Originele fantasiefilms zijn tegenwoordig helaas schaars. De meeste movies die het style domineren, zijn gebaseerd op boeken en andere IP. Het is niet verwonderlijk: fantasiefilms vereisen grote budgetten, dus studio’s nemen een gok als ze scripts produceren die niet gebaseerd zijn op bestaande franchises. Het is jammer, need originele fantasiefilms behoren tot de beste movies van het afgelopen decennium, zoals Kubo en de twee snaren en De vorm van water.


VERWANT: 10 ondergewaardeerde movies aanbevolen door David Cronenberg

Aan de positieve kant, 2023 lijkt een beter jaar te worden voor fantasiefilms dan 2022, tenminste, dankzij aankomende releases zoals De kleine Zeemeermin, Renfield, en Dungeons & Dragons: Eer onder dieven. Een goede originele fantasiefilm is een van de puurste geneugten van de bioscoop, en de beoordelingen van IMDb-gebruikers hebben het gemakkelijk gemaakt om de beste te bepalen.

COLLIDER-VIDEO VAN DE DAG

‘Labyrinth’ (1986) – 7,3

Muppets Schepper Jim Hensonis gevolgd Het donkere kristal met dit gekke magische avontuur. Het sterren Jennifer Connelly als Sarah, een tiener die op zoek is naar het midden van een groot doolhof, zodat ze haar broer (Toby Foud) uit de klauwen van de gemene Goblin King Jareth (David Bowie).

VERWANT: 10 ondergewaardeerde movies aanbevolen door Brian De Palma

Labyrint was geen groot succes bij de launch, maar het had een tweede leven op homevideo en ontwikkelde uiteindelijk een cult-aanhang. Het blijft meeslepend, gezinsvriendelijk leisure. Zie het voor de heerlijk over-the-top uitvoering van Bowie en de indrukwekkende poppen gemaakt door Henson’s Creature Store.

‘Voorwaarts’ (2020) – 7.4

Deze Disney-Pixar-film volgt twee elfenbroers, Ian (Tom Holland) en gerst (Chris Pratt), levend in een moderne fantasiewereld die magie grotendeels heeft gedumpt voor technologie. Op Ian’s zestiende verjaardag, hun moeder Laurel (Julia Louis-Dreyfus) geeft ze een staf, een edelsteen en een temporary waarin een bezoekspreuk wordt beschreven die hun overleden vader Wilden (Kyle Bornheimer) een dagje terug.

VERWANT: De beste fantasyprogramma’s op Netflix

De jongens spreken de spreuk uit, maar het gaat mis en roepen alleen de onderste helft van Wilden op, dus gaan ze op een missie om de betovering te voltooien en hun vader gezond te maken. Het is een charmante, ontroerende en spannende movie met een unieke esthetiek, vooral in hoe het magie uitbeeldt.

‘The Goonies’ (1985) – 7,7

Deze klassieker uit de jaren 80 volgt een bende kinderen nadat ze een oude kaart hebben gevonden die naar de verborgen schat van een piraat zou leiden. Ze gaan op zoek naar de buit en komen onderweg boobytraps, gangsters en – natuurlijk – piraten tegen. Het is een energierijk fantasie-avontuur geregisseerd door Richard Donnergeschreven door Chris Columbus (wie zou de eerste twee gaan regisseren) Harry Potter movies), en geproduceerd door Steven Spielberg.

The Goonies ontvouwt zich in een razend tempo en verpakt een absurde hoeveelheid grappen, personages en actiescènes in zijn amper twee uur durende looptijd. Het bereikt niet de hoogten van ET. of Raiders van de verloren arkmaar in termen van pure kindvriendelijke spanning stelt het niet teleur.

‘De Heilige Berg’ (1973) – 7,8

De heilige berg is een movie van excentrieke visionair Alejandro Jodorowsky. Het volgt een alchemist die een groep personages naar een berg leidt op zoek naar verlichting. Het is een psychedelische movie, zowel in verhaal als in beeld.

De heilige berg werd geproduceerd door Beatles-manager Allen Kleinna John Lennon en George Harrison was followers geworden van Jodorowsky’s western uit 1970 El Topo. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar de juiste kijkers zullen er een kick van krijgen. Followers van Jodorowsky, of iedereen die meer over hem wil weten, moeten ook eens kijken De duin van Jodorowskyde uitstekende documentaire over de bijzondere filmmaker.

‘De herfst’ (2006) – 7,8

Deze weird fantasie speelt zich af in een ziekenhuis in 1915 en volgt Walker (Lee Tempo), een gewonde stuntman die Alexandria (Catinca Untaru), een jong meisje dat haar arm heeft gebroken. Om de uren sneller te laten gaan, trakteert Walker haar op een verhaal over vijf helden op een epische zoektocht. De movie brengt Walkers verhaal tot leven en de grens tussen realiteit en fictie begint te vervagen.

De val loopt over van interessante ideeën en opvallende beelden, en Tempo geeft een solide leadprestatie (het heeft er zelfs toe geleid) Peter Jackson om hem te casten als de elf Thranduil in de hobbit). De movie was echter een catastrofe aan de kassa, maar verdient vandaag een herwaardering.

‘Wings of Want’ (1987) – 8.0

Vleugels van verlangen is een romantische fantasie geregisseerd door de Duitse filmmaker Wim Wenders. Het speelt zich af in het Berlijn van de Koude Oorlog, waar onzichtbare engelen toekijken en commentaar geven op het leven van de inwoners van de stad. De engel Damiël (Bruno Ganzo) wordt verliefd op een menselijke vrouw en geeft zijn onsterfelijkheid op om bij haar te zijn.

Vleugels van verlangen gained de Finest Direct-prijs in Cannes en is sindsdien alom geprezen, met Roger Ebert inclusief het op zijn lijst met geweldige movies. Een Amerikaanse remake met in de hoofdrol Nicolas Cage kwam uit in 1993, maar het komt niet in de buurt van het angstaanjagende, zwart-wit origineel.

‘Mijn Buur Totoro’ (1988) – 8.1

In het naoorlogse Japan hebben twee meisjes, Satsuki (Noriko Hidaka) en Mei (Chika Sakamoto) verhuizen naar het land om bij hun moeder te blijven, die ziek is. Daar nemen ze deel aan een reeks avonturen met de geesten die in het nabijgelegen bos leven.

Het is gemakkelijk in te zien waarom het publiek omarmde Mijn buur Totoro praktisch vanaf de première. De met de hand getekende, op waterverf geïnspireerde animatie is prachtig, vooral de schattige/enge geesten. Het is ook traag en meditatief, meer over emotie en sfeer dan over plot. Meer dan dat, het is een warmhartig en levendig geanimeerd avontuur met driedimensionale karakters en geweldige voice-acting. Wat is er niet om lief te hebben?

‘Pan’s Labyrinth’ (2006) – 8.2

Het labyrint van Pan is gemakkelijk Guillermo Del Torode engste movie. Het speelt zich af in Spanje tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt een jong meisje dat bij haar wrede stiefvader woont, een officier in het Spaanse leger. Ze vindt een ontsnapping in de bossen bij zijn eigendom, waar ze een donkere parallelle wereld tegenkomt die wordt bewoond door verschillende beestachtige wezens. Het is een prachtig geschoten allegorie, verankerd door een geweldig optreden van Ivana Baquero in de hoofdrol.

Het is ook opmerkelijk omdat het enkele van de meest fantasierijke filmmonsters van de afgelopen twee decennia bevat. Nog indrukwekkender is dat het ontwerp van het wezen vooral praktisch is, afhankelijk van make-up en animatronics. Del Toro zou op een groter canvas werken met Hellboy en Stille Oceaanmaar Het labyrint van Pan blijft zijn bekronende visuele prestatie.

‘Prinses Mononoke’ (1997) – 8,4

Prins Ashitaka (Yoji Matsuda) verslaat een demon in de strijd, maar niet voordat hij hem bijt en vervloekt. Op zijn zoektocht naar een geneesmiddel ontmoet hij allerlei weird personages en komt hij terecht in een oorlog tussen een mijnkolonie en de goden van het bos.

Prinses Mononoke is een klassieke Studio Ghibli-film geregisseerd door Hayao Miyazaki, en misschien wel zijn meest visueel opvallende werk. Het combineert traditionele handgetekende animatie met 3D-rendering voor bepaalde effecten, zoals Ashitaka’s demonische arm. Het bevat ook meer actie en een sneller plot dan de meeste van zijn andere movies. Het is een waar fantasy-epos en een verfijnde allegorie over de relatie van de mensheid met de natuur.

‘Spirited Away’ (2001) – 8.6

De tienjarige Chihiro (Rumi Hiiragi/Daveigh Chase) en haar familie verhuizen naar de buitenwijken, waar ze de magische wereld van de geesten, bekend als Kami, tegenkomt. Het heeft echter een duistere kant: de heks Yubaba (Mari Natsuki/Suzanne Pleshette) verandert Chihiro’s ouders in varkens en dwingt haar om in het badhuis van Yubaba te werken. In het geheim begint Chiro een manier te bedenken om haar ouders te redden en terug te keren naar de sterfelijke wereld.

Spirited Away is zonder twijfel de meest iconische movie van Miyazaki. Het bouwt voort op de fundamenten die zijn gelegd door Mijn buur Totoro en Prinses Mononoke maar is in vrijwel alle opzichten grootser. Visueel is de movie eindeloos fantasierijk – het biedt geen tekort aan onderscheidende, gedenkwaardige magische wezens, van de draak Haku tot de gemaskerde geest No-Face. Een authentiek gevoel doordringt de hele movie, van de beelden tot de personages. Het is een volwassen, emotioneel verhaal waar het publiek zeker nog vele decennia naar zal blijven terugkeren.

DE VOLGENDE: De beste fantasy-franchises aller tijden

Leave a Reply

Your email address will not be published.