De Disney-benadering van sci-fi kan het finest worden geïllustreerd door de Tomorrowland-sectie van Disneyland. Tussen de vele andere rijken van fantasie en escapisme waar het park zich overgeeft en te midden van zijn Area Mountains, Astro Blasters en razend populaire churro-stands, vraagt ​​de originele verwaandheid van Tomorrowland bezoekers om een ​​hypothese te vormen en uit te kijken naar de grote, mooie toekomst die voor ons ligt hen. Dit weerspiegelt Walt Disneyeigen inspanningen om exploratie en innovatie in creatieve technologieën te stimuleren om een ​​betere wereld te bouwen, decennium na decennium. Van de Carousel of Progress tot de aanvankelijke visie van EPCOT als een futuristisch wonderland, Walt bouwde de visie van het Disney-bedrijf op de toekomst op als iets om te verwelkomen en naar te streven door middel van technologie.

COLLIDER-VIDEO VAN DE DAG

De optimistische kijk op een technologisch gedreven toekomst draagt ​​het grootste deel van Disney’s moderne sciencefiction-inspanningen en vormt hun benadering van het style, waardoor het zich onderscheidt van traditionele thematische genrenormen.


‘Tomorrowland’ laat zien dat veranderende percepties de wereld kunnen veranderen

Geïnspireerd op de naamgenoot van het themapark, Brad Vogel‘s Tomorrowland vertelt een vernietigend verhaal over hoe de berusting van de mensheid in haar eigen vernietiging een gemakkelijke en morbide kalmerende lens biedt om een ​​apocalyptische toekomst te bekijken die niets van het heden vraagt. De movie volgt Frank Walker (George Clooney), een afgematte voormalige uitvinder, en Casey Newton (Britt Robertson), een moedige en optimistische tech-wiz, terwijl ze vechten om de aarde te redden van de naderende apocalyps en de futuristische utopie van Tomorrowland te heropenen.

VERWANT: De 10 coolste sciencefictionsteden van de afgelopen jaren

Ook al heeft de movie een ​​gepersonifieerde schurk in Hugh LaurieGouverneur Nix, waar de personages echt tegenaan lopen, is niet de toekomst zelf, maar de invloed die de perceptie ervan op het heden heeft. Zelfgenoegzaamheid met vernietiging is doorspekt in verschillende scènes en wordt later ronduit uitgedaagd, aangezien de movie stelt dat een smakelijk nihilistische en alarmerende kijk op morgen het gemakkelijkst te begrijpen is voor de wereld vanwege hoe weinig het vandaag van ons vraagt. De komst van Newton in het verhaal als een idealistische jongere wekt het kinderlijke optimisme en de verwondering voor de toekomst die Walker zelf ooit had, en zorgt ervoor dat het grote plan van Tomorrowland wordt gered en de dag des oordeels wordt vertraagd. De movie verdedigt het idee van een mooie toekomst die alleen wordt beloofd als we dat doen door positieve actie en kinderlijk optimisme in het heden.

‘Wall-E’-waarschuwingen tegen overmatig vertrouwen op technologie

Terwijl Tomorrowland profeteert een veelbelovende toekomst door middel van technische innovatie vandaag, Pixar’s razend geliefde ecologische boekdeel/robotic liefdesverhaal Muur-E laat zien dat een betere toekomst ook kan worden bereikt door pure gepassioneerde motivatie om beter te leven. Na 700 jaar lang korrelig te zijn geweest met het opruimen van de vervuiling door de mensheid, komt de titulaire afvalverspreider terecht bij een bezoekende milieuverkenner-drone genaamd EVE. De twee bevinden zich op een reis om niet alleen de aarde te redden, maar ook de autonomie van de mensheid.

Na getuige te zijn geweest van de liefde van Wall-E en EVE en de hoop voor de aarde die ze vertegenwoordigen, komt de beschutte residentie van de AXIOM, een cruise-achtig schip voor het overleven van de mensheid, tot de ontdekking dat hun slordige overleving in de ruimte en hun overmatige afhankelijkheid van technologie is geen manier om te leven. Terwijl de movie van metal tot achtersteven is gevuld met innovatieve devices en robots in een zogenaamd utopische toekomst, kleurt de relatie van de mensheid met de overvloedige technologie hen als het hebben van geen actief progressieve toekomst. Toen de kapitein (Jeff Garlin) leert hoe geweldig het leven op aarde kan zijn en wat er van is geworden dat hij ervoor kiest om verantwoordelijkheid te nemen en te handelen naar de mogelijkheid van een vruchtbare en duurzame aarde. Het is wanneer de menselijke inspanning en passie die zelfs de machines inspireert om te kijken naar de mogelijkheden voor verbetering in en buiten de wereld om hen heen, de movie een ​​illustratie wordt van hoe een optimistische toekomst mogelijk is door te leren leven met technologie, niet ervoor .

‘Large Hero 6’ en vormgeven aan de toekomst

De relatie van de mens met technologie strekt zich ook uit tot die van Disney Animation Grote Held 6, de eerste movie van de studio die gebaseerd is op een Marvel-stripboek. De movie draait om jongensgenie Hiro Hamada (Ryan Potter) en zorgrobot Baymax (Scott Adsit) die samen met hun technisch onderlegde vrienden op avontuur gaan om wraak te nemen op de tragische dood van Hiro’s oudere broer en een vilein complot te ontdekken dat de fusiemetropool San Fransokyo bedreigt.

Het grootste battle dat de movie presenteert, is hoe geavanceerde technologieën de toekomst kunnen vormen en de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met uitvindingen. Hiro’s overleden broer Tadashi (Daniel Henney) vond Baymax uit als verzorger om de wereld te helpen en de medische wetenschapstechnologie vooruit te helpen. Op dezelfde manier ontwikkelde Hiro zijn eigen microbots en presenteerde hij de verschillende manieren waarop ze kunnen worden gebruikt om de samenleving ten goede te komen. Na Tadashi’s dood en de komst van de mysterieuze Yokai, laat Hiro zijn oordeel over de manier waarop Baymax kan worden gebruikt vertroebelen door zijn verdriet.

Wanneer wordt onthuld dat Yokai Tadashi’s voormalige professor Robert Callaghan (James Cromwell) die Hiro’s microbots had gestolen om in zijn eigen zoektocht naar wraak te passen, begint hij te vertegenwoordigen wat Hiro zou worden als hij bleef afzien van de onbaatzuchtigheid van zijn broer en alleen handelde uit egoïsme met zijn gebruik van technologie. Door te laten zien wat Baymax wordt als Tadashi’s programmering wordt verwijderd, wordt hij een hersenloos wapen dat alleen uit is op vernietiging. Dit toont aan dat, hoewel technologie op zichzelf kan worden ontwikkeld en om welke reden dan ook, het aan de mensheid is om deze te gebruiken om een ​​betere toekomst op te bouwen, door middel van altruïsme boven persoonlijk egoïsme.

Van 2001: Een ruimte-odyssee en Planeet van de apen tot Ex-machine en The Mitchells vs. The Machines, stelt populaire sciencefiction de relatie van de mens met de toekomst en zijn technologie als een dwaasheid die alleen maar tot ondergang zal leiden als de mens technologie gebruikt om voor god te spelen. Sinds Walt’s tijd positioneert Disney het gebruik van het style om de vooruitzichten van technologische evolutie, innovatie en verkenning te kleuren als de instruments die nodig zijn om een ​​glorieuze nieuwe toekomst te creëren. Wat in andere sci-fi-titels wordt gezien als het angstaanjagende middel waarvan de mens zijn eigen ondergang zal zijn, wordt gepersonifieerd in Tomorrowland, Muur-E en Grote Held 6 als de middelen die we vandaag hebben om een ​​betere toekomst te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.