Jerry Lee Lewis, de invloedrijke rock-‘n-roll-pionier die bekend staat om hits als ‘Entire Lotta Shakin’ Goin’ On’ en ‘Nice Balls of Fireplace’, is overleden. Volgens de bewaker, de zanger, vaak aangeduid met zijn bijnaam “The Killer”, stierf een natuurlijke dood in zijn huis in DeSoto County, Mississippi. Hij was 87.

Lewis werd geboren in 1935 in Ferriday, Louisiana en groeide op in een arm boerengezin dat een hypotheek op hun huis nam om Lewis zijn eerste piano te kopen. Hij begon op achtjarige leeftijd te spelen en maakte zijn openbare debuut op 14-jarige leeftijd op een parkeerplaats bij een Ford-dealer. Zijn moeder schreef hem in bij het Southwest Bible Institute in Waxahachie, Texas in de hoop hem naar christelijke muziek te leiden. Maar Lewis werd van faculty gestuurd na het uitvoeren van een boogie-woogieversie van ‘My God Is Actual’.

Nadat hij auditie had gedaan voor Solar Data, kreeg Lewis een baan als sessiemuzikant en speelde hij op platen van Solar-artiesten zoals Johnny Money en Carl Perkins voordat hij begon met opnemen als soloartiest. Hij vond succes in 1957 met zijn vertolking van Huge Maybelle’s ‘Entire Lotta Shakin’ Goin’ On’ en het vervolg ‘Nice Balls of Fireplace’, een cowl van Otis Blackwell. Hij demonstreerde datzelfde jaar zijn wilde en energieke speelstijl De Steve Allen-showwaar stoelen over het podium naar hem werden gegooid.

Nadat hij internationaal beroemd was geworden, raakte Lewis verwikkeld in een schandaal tijdens een tournee door Engeland in 1956, toen een journalist ontdekte dat hij was getrouwd met Myra Gale Brown, zijn eerste neef die ooit was verwijderd en de dochter van zijn bassist. Lewis vertelde verslaggevers dat ze 15 was, hoewel al snel bekend werd dat ze in feite 13 was. Hoewel zijn carrière nooit dezelfde hoogten zou bereiken, was het nog niet voorbij. Zijn Stay in de Star-Membership, Hamburg album werd uitgebracht in 1964 en kreeg lovende kritieken.

Eind jaren ’60 stapte Lewis over op country- en gospelmuziek. ‘One other Place One other Time’ was de eerste van een reeks countryhits en start jaren 70 keerde hij terug naar de hitlijsten met nummers als ‘Me And Bobby McGee’ en ‘Chantilly Lace’. Hij speelde de Grand Ole Opry voor de eerste en enige keer in 1973.

In 1989 werd het leven van Lewis opgetekend in de biopic van 1989 Grote vuurballen!, met in de hoofdrollen Dennis Quaid en Winona Ryder. Hij bleef tot het einde van zijn leven muziek maken en uitbrengen. Zijn album uit 2006 Final Man Standing werd zijn bestverkochte launch met gastoptredens van Bruce Springsteen, Neil Younger, Robert Plant, Keith Richards en Child Rock. Zijn laatste LP was uit 2014 Rock-‘n-roll-tijd. Jerry Lee Lewis: Problemen in gedachteneen documentaire over Lewis’ leven geregisseerd door Ethan Coen, ging eerder dit jaar in première in Cannes.

“Ik maakte me altijd zorgen of ik naar de hemel ging”, zei Lewis in een interview in 2015 met de bewaker. “Ik ben nog steeds. Ik maak me er zorgen over voordat ik naar mattress ga; het is een zeer ernstige situatie. Ik bedoel, je maakt je zorgen, als je je laatste adem uitblaast, waar ga je dan heen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.