over UFO-waarnemingen de ontwikkeling van die programma’s hielpen verbergen.

Maar inlichtingenfunctionarissen concludeerden lang geleden dat het gebruik van complottheorieën als dekmantel voor geheime programma’s wantrouwen in de Amerikaanse regering en paranoia zaait.

Sommige Amerikaanse functionarissen zijn van mening dat de geheimhouding rond het Chinese language toezicht op militaire bases opnieuw het risico inhoudt dat complottheorieën levend worden en het wantrouwen jegens de overheid in een steeds bitterder verdeelde samenleving toeneemt.

Tijdens de hoorzitting in mei heeft het Pentagon de conclusies vrijgegeven over twee afzonderlijke beelden van spookachtige groene driehoeken die zijn opgenomen in twee incidenten, één aan de oostkust en één aan de westkust. Ambtenaren hebben publiekelijk getuigd dat de groene driehoeken eigenlijk drones waren, met een truc van de cameralens en nachtzichttechnologie die ze transformeerden in gloeiende driehoeken die eruitzien als buitenaardse ruimtevaartuigen.

Tijdens de hoorzitting zagen andere militaire middelen drones in het gebied opereren, waardoor de marine kon concluderen dat de vreemde driehoeken niets buitenaards waren, zei Scott W. Bray, de adjunct-directeur van de marine-inlichtingendienst.

Tijdens de hoorzitting legde dhr. Bray ook uit waarom de regering niet meer informatie vrijgaf over de incidenten.

“We willen niet dat potentiële tegenstanders precies weten wat we kunnen zien of begrijpen, of hoe we tot de conclusie komen”, zei Bray. “Daarom moeten onthullingen van geval tot geval zorgvuldig worden overwogen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.