Democraten en Republikeinen renden zaterdag naar het laatste stuk van meer dan een dozijn competitieve races voor gouverneur, terwijl de GOP zich op korte afstand van het omdraaien van het topkantoor in een reeks blauwe en slagveldstaten beweegt en Democraten verrassende kracht tonen in verschillende andere wedstrijden.

Met cruciale wedstrijden voor het Huis en de Senaat lijkt te verschuiven naar de Republikeinen, trekken de veel variabelere en niet minder ingrijpende races voor gouverneur van het land enorme geldstromen aan. Democraten sturen ook hun cavalerie, expeditie voormalig president Barack Obama komt bijeen in Georgië op vrijdag voor optredens in Michigan en Wisconsin op zaterdag en in Nevada op dinsdag.

De inzet bij deze races is de afgelopen maanden breder en duidelijker geworden. Het Hooggerechtshof heeft staten gegeven: de macht om hun eigen abortuswetten te schrijvenen Republikeinse kandidaten in onder meer Arizona, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin hebben de leugens van voormalig president Donald J. Trump over de geldigheid van de verkiezingen van 2020 omarmd.

Republikeinse kandidaten voor het gouverneurschap, die een gunstig politiek klimaat genieten maar in veel staten financieel worden overtroffen door Democraten, hebben de ether bestormd met een lawine van misdaadadvertenties. De zittende democraten hebben teruggeslagen door te wijzen op geld dat ze in wetshandhavingsinstanties hebben gepompt en door Republikeinen te hameren op hun verzet tegen abortusrechten.

De huidige president en zijn voorganger, beide niet populair bij de swing-stemmers, zijn afwezig bij de dichtstbij gelegen races. President Biden struikelde onlangs over de worstelende kandidaat van de partij in het liberale Oregon en gaat volgende week naar New Mexico. De heer Trump houdt bijeenkomsten op plaatsen die veilig zijn voor zijn partij, zoals Iowa en Texas, of waar hij senaatskandidaten wil steunen, zoals in Pennsylvania en Ohio.

Terwijl de race van de gouverneur in het dieprode Oklahoma nieuw competitief is geworden voor Democraten, en de partij een comfortabele voorsprong heeft in het verdeelde Pennsylvania, heeft de zure nationale stemming het leiderschap van blauwe staten als New YorkNew Mexico en Oregon binnen handbereik van de Republikeinen. Een GOP-gouverneur in een van die staten zou inspanningen kunnen blokkeren om de toegang tot abortus en andere democratische prioriteiten uit te breiden.

Sommige Democratische kandidaten, die het verhaal proberen om te draaien, zijn zelfs zo ver gegaan te beweren dat ze een zware strijd voeren – zelfs in New York, waar de Democraten twee tegen één in de meerderheid zijn.

“Ik heb altijd gezegd dat ik een underdog was”, zei gouverneur Kathy Hochul vrijdag in Queens, een dag voordat haar Republikeinse tegenstander, vertegenwoordiger Lee Zeldin, zou verschijnen met gouverneur Ron DeSantis van Florida. “Er zijn omstandigheden die je soms niet in de hand hebt. Je weet niet wat er landelijk gebeurt. Er zijn nationale golven. Er zijn daar veel krachten.”

Republikeinen hebben hun greep op de traditionele presidentiële slagvelden van Florida en Ohio verstevigd, met zittende gouverneurs die enorme fondsenwervingsvoordelen en aanzienlijke peilingen hebben opgebouwd, en de Democraten hebben het bijna opgegeven in die staten. In Texas is gouverneur Greg Abbott nooit ernstig bedreigd door voormalig vertegenwoordiger Beto O’Rourke.

In Michigan wordt gouverneur Gretchen Whitmer, een democraat die haar campagne heeft gericht op haar inspanningen om abortusrechten te handhaven, geconfronteerd met een steeds kleiner wordende race tegen haar Republikeinse uitdager, Tudor Dixon, hoewel ze nog steeds de peilingen en financiële voorsprong heeft. De heer Obama zal zaterdag een bijeenkomst houden voor mevrouw Whitmer in Detroit.

In een interview op vrijdag zei mevrouw Dixon, die tegen abortusrechten is, dat ze “zoveel mogelijk op televisie en radio is geweest” om het geldvoordeel van mevrouw Whitmer goed te maken. Sinds start september hebben de gouverneur en de Democraten vier keer zoveel uitgegeven aan televisiereclame als mevrouw Dixon en de Republikeinse groepen.

Op de vraag of ze een bezoek van de laatste week van de heer Trump zou verwelkomen, die voor het laatst op 1 oktober een bijeenkomst in de staat hield, noemde mevrouw Dixon een ander surrogaat – iemand die drie jaar geleden liep voor het presidentschap als een democraat.

“We hebben hier al president Trump gehad”, zei ze. “We hebben andere geweldige mensen. Tulsi Gabbard komt dit weekend.”

Mevrouw Whitmer zei dat “Potus hier een tijdje geleden was, en het is geweldig om Barack Obama hier nu te hebben”, verwijzend naar de heer Biden met zijn presidentiële acroniem. Ze voegde eraan toe: “De hele wereld begrijpt dat Michigan een heel belangrijke staat op de nationale kaart is en dat de gevolgen van deze race groot zijn.”

De enige zittende Republikeinse gouverneur in een competitieve race is Brian Kemp uit Georgia leidt zijn rematch met Stacey Abramsde Democraat die in 2018 nipt van hem verloor. Uit peilingen blijkt dat de heer Kemp een solide voordeel heeft, hoewel er enige twijfel bestaat of hij de drempel van 50 procent zal overtreffen die nodig is om een ​​tweede ronde in december te voorkomen.


Hoe Instances-verslaggevers verslag doen van politiek. We vertrouwen erop dat onze journalisten onafhankelijke waarnemers zijn. Dus hoewel Instances-medewerkers mogen stemmen, mogen ze geen kandidaten of politieke doelen steunen of campagne voeren. Dit omvat het deelnemen aan marsen of bijeenkomsten ter ondersteuning van een beweging of het geven van geld aan, of het inzamelen van geld voor een politieke kandidaat of verkiezingsdoel.

En in Arizona’s open-seat race voor gouverneur, de Republikeinse kandidaat, Kari Lake, een televisiepresentator die een acoliet van Trump werdis in een nauwe race met Katie Hobbs, de Democratische minister van Buitenlandse Zaken, die algemeen wordt gezien als iemand die zich een flauwe campagne. Een overwinning van mevrouw Lake had kunnen zijn grote implicaties voor toekomstige verkiezingen in Arizona, gezien haar meedogenloze valse beweringen dat de wedstrijd van 2020 was gestolen.

Toch kan de aanwezigheid op de stemming van senator Mark Kelly, een democraat die in de peilingen van zijn ras voorop heeft gelopen, mevrouw Hobbs misschien helpen om te overleven.

In sommige staten gaan de Democratische kandidaten een stevige uitdaging aan of lopen ze zelfs voorop. In 12 van de 13 meest nabije gouverneursraces hebben de Democratische kandidaten en hun geallieerde groepen sinds 1 september meer geld uitgegeven aan televisiereclame dan hun Republikeinse tegenstanders, volgens AdImpact, een mediatrackingbedrijf.

In Pennsylvania heeft Josh Shapiro, de Democratische kandidaat, een gapende kloof gebouwd tussen hemzelf en… zijn ondergefinancierde extreemrechtse rivaal, Doug Mastriano, die heeft beloofd abortus zonder uitzonderingen te verbieden en belangrijke nieuwe stembeperkingen in te voeren. Democraten lopen ook ver voor op de door Trump gesteunde Republikeinen in Maryland en Massachusetts, liberale staten waar gematigde Republikeinen recentelijk succes hebben gehad in de races van de gouverneur.

Maar democraten die de herenhuizen van de gouverneur binnenvielen bij de verkiezingsafwijzing van Trump in 2018, vechten nu tegen tientallen jaren geschiedenis. Michigan en Wisconsin – waar gouverneur Tony Evers, een democraat, is nek aan nek met Tim Michelseen Republikein – hebben sinds 1990 geen gouverneur gekozen van dezelfde partij als de zittende president, terwijl Kansas en New Mexico dat sinds 1986 niet meer hebben gedaan.

Tegelijkertijd vallen de Republikeinen, die 28 gouverneurschappen hebben in vergelijking met de 22 van de Democraten, hun Democratische rivalen aan vanwege misdaad in wedstrijden in het hele land.

Er zijn maar weinig Republikeinen in nauwe races hebben dit zo goed gedaan als Mark Ronchetti, een voormalige tv-weerman die het opneemt tegen Michelle Lujan Grisham, de democratische gouverneur van New Mexico, die Biden received door 10 procentpunten anno 2020.

Sinds start september gaat 82 procent van de uitgaven voor televisiereclame van Ronchetti en de Republikeinse Vereniging van Gouverneurs volgens AdImpact-gegevens over misdaad. Van alle Republikeinse kandidaten voor het gouverneurschap van het land, heeft alleen de heer Zeldin in New York misdaad meer een focus van zijn advertenties gemaakt.

Albuquerque, waarvan het grootstedelijk gebied ongeveer de helft van de bevolking van New Mexico omvat, stelde een file voor moorden in 2021. De moorden zijn een hoofdbestanddeel van de berichtgeving op de lokale televisie, dus de advertenties van dhr. Ronchetti die mevrouw Lujan Grisham bashen over misdaad worden vaak tussen die nieuwsberichten geplaatst.

“We hebben altijd de uitdaging gehad om ervoor te zorgen dat we een veilige stad kunnen hebben”, zei dhr. Ronchetti in een interview. “Voor het grootste deel was dit een veilige plek om je kinderen op te voeden. Maar het is uit de hand gelopen.”

Mevr. Lujan Grisham’s afsluitende reclame bevat sheriffs die zeggen dat ze meer politieagenten heeft gefinancierd. Democratische reclame heeft ook de oppositie van de heer Ronchetti tegen abortus benadrukt.

Misschien heeft geen enkele Democratische kandidaat een zo verrassend optreden neergezet als Pleasure Hofmeister in Oklahoma.

Mevrouw Hofmeister, de inspecteur van openbare instructie van de staat, had een viraal debatmoment deze maand toen ze terecht opmerkte dat het aantal gewelddadige misdaad in Oklahoma onder gouverneur Kevin Stitt, een Republikein, hoger was dan de cijfers in Californië en New York.

Meneer Stitt protesteerde dat het niet waar was.

“Oklahomans, denk je dat we meer misdaad hebben dan New York of Californië?” hij zei. ‘Dat zei ze internet.’

In een interview op donderdag noemde mevrouw Hofmeister haar kracht in Oklahoma, waar de heer Trump received 65 procent van de stemmen in 2020om zich te concentreren op lokale kwesties, zelfs als Mr. Stitt de race probeert te nationaliseren door haar te binden aan Mr. Biden.

Hij leest voor uit een nationaal schrift’, zei ze. “Het heeft absoluut niets met de realiteit te maken. Het is deze formule waarvan hij denkt dat die op de een of andere manier gaat werken.”

Luis Ferré-Sadurní bijgedragen rapportage uit New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published.