GUANTÁNAMO BAY, Cuba – Tijdens een hoorzitting in de USS Cole-bombardementszaak deze week, beschreef een gepensioneerde FBI-agent wat drie Jemenitische ooggetuigen twintig jaar geleden aan onderzoekers hadden verteld na de zelfmoordaanslag op het oorlogsschip van de marine.

Volgens de agent wezen de Jemenieten naar een foto van Abd al-Rahim al-Nashirieen Guantánamo-gevangene die nu op de doodstraf wacht, als de persoon die een onderduikadres had gehuurd dat door de samenzweerders van de aanslag werd gebruikt.

Geconfronteerd met het beeld bij het kruisverhoor, zei de voormalige agent, Ammar Barghouty, dat hij zich vergiste. De ooggetuige had een van de zelfmoordterroristen geïdentificeerd, niet de heer Nashiri, als de huurder.

Het zeldzame “Legislation & Order”-moment in de langlopende zaak illustreerde de uitdaging waarmee de rechter werd geconfronteerd meer dan twee decennia nadat de Qaeda-aanval 17 Amerikaanse matrozen doodde en tientallen anderen verwondde in de haven van Aden, Jemen, op 12 oktober 2000 .

Aanklagers beweren dat ze op geen enkele manier de Jemenitische mannen en jongens kunnen vinden of naar Guantánamo kunnen brengen die Amerikaanse agenten in de dagen, maanden en jaren na de aanval hebben ondervraagd. Het is de taak van de rechter om te beslissen in welke gevallen de meeste gepensioneerde voormalige agenten kunnen getuigen als stand-ins voor ongeveer 100 vermiste getuigen.

De rechter, kolonel Lanny J. Acosta Jr., moet in hoorzittingen die nu aan de gang zijn, bepalen welke van de verklaringen van horen zeggen, zoals ze worden genoemd, betrouwbaar genoeg zijn om te worden voorgelegd aan de militaire jury die op een dag de doodstrafzaak zal behandelen.

De hoorzittingen van horen zeggen begonnen deze zomer en zullen doorgaan tot volgend jaar, waarbij agenten in hun geheugen zoeken naar interviews in Jemen in het start van de jaren 2000. Aanklagers geven de agenten vaak de rekeningen die ze destijds hebben geschreven om hun herinneringen op te frissen.

Uit getuigenissen is gebleken dat Amerikaanse agenten opereerden onder zulke strikte beperkingen die werden opgelegd na maandenlange onderhandelingen door de Amerikaanse ambassadeur dat, zelfs als Jemen niet verwikkeld was in burgeroorlogen, veel Jemenitische getuigen nooit zouden worden gevonden.

Om te beginnen hebben Jemenitische veiligheidstroepen de getuigen gelokaliseerd en meegenomen naar de verhoren, die werden gehouden op de gebouwen van de inlichtingendienst.

Amerikaanse agenten ondervroegen de meeste getuigen slechts één keer, met Jemenitische vertegenwoordigers van de inlichtingendienst altijd in de kamer, meestal aan de zijde van de getuigen.

Agenten beschreven een soms vijandige sfeer. Zij mochten niet zonder begeleiding buurten doorzoeken, noch mochten zij getuigen fotograferen of contactgegevens verkrijgen om hun identiteit te bevestigen of hen later te bereiken.

Een deel van de analyse van de rechter houdt in waarom bepaalde getuigen niet beschikbaar zijn. Twee van de getuigen, die door Amerikaanse ondervragers werden ondervraagd in een Jemenitische gevangenis, werden vervolgens gedood bij Amerikaanse drone-aanvallen.

Jemen is zo’n gevaarlijke plek dat de ambassadeur op afstand werkt. De Amerikaanse ambassade daar heeft de operaties in 2015 opgeschort. Een jaar geleden hebben Houthi-troepen brak in op de compound en Jemenitische medewerkers van de Verenigde Staten of de Verenigde Naties gevangengenomen, van wie er nog een tiental wordt vastgehouden. Eén stierf in detentie. Het Pentagon verbiedt oorlogsrechtbankpersoneel daarheen te reizen.

Marine- en FBI-agenten hebben beschreven dat ze bij het zinkende, nog steeds brandende wrak van de Cole arriveerden, met geschokte overlevenden spraken en vervolgens werden belemmerd in hun pogingen om onshore onderzoek te doen.

Jemenitische leden van de veiligheidsdienst brachten getuigen naar de Amerikanen met voorbereide verklaringen op foundation van Jemenitische verhoren, die werden voorgelezen voordat Amerikaanse onderzoekers vragen konden stellen.

Agent Kenneth S. Reuwer van NCIS, die in februari 2001 havenarbeiders in een kamer op een gevangeniscomplex ondervroeg, noemde de onderzoeksvoorwaarden ‘extreem beperkend’.

Elke getuige zat anderhalve meter van de onderzoekers af. De heer Reuwer zei dat hij of een teamgenoot van de FBI een vraag zou stellen, zonder oogcontact te maken met de getuige, en dat een Amerikaanse taalkundige zou vertalen. Dan zouden de Jemenieten de vraag aan de getuige stellen, soms na het doorvragen van de vraag. Er was altijd een Jemenitische generaal in de kamer.

Terugduwen tegen het proces leek onverstandig. De interviews zouden kunnen worden beëindigd “met een vingerknip door het gastland”, zei de heer Reuwer, die in 2014 met pensioen ging.

Voor de rechtbank deze week was het zijn rol om interviews te beschrijven die hij ongeveer drie maanden na de aanval hield met arbeiders die een explosie hoorden en vervolgens in de haven van Aden keken om dikke zwarte rook boven de torpedojager te zien.

Een andere niet-beschikbare getuige is Salim Hamdan, een voormalig chauffeur van Osama bin Laden in Afghanistan. De heer Hamdan werd in 2008 in Guantánamo veroordeeld voor oorlogsmisdaden en naar huis gestuurd, maar werd uiteindelijk vier jaar later vrijgesproken vanwege onjuiste aanklachten in de zaak. Advocaten van de verdediging zeggen dat hij niet wil getuigen.

De aanklagers willen dat een voormalig federaal agent de militaire jury vertelt wat de heer Hamdan heeft gezegd tijdens een vooronderzoek: dat de heer Hamdan de heer Nashiri voor het bombardement op de Cole zag hoe hij explosieven testte in Kandahar, Afghanistan.

Advocaten van de verdediging hebben betoogd dat de rekeningen van de heer Hamdan moeten worden uitgesloten van het proces omdat federale agenten hem ondervroegen in Guantánamo, dat slaapgebrek en andere vormen van misbruik gebruikte om gedetineerden aan het praten te krijgen.

Maar de mogelijke getuigenis van Mr. Hamdan heeft de verdediging al schade toegebracht. Kapitein Brian L. Mizer, de langstzittende advocaat van de heer Nashiri, verliet de zaak deze maand vanwege een ethisch battle. Kapitein Mizer had Mr. Hamdan verdedigd tijdens het proces en weet iets over zijn verhoren, dat nuttig zou kunnen zijn voor Mr. Nashiri. Maar kapitein Mizer kan niet onthullen wat hij weet vanwege de vertrouwelijkheid van advocaat en cliënt.

In 2011, weken later Mr. Nashiri’s eerste verschijning in de rechtbank, Brig. Gen. Mark S. Martins, de toenmalige hoofdaanklager, beschreef het vertrouwen van de oorlogsrechtbank op getuigenverklaringen als een noodzaak voor een natie in oorlog.

Getuigenissen van horen zeggen bieden “voldoende flexibiliteit om het finest beschikbare bewijs uit echte conflictgebieden in te dienen”, zei generaal Martins in een toespraak tot de American Bar Affiliation.

Van horen zeggen zou worden gebruikt bij militaire commissies, zei hij, onder “op maat gemaakte uitzonderingen die logisch zijn gezien de unieke omstandigheden van militaire en inlichtingenoperaties tijdens vijandelijkheden – en de nadelige gevolgen voor dergelijke operaties die waarschijnlijk zouden voortvloeien uit de productie van de getuigen.”

Hij maakte geen melding van het voornemen van de aanklager om meer dan 100 verklaringen van horen zeggen te gebruiken die federale agenten in de afgelopen tien jaar verzamelden van Jemenitische ooggetuigen onder toezicht van de Jemenitische inlichtingendienst.

Jodie Blackstock, een in Londen gevestigde strafrechtadvocaat, zei dat geruchten alleen “in uitzonderlijke omstandigheden” mogen worden gebruikt.

“Het lijkt erop dat in dit geval een aanzienlijk deel van het bewijs tegen de beschuldigde van horen zeggen is, en als dat wordt toegestaan, zal het twijfel doen rijzen over de vraag of het proces eerlijk kan zijn”, zei mevrouw Blackstock, die de process van deze week namens haar observeerde. een Britse mensenrechtenorganisatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.