In eerste instantie: “Is dat zwart genoeg voor jou ?!?” is bijna ongericht in zijn freewheelende structuur en beweegt heen en weer door de geschiedenis van de zwarte cinema op een manier die meer persoonlijk dan chronologisch aanvoelt. Natuurlijk is de nooit aarzelende Mitchell niet bang om bijna onmiddellijk grote schommelingen in de canon te maken, waarbij hij het nonchalante racisme opmerkt in zoveel geliefde movies en zelfs kindertekenfilms. Maar ondanks zijn bijna converserende toon, is hij vanaf het start zeer weloverwogen in de structuur van deze movie, door te bedenken hoe artistieke bewegingen voortkomen uit keuzes die generaties eerder zijn gemaakt. Naarmate hij zich in een meer chronologische structuur nestelt nadat hij in de jaren ’70 was aangekomen, vormt de kennisbank van het eerste deel van de movie de foundation voor de geschiedenisles. Hij trekt zelden expliciet lijnen van het ene undertaking naar het andere, maar legt echt huge hoe kunst en cultuur zich vermengen, wat zorgt voor een documentaire die zo meeslepend droog had kunnen zijn.

Mitchell is erg voorzichtig om de zwarte cinema als onderdeel van alle cinema te beschouwen, waarbij hij opmerkt hoe deze werd beïnvloed door bewegingen die vaak begonnen in de blanke cultuur, zoals de western en de horrorfilm, en, interessant genoeg, op te merken hoe vaak de visies van zwarte creatievelingen dan vorm te geven aan hun niet-POC-tegenhangers. Elke keer dat je denkt dat hij een hoofdstuk uit de zwarte filmgeschiedenis overslaat, vindt hij een manier om het op te nemen. Het is een verbluffend uitgebreide documentaire, zelfs met 135 minuten – mindere makers zouden te veel zijn afgeleid door de ‘hoogtepunten’ om zelfs maar iets te proberen dat vol zit met verschillende projecten.

“Is dat zwart genoeg voor jou?!?” geeft direct maar ook oblique antwoord op de vraag wat er met de Blaxploitation-cinema is gebeurd. Het sijpelde uit in zoveel andere vormen van filmmaken in de komende decennia, liet zijn vingerafdrukken achter in verschillende soorten cinema en vormde de cultuur door langverwachte representatie. Mitchell maakt een zeer solide argument dat de zwarte cinema van de jaren ’70 web zo vormend en invloedrijk was als de blanke auteurs die dat revolutionaire tijdperk zo vaak definiëren.

“Heb plezier in wat je doet – dat is van jou.” Dat maakt deel uit van een fantastisch citaat aan het einde van Mitchells movie, en het vat zowel de persoonlijke passie van het stuk samen als hoe dit hele undertaking over eigendom gaat. Het is een terugwinning van de traditioneel witte canon van de filmgeschiedenis die pulseert met de passie van de maker en de stemmen die hem inspireerden. Mensen vragen vaak waarom diversiteit en representatie belangrijk zijn, en veranderen het zelfs in een strijdlustig gespreksonderwerp tegen zogenaamd ontwaakte cultuur. Ik kan me niet voorstellen dat iemand wegloopt van deze documentaire en geen grotere waardering heeft voor de noodzaak dat elke stem wordt gehoord en dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt door middel van kunst. Er zijn zoveel verhalen te vertellen. En we zijn allemaal rijker als onze kunst ze versterkt.

In beperkte bioscooprelease vandaag en op Netflix op St Martin’s Daye.

Leave a Reply

Your email address will not be published.