De wereld is zo veranderd sinds de laatste Avatar kwam ongeveer 13 jaar geleden uit. In 2009 bestond het Marvel Cinematic Universe nauwelijks; Disney had internet gekocht Surprise en De Wrekers was nog drie jaar weg. Batman werd gespeeld door Christian Bale en het idee van een gedeelde gelijkstroom universum met de hele Justice League was eigenlijk een utopie.

Tegenwoordig zijn Marvel en DC de grote honden in de wereld van blockbusters, en Avatar, hoewel het de titel van de greatest scorende movie in de geschiedenis heeft, is het al meer dan een decennium grotendeels stil. Maar bij het maken van het nieuwe Avatar: De weg van het water vervolg, zegt James Cameron dat hij iets anders probeert te doen dan de twee of drie movies die Marvel en DC nu jaar na jaar uitbrengen.

In een interview met The New York Instancessprak Cameron over hoe het krijgen van kinderen zijn wereldbeeld en zijn filmmaken beïnvloedde. De weg van het water is zogenaamd een familieverhaal, met de personages gespeeld door Sam Worthington en Zoe Saldana nu zeer veel ouders van jonge kinderen, worstelend met gewone huishoudelijke problemen tussen hun meer buitenaardse dilemma’s. En dat, zegt Cameron, zal de movie scheiden van de superheldenfilms die we krijgen. Zoals hij het zei…

Ik wil ook doen wat andere mensen doen zijn niet aan het doen. Als ik naar deze grote, spectaculaire movies kijk – ik kijk naar jou, Marvel en DC – maakt het niet uit hoe oud de personages zijn, ze gedragen zich allemaal alsof ze op de universiteit zitten. Ze hebben relaties, maar die hebben ze echt niet. Ze hangen nooit hun sporen op vanwege hun kinderen. De dingen die ons echt aarden en ons kracht, liefde en een doel geven? Die personages ervaren het niet, en ik denk dat dat niet de manier is om movies te maken.

AVATAR: DE MANIER VAN WATER
Studio’s uit de 20e eeuw

Er zijn hier en daar een paar uitzonderingen geweest – de jonge dochter van Tony Stark werd een belangrijk ondersteunend personage in Avengers: Eindspel, bijvoorbeeld – maar over het algemeen heeft Cameron gelijk in zijn beoordeling van deze superheldenfilms. Die kritiek zou in de toekomst minder accuraat kunnen worden. Marvel ontwikkelt een Fantastische vier movie, en die franchise gaat heel erg over familie op een manier die bijvoorbeeld de Avengers niet is. Maar voorlopig heeft hij geen ongelijk. (Het is ook vermeldenswaard dat James Cameron al heel lang een stripfan is, die jaren in de jaren negentig bezig geweest met het maken van een Spider-Man-film.)

Avatar: De weg van het water is gepland om te openen in theaters op 16 december 2022.

De 10 meest belachelijke tropen in actiefilms

Veel succes met het vinden van een actiefilm die niet op zijn minst een paar van deze stereotypen heeft.


Leave a Reply

Your email address will not be published.