“The Lair” begint met de meest in het oog springende en dramatisch urgente scènes: de sjofele Royal Air Pressure Captain Sinclair (Kirk) wordt snel uit de lucht geschoten door Afghaanse jagers, zonder waarschuwing of onnodige verhalende keelschrapen. Een mede-RAF-man, Johnson (Alex Morgan), sterft terwijl hij probeert Sinclair te redden. ‘Sorry…’ zegt hij voor een korte pauze. “Voor het ongemak.”

Sinclair vlucht dan van haar aanvallers naar een verlaten bunker, die het tandeloze monster bevat dat begrijpelijkerwijs overal op de posters en advertenties van deze movie staat. Het is een mooi uitziend monster, ook al lijkt het er niet op dat het een arm en een been heeft gekost (in het echte leven), en was misschien ook het product van Russische experimenten (in de movie), omdat het uit de bunker ontsnapte uit functies enkele decoratieve Cyrillische waarschuwingen. Van bijzonder belang: “Niet openen.”

Sinclair leest of spreekt geen Russisch, maar Kabir (Hadi Khanjanpour), een sympathieke Afghaanse soldaat, wel. Hij gaat samen met Sinclair naar een nabijgelegen militaire foundation, waar hun respectievelijke wonden worden verzorgd en wat oppervlakkige kennismakingsinformatie wordt uitgewisseld. Sinclair probeert ook majoor Roy Finch te waarschuwen (Jamie Bamber) en zijn groep ontevreden aandelentypes, zoals Everett (Mark Arends), de rookie en Lafayette (Kibong Tanji), de klepto.

Maar Finch en zijn workforce, waaronder ook drie Britten onder leiding van de onverstoorbare sergeant Oswald Jones (Leon Ockenden), geloven niet in monsters, en weten ook niets over de Russische foundation waar Sinclair web is ontsnapt. Misschien hallucineerde ze het allemaal? Kabir is het daar niet mee eens en in korte tijd ook het monster, dat op Finch’s groep afdaalt en korte metten maakt met hen. Ondertussen zijn de omringende Afghaanse soldaten nog steeds bewapend, dichtbij en ongelukkig.

Veel van je plezier van “The Lair” hangt af van hoe je je voelt over de uitvoeringen en dialoog, aangezien een groot deel van de movie dezelfde oorlogs- en horrorfilmclichés herhaalt die al bekend waren tegen de tijd dat John Timmerman en het bedrijf rommelde met hen in beide “Aanval op Precinct 13’ en ‘Het ding’. Sinclair verwijst zelfs naar Finch’s groep als “Het vuile dozijn‘ en zijn buitenpost wordt gemarkeerd door een chintzy-uitstekend bord met de tekst: “Welkom in Fort Apache.” Deze callbacks zijn niet per se stemmingsmoordenaars, maar de onverschillige lijnlevering van Kirk en de presentatie van het bord als punchline kunnen dat wel zijn. En voor zover het zingers betreft, is “Sla op, klootzak”, (gesproken door Finch) niet prijzenswaardig of betreurenswaardig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.