Guantánamo Bay detentiecentrum’s oudste gevangene werd zaterdag vrijgelaten uit Amerikaanse hechtenis en keerde terug naar Pakistan.

Saifullah Paracha, 75, zat sinds 2003 in hechtenis op verdenking van vastbinden naar al-Qaeda terwijl ze nooit worden aangeklaagd voor een misdrijf. In mei kreeg hij te horen dat zijn vrijlating was goedgekeurd, naast twee andere mannen die door de gevangenisbeoordelingscommissie zijn vrijgelaten voor vrijlating in 2020.

De kennisgeving zei dat Paracha “geen voortdurende bedreiging” is voor de VS, zei Shelby Sullivan-Bennis, die hem vertegenwoordigde tijdens een hoorzitting.

In een verklaring van zaterdag zei het ministerie van Defensie dat de VS waardering heeft voor “de bereidheid van Pakistan en andere companions om de voortdurende inspanningen van de VS te ondersteunen die gericht zijn op het op verantwoorde wijze verminderen van de gevangenenpopulatie en het uiteindelijk sluiten van de Guantanamo Bay-faciliteit.”

POOLSE SENAAT ERKENT RUSLAND ALS ‘TERRORISTISCHE STAAT’

Deze ongedateerde afbeelding van de raadsman van Saifullah Paracha toont Paracha in het detentiecentrum van Guantanamo Bay. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Paracha, de oudste gevangene in het detentiecentrum van Guantanamo Bay, is vrijgelaten en is teruggekeerd naar zijn thuisland. Het ministerie zegt dat Saifullah Paracha op zaterdag 29 oktober 2022 werd herenigd met zijn familie, na meer dan 17 jaar in hechtenis te hebben doorgebracht in de Amerikaanse foundation in Cuba.
(Advies aan Saifullah Paracha through AP)

Paracha verscheen in november 2020 voor de achtste keer voor de beoordelingscommissie. De raad is ingesteld door de regering van voormalig president Barack Obama in een poging te voorkomen dat gevangenen die mogelijk anti-Amerikaanse activiteiten ontplooien, worden vrijgelaten uit Guantanamo Bay in Cuba.

De repatriëring van Paracha werd mogelijk gemaakt door het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We zijn blij dat een in het buitenland vastgehouden Pakistaanse burger eindelijk herenigd wordt met zijn familie”, staat in een verklaring van de Pakistaanse overheidsinstantie.

Paracha woonde in de Verenigde Staten en bezat onroerend goed in New York Metropolis toen de autoriteiten beweerden dat hij bij de aanslagen van 11 september 2001 als “facilitator” voor Al Qaeda had gediend door twee van de samenzweerders te helpen bij een financiële transactie.

Amerikaanse strijdkrachten doden TWEE AL-SHABAAB-TERRORISTEN BIJ LUCHTVAART IN SOMALI, ZEGT PENTAGON

Op deze foto, beoordeeld door een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie, staan ​​​​gedetineerden samen bij een hek, een met islamitische gebedskralen, in de gevangenis van Camp Delta, op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay, Cuba.

Op deze foto, beoordeeld door een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie, staan ​​​​gedetineerden samen bij een hek, een met islamitische gebedskralen, in de gevangenis van Camp Delta, op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay, Cuba.
(AP Foto/Brennan Linsley)

Paracha zei echter dat hij niet wist dat de personen banden hadden met al-Qaeda en ontkende betrokkenheid bij terrorisme.

Hij werd in 2003 in Thailand in hechtenis genomen door de VS en verblijft sinds 2004 in Guantanamo Bay.

De zoon van Paracha, Uzair Paracha, werd in 2005 veroordeeld wegens steun aan terrorisme, gedeeltelijk gebaseerd op getuigenissen van mensen die in Guantanamo Bay werden vastgehouden. De getuigen werden ook gebruikt om de detentie van de vader te rechtvaardigen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Op deze foto, beoordeeld door Amerikaanse militaire functionarissen, gaat de zon onder achter het gesloten Camp X-Ray detentiecentrum, op 17 april 2019, op de marinebasis Guantanamo Bay, Cuba.

Op deze foto, beoordeeld door Amerikaanse militaire functionarissen, gaat de zon onder achter het gesloten Camp X-Ray detentiecentrum, op 17 april 2019, op de marinebasis Guantanamo Bay, Cuba.
(AP Foto/Alex Brandon)

Een rechter verwierp de getuigenverklaring tegen Uzair Paracha in maart 2020 en de Amerikaanse regering drong niet aan op een nieuw proces, waardoor Paracha naar Pakistan kon worden vrijgelaten.

De ministerie van Defensie zegt dat 35 gedetineerden zich in Guantanamo Bay bevinden, en voegt eraan toe dat 20 in aanmerking komen voor overplaatsing.

De Related Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.