Naast nieuwe speelbare legende Katalysator, Apex Legends seizoen 15 voegt een vijfde Battle Royale-kaart toe aan het spel genaamd Damaged Moon. Damaged Moon verkent zowel de heldere als de donkere kanten van de maan, contrasterende hemel en hel. Gelegen op Cleo, de gedeeltelijk vernietigde maan die boven Boreas hangt, zal Damaged Moon de Afrikaanse cultuur en beelden bevatten, een weerspiegeling van wat we hebben gezien van Catalyst en Ziener‘s thuiswereld.

We zagen Boreas en Cleo voor het eerst internet voor seizoen 10 en de introductie van Seer. In tegenstelling tot de meeste andere locaties in de Titanfall-games en Apex Legends, leek het huis van Seer een voornamelijk donkere bevolking en een op Afrika geïnspireerde cultuur te hebben. Eindelijk terug naar de planeet (of liever de maan van de planeet) in seizoen 15 bood een kans om te praten met de verhalende en kunstteams achter Apex Legends om erachter te komen hoe deze hoek van het in-game universum is ontstaan.

Nu aan het spelen: Apex Legends: Eclipse Gameplay-trailer

“Er zijn verschillende stammen en landen in Boreas vertegenwoordigd”, vertelde Ed Agostini, wereldregisseur van Apex Legends. “De meeste van onze inspiratie komt uit Nigeria. Je kunt deze zien [on Broken Moon] vertegenwoordigd in gebieden zoals de door de overheid verstrekte huizen voor de arbeiders op de maan – de Promenade en de Eeuwige Tuinen [point-of-interests]. Het gebruik van ruitvormige patronen op tapijten en kussens, sculpturen van dieren in het wild en geschilderde maskers is te zien op planken en muren. In de Promenade vindt u verschillende winkels met Igbo-specifieke namen die: [former Apex Legends writer] Ify Nwadiwe heeft ons geholpen. Zelfs de naam van de Kobindi Group, die de particuliere industrie op de maan vertegenwoordigt, is Igbo-geïnspireerd.”

Boreas en Cleo zijn ook de plaatsen binnen Apex Legends waar we mystiek en spiritualiteit prominenter hebben zien worden, waardoor ze verder opvallen in vergelijking met de meer gefundeerde hightech-wetenschap die we elders zien. Velen op Boreas geloven bijvoorbeeld dat Ziener degene is waarvan geprofeteerd is dat hij de wereld verderf zal brengen. De planeet heeft een lang bestaande mythe over een ramp die gelijktijdig plaatsvindt met de geboorte van een type met vervloekte ogen, dat geboren zou worden uit een vrouw met het merkteken van de mot – de profetie weerspiegelt op verdachte wijze de aard van de geboorte van Ziener, genoeg om laat hem zijn hele leven verbannen door zijn planeet (behalve zijn ouders).

We kunnen deze mystiek en spiritualiteit ook weerspiegeld zien in het achtergrondverhaal van Catalyst, aangezien de legende en haar vrienden als tieners deel uitmaakten van een Wicca-achtig zusterschap. Intrigerend genoeg wordt hun zusterschap voornamelijk geïnformeerd door de Afrofuturistische cultuur van Boreas, zoals te zien is in de Tales from the Outlands: Final Hope trailer. “Er is zeker dat Afrofuturistische gevoel van Boreas, dat we willen behouden als we het over Catalyst hebben,” zei Ashley Reed, hoofdschrijver van Apex Legends. “We wilden dat echt zichtbaar maken in de trailer; internet als de schuilplaats van haar vrienden, hebben we ook aspecten van dat Afrofuturisme. En binnen de kaart zelf, de echte Damaged Moon-kaart, zit het daar ook in.”

Ik heb altijd gewild dat Apex Legends zijn tenen zou onderdompelen in meer fantastisch spiritualisme en mystiek, maar dat lijkt niet snel te gebeuren. Ondanks de mystieke aard rond Seer en Catalyst – en Broken Moon zelf, gezien de algemene mystiek die wordt geassocieerd met maanbeelden en symboliek – heeft Respawn opnieuw bevestigd dat Apex Legends een sciencefiction-universum is. Alle magisch ogende toevalligheden en verdacht nauwkeurige profetieën kunnen worden toegeschreven aan hightech wetenschap en freaky toeval.

“Terwijl de profetie” [of Seer’s birth] en Catalyst’s eigen overtuigingen zijn verbonden met mystiek en spiritualiteit, de basissamenstelling van Cleo is zeer geworteld in wetenschap en infrastructuur, “zei Agostini. “Dat gezegd hebbende, we hebben de Eeuwige Tuinen die de meer spirituele kant van Boreas vertegenwoordigen. Dit ceremoniële park is bedoeld om rust op te roepen en een plek om te mediteren voor diegenen die willen nadenken over de tragedie die 26 jaar geleden plaatsvond. We hebben ook Afrikaanse spreekwoorden op onze wegwijzers opgenomen die een deel van diezelfde gravitas dragen die weerspiegelt wat we hebben gezien en gehoord van de Lore-trailers van zowel Seer als Catalyst.”

Maar zelfs als magie niet canoniek bestaat in Apex Legends (voorlopig in ieder geval), was het een aangename verrassing om het Afrofuturisme van Boreas opnieuw te zien opduiken en, belangrijker nog, in het spel te worden gestopt. Tot nu toe is de Afrikaanse cultuur alleen in-game gezien in Encore, een van de zeven Arenas-kaarten van Apex Legends en een paar skins voor personages. Afgezien van die paar voorbeelden, bestaat het Afrofuturisme van Apex Legends eigenlijk alleen buiten de recreation in trailers en tweets, die niet vaak worden herkend of gemarkeerd. Afrofuturisme is een kant van sciencefiction die niet genoeg liefde krijgt in de populaire media, dus het is geweldig om te zien dat Respawn er vrijwillig voor kiest om erop terug te komen. Het is zeldzaam dat de Afrikaanse cultuur wordt benadrukt in een recreation die zo populair is als Apex Legends.

“We wilden de diversiteit van het continent weerspiegelen [of Africa] zoals we ons voorstelden dat de verschillende steden van Boreas verschillende Afrikaanse landen en hun culturen vertegenwoordigden,” zei Agostini. “Onze wegwijzers [on Broken Moon] hebben spreekwoorden die afkomstig waren uit verschillende Afrikaanse regio’s. In Everlasting Gardens doet het gebrandschilderde glas denken aan de kleuren van de vlaggen van landen als Zuid-Afrika en Ghana, terwijl het voorzien is van piramidevormige poorten en verlichtingsarmaturen – eerder te zien in onze Encore Enviornment [map] en een manier om terug te bellen en de twee locaties aan elkaar te koppelen. Uiteindelijk, als je de huizen verkent, zul je foto’s vinden die een smeltkroes van rassen en culturen vertegenwoordigen en hopelijk een gevoel van harmonie en kameraadschap tussen al deze mensen die proberen hun thuiswereld te redden.”

We kunnen Damaged Moon volledig verkennen aan het start van Apex Legends seizoen 15, dat op 1 november van begin gaat.

De hier besproken producten zijn onafhankelijk gekozen door onze redactie. GameSpot kan een deel van de opbrengst krijgen als je iets koopt dat op onze website staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.