Twee dagen na de dood van Sacheen Littlefeather, haar vervreemde zus was boos op Twitter aan het scrollen.

Ze was woedend, zei ze deze week in een interview, over de uitbarsting van lof voor Littlefeather, de actrice en activist die beroemd werd toen Marlon Brando stuurde haar naar de Oscars van 1973 om zijn prijs voor beste acteur te weigeren en veroordelen Hollywood’s behandeling van indianen.

“Ik las wat al deze mensen zeiden: ‘O, rust in vrede en ze was een heilige, en ze heeft zichzelf opgeofferd'”, zei de zuster, Rozalind Cruz.

Toen zag ze tweets van de schrijfster Jacqueline Keeler, een burger van Navajo Nation die controverse heeft gewekt met haar pogingen om te ontmaskeren wat ze ‘pretendians’ noemt. Keeler betwistte de beweringen van Littlefeather dat haar vader White Mountain Apache was en… Jaqui.

Cruz reageerde op Keeler dat haar grootmoeder van “Yaqui en Spaanse” afkomst was. Cruz had zelf geprobeerd zich in te schrijven voor de White Mountain Apache Tribe. Maar in de daaropvolgende weken toonde Keeler Cruz genealogisch onderzoek dat de familie van haar vader terugvoerde naar Mexico in 1850 en zei dat er geen bewijs was van inheemse afkomst.

Cruz en de middelste zus van de familie, Trudy Orlandi, waren allebei overtuigd. Op zaterdag, minder dan een maand na de dood van hun zus op 75-jarige leeftijd, publiceerde The San Francisco Chronicle een opiniekolom door Keeler onder de kop: “Sacheen Littlefeather was een Indiaans icoon. Haar zussen zeggen dat ze een etnische oplichter was.”

De column ontketende een intense reactie in Indiaanse kringen op sociale media.

sommigen veroordeeld Littlefeather, die zei dat ze een identiteit had verzonnen om haar Hollywood-carrière te promoten. Maar anderen sterk bezwaar tegen het onderzoek van Keeler, en zei dat het de gecompliceerde manieren negeerde waarop inheemse identiteit kan worden gevormd, vooral voor degenen die niet voldoen aan de formele standards voor stamlidmaatschap. Voor inschrijving is doorgaans een bewijs van stambanden vereist, vaak beschreven in termen van iemands proportion ‘Indiaas bloed’ of ‘bloedkwantum’.

“Wat veel mensen niet begrijpen van het bestaan ​​van inheemse volkeren, is dat sommige inheemsen niet zijn ingeschreven,” Laura Clark, een journaliste die Muscogee en Cherokee is, schreef in Selection als reactie op de column van Keeler.

“Sommige inboorlingen komen weer in touch met hun stammen”, schreef Clark. “Sommige autochtonen hebben niet genoeg ‘Indiaas bloed’ om zich te registreren vanwege bloedkwantumminima. En van sommige inboorlingen is hun stam bijna zo uitgewist dat er geen georganiseerde staatsburgerschapsgegevens bestaan.”

De Shoshone-dichteres nila northsun, een vriendin van Littlefeather uit hun studententijd in de jaren zeventig, zei deze week dat het haar niet verbaasde dat Keeler er niet in was geslaagd stamgegevens in familiearchieven te vinden.

Inheemse Amerikanen, zei ze, hebben mogelijk hun achtergrond verborgen om discriminatie te voorkomen of werden verkeerd geïdentificeerd.

‘Het is wat je in je hart voelt en wat je geloofssysteem is’, zei Northsun, die haar naam in kleine letters schrijft. “Alleen omdat ze niet is ingeschreven of niet kan worden geïdentificeerd in data, wil nog niet zeggen dat ze niet inheems is.”

In een interview op woensdag verwierp Keeler dergelijke beweringen en zei dat zij en vrijwillige onderzoekers de gegevens van honderden familieleden van Littlefeather hadden bekeken. Niemand identificeerde zich als Native American, noch leefden ze met of trouwden ze met leden van een Apache-stam of iemand die zich identificeerde als Yaqui, volgens een samenvatting van het onderzoek dat ze publiceerde op Substack.

“Zou hun familie een verre druppel inheems bloed van honderden jaren geleden kunnen hebben?” schreef ze in de column. “Het is mogelijk; veel mensen van Mexicaanse afkomst doen dat. Maar de inheemse identiteit is ingewikkelder dan dat. Een Amerikaans staatsburger van verre Franse afkomst kan geen aanspraak maken op het Franse staatsburgerschap. En het zou absurd zijn voor die persoon om een ​​baret te dragen op het podium tijdens de Oscars en namens de natie Frankrijk te spreken.”

Het was niet bekend of Littlefeather ooit had geprobeerd zich in te schrijven bij een stam. De Pascua Yaqui-stam in Arizona zei in een verklaring dat Littlefeather geen ingeschreven lid van de stam was, en haar ouders ook niet.

“Maar,” zei de stam, “dat betekent niet dat we onafhankelijk kunnen bevestigen dat ze in het algemeen niet van Yaqui-afkomst is, uit Mexico of het zuidwesten van de Verenigde Staten.”

De White Mountain Apache Tribe in Arizona heeft niet meteen een verklaring vrijgegeven.

Littlefeather werd geboren als Marie Cruz in 1946 en zei in interviews door de jaren heen dat haar vader, Manuel Ybarra Cruz, White Mountain Apache en Yaqui was en haar en haar moeder, Geroldine Cruz, die van Franse, Duitse en Nederlandse afkomst was, had misbruikt.

Rozalind Cruz, 65, uit Large Arm, Mont., en Orlandi, 72, uit San Anselmo, Californië, hebben de verklaringen van hun zus over het alcoholisme en misbruik van hun vader sterk betwist. Hij stierf in 1966 op 44-jarige leeftijd, toen Littlefeather 19 was.

Op 26-jarige leeftijd identificeerde Littlefeather zich volledig als Native American toen ze protesteerde bij de Oscars, gekleed in een jurk van hertenleer, mocassins en haarelastiekjes. Ze bracht de volgende vijf decennia door als activist in de Indiaanse gemeenschap en was getrouwd met Charles Johnston, een lid van de Otoe-Missouria-stam uit Oklahoma, die vorig jaar overleden.

Ze werd voor sommigen een gerespecteerd figuur. In augustus kondigde de Academy of Movement Image Arts and Sciences aan dat het verontschuldigde zich bij Littlefeathernoemde haar behandeling bij de Oscars, waar ze werd uitgejouwd, ‘ongerechtvaardigd en ongerechtvaardigd’.

In een verklaring op donderdag heeft het Academiemuseum, dat gastheer was van een evenement ter ere van Littlefeather in september, zei dat het op de hoogte was van beweringen die tientallen jaren teruggaan over haar achtergrond, maar dat “de Academie zelfidentificatie erkent”.

Cruz zei dat haar vader, die doof was en met gebarentaal of een schoolbord communiceerde, haar nooit over Indiaanse familieleden had verteld.

Ze zei dat ze was opgegroeid in de wetenschap dat ze een Spaanse en Mexicaanse afkomst had, maar geloofde ook het grootste deel van haar leven dat ze ‘waarschijnlijk ongeveer een kwart’ Native American was vanwege de beweerde identiteit van haar oudere zus.

Cruz zei dat ze afgelopen november zelfs een aanvraag had ingediend om lid te worden van de White Mountain Apache-stam, maar werd afgewezen omdat de stam geen gegevens kon vinden om haar bewering te staven. Maar dat veranderde allemaal na de dood van haar zus. Ze herinnerde zich dat ze Keeler aan de telefoon had verteld: ‘Je hebt gelijk. Ze is een bedrieger. Ze is nep.”

Sommige geleerden zijn het erover eens en zeggen dat het onderzoek van Keeler overtuigend was.

“Keeler bewijst dat Littlefeather een getroebleerde vrouw was die zich de verhalen van anderen eigen maakte”, zegt Liza Black, universitair hoofddocent geschiedenis en Indiaanse en inheemse research aan de Indiana College, en een burger van Cherokee Nation.

Ze zei dat veel inheemse mensen de complexiteit van identiteit begrijpen vanwege meerdere stamverbanden, bloedkwantumbeperkingen en adopties, maar dat “Littlefeather niet in een van deze echte, echte en complexe inheemse identiteiten valt.”

Keelers onderzoek om te bewijzen dat mensen Indiase identiteiten vervalsen, heeft geleid tot een terugslag van critici die zeiden dat haar werk een wolk van achterdocht werpt op alle inheemse volkeren.

Het suggereert dat “inheemse mensen een systeem moeten creëren waarin ze moeten bewijzen wie ze zeggen dat ze zijn”, zegt Andrew Jolivétte, de directeur van Native American and Indigenous Research aan de College of California San Diego, Creools van Opelousa, Atakapa Ishak, Franse, Afrikaanse, Ierse, Italiaanse en Spaanse afkomst.

“Waarom moeten Amerikaanse Indianen dat doen en andere mensen niet?” hij voegde toe.

Voor Keeler betekent Indiaan of Indiaan zijn deel uitmaken van een duidelijk gedefinieerde politieke groep die bestond vóór Europese koloniale contacten.

“We zijn niet alleen een identiteit,” zei ze. “We zijn eigenlijk een politieke klasse. Wij zijn burgers van naties. We zijn soeverein.” Haar doel, zei ze, is om te voorkomen dat niet-indianen profiteren van valse beweringen dat ze Indiaans zijn.

“We willen echte verandering en we willen echte gerechtigheid, en dat gaat niet gebeuren als het erop aankomt dat acteurs ons spelen”, zei ze.

Van haar kant zei Cruz dat ze er geen spijt van had.

“Het enige wat ik deed was, ik heb daar een kiezelsteen gelegd,” zei ze. “En ik liet het water scheuren.”


Leave a Reply

Your email address will not be published.