Maar de veroordeling van Uzair Paracha was… omvergeworpen in 2018. In 2020 lieten officieren van justitie de zaak tegen hem vallen. Hij was keerde terug naar Pakistan nadat hij ermee instemde afstand te doen van zijn standing als everlasting inwoner van de Verenigde Staten.

De oudere heer Paracha, die vloeiend Engels spreekt, had woonde in Queens in de jaren 70kreeg in 1980 een groene kaart en exploiteerde bedrijven in Pakistan en de metropoolregio New York, waaronder reisbureaus, een onroerendgoedbedrijf en een mediaproductiebedrijf.

In Guantánamo noemden gevangenen en enkele bewakers hem ‘chacha’, een uiting van genegenheid die oom betekent in het Urdu. Toen de gevangenisleiding het toestond, begeleidde jongere gevangenen in het Engels en financiën. Soms bracht hij klachten over celblokkades naar de bewakers.

Kort na zijn overplaatsing naar Guantánamo in 2004, ging de heer Paracha voor een panel van Amerikaanse militaire officieren die zijn standing als ‘vijandelijke strijder’, een vorm van oorlogsgevangene, goedkeurden. Hij ontkende banden te hebben met Al Qaida, beschreef zichzelf als een zakenman met een Joodse companion en betwistte het idee dat de Verenigde Staten de wereld tot een slagveld tegen de terroristische groepering zouden kunnen verklaren.

“Is uw uitvoeringsbevel overal ter wereld van toepassing?” vroeg hij de Amerikaanse militaire officier die de leiding had, volgens een transcript van het Pentagon.

“Het is een wereldwijde oorlog tegen het terrorisme”, legde de officier uit.

De heer Paracha antwoordde: “Ik weet het, meneer, maar u bent niet de meester van de aarde, meneer.”

Zijn vrouw, die hij ontmoette en trouwde in de Verenigde Staten, scheidde van hem terwijl hij in hechtenis zat. Hij zou bij zijn jongste zoon, Mustafa, wonen, die vorig jaar in een interview zei dat de eerste orde van zaken een familiereünie zou zijn, gevolgd door uitgebreide medische zorg.

Salman Masood bijgedragen rapportage uit Islamabad, Pakistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.