Als iemand die de afgelopen twee decennia een fan is geweest van DC-strips, was het weird traject van DC’s filmdivisie vanaf 2013 een ervaring die lijkt op het kijken naar iemand die zichzelf herhaaldelijk van een lure gooit. We hebben de DCEU bijna internet zoveel kanten op zien gaan als er movies waren, samen met meerdere studiohoofden en twee grote schandalen. Dus toen DC deze week aankondigde dat… James Gunn en Peter Safran zouden het overnemen als co-heads van de nieuw gevormde DC Studios was ik opgetogen.

GERELATEERD: Kevin Feige reageert op James Gunn die toezicht houdt op DC Universe

Met de huidige staat van Warner Brothers in het algemeen na de fusie met Discovery, is het heel gemakkelijk om dit af te schrijven als het gooien van een reddingsboei op een zinkend schip, maar ik heb ongelooflijk veel hoop. Het grootste probleem van DC tot nu toe is dat ze de karakters die ze gebruiken gewoon niet begrijpen, maar zeggen: ‘Ah! Superman verdient geld!” en hem zo snel mogelijk naar het grote scherm te gooien in een poging om Marvel Studios in te halen. Van Superman die moord pleegt in Man van staal tot vrijwel het geheel van de Roofvogels movie, is het voor elke stripfan schokkend duidelijk dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze movies geen medefans zijn, of dat ze zelfs maar strips hebben gelezen. Nu zou je kunnen beweren dat het er niet toe doet, dat ze deze personages kunnen nemen en ze kunnen verwisselen voor de movies en toch een groots uitgebreid universum en hopen geld kunnen maken. Theoretisch klopt dat, maar in de praktijk werkt dat gewoon niet.

Het is om deze reden dat ik verheugd ben dat James Gunn aan boord komt. Ten eerste met zijn werk bij Marvel met Beschermers van het universum en dan door zijn reboot van De Suicide Squad en de Vredestichter spin-off, is het heel duidelijk dat hij, en de schrijvers waarmee hij werkt, deze karakters kennen. Natuurlijk zijn er nog steeds veranderingen, zoals bij elke aanpassing, maar je kunt een paar nummers van de lezen Guardians of the Galaxy rennen waarop de movies zijn gebaseerd en meteen zeggen: “Ja, ik begrijp het; Ik hou nog steeds van deze personages, ze hebben dezelfde kern als hun filmtegenhangers.” Ga eens ophalen Justice League of Roofvogels komisch en kijk hoe lang het duurt voordat je alleen maar in totale verwarring naar de panelen kijkt.

Hoewel de personages de kern vormen van de problemen die DC heeft met hun movies, is er absoluut meer aan de hand dan dat. Natuurlijk, er is het schrijven en regisseren en alle particulars die bij een productie horen, en het is altijd een teaminspanning – waar Gunn ook ervaring mee heeft vanuit de MCU. Maar er is ook, hoe cliché het ook klinkt, de behoefte om echt van de personages en verhalen die ze vertellen te houden en ze te zien als iets meer dan alleen een manier om geld bij te drukken voor het bedrijf. Movies moeten natuurlijk geld verdienen. Het probleem is dat, zoals DC heeft aangetoond, wanneer je je concentreert op winstgevendheid met uitsluiting van al het andere, je in feite jezelf in de voet schiet, Catch-22-stijl.

Tijdens het kijken Vredestichter – vooral de goofy en volledig onnodige introdanssequentie – de liefde van deze personages en het proces schijnt erdoorheen. Die intro was helemaal niet nodig. Het had gemakkelijk vervangen kunnen worden door meer standaard actie-achtige credit. Het had helemaal kunnen worden geknipt en de namen hadden gewoon onder aan het scherm voorbij kunnen scrollen terwijl de eerste scène wordt afgespeeld. In plaats daarvan zegt Gunn dat hij het heeft geschreven omdat het leuk was en hij wilde dat mensen de aftiteling zouden bekijken en de namen zouden zien van de mensen die de present tot leven hebben gebracht, wat enorm veel onthult over zijn denkproces.

Een van die mensen die bracht Vredestichter to life is uitvoerend producent Peter Safran, die ook Gunns medewerker was aan De Suicide Squad. Als producer met meer dan twee decennia aan credit op zijn naam, is Safran internet zo belangrijk om de nieuwe DC Studios te laten bloeien als Gunn, en het is duidelijk waarom hij werd gekozen. Hij heeft al ervaring als producer voor een aangesloten multiversum met de bezwering filmserie en de bijbehorende spin-offs, en heeft meegewerkt aan drie van de vier beste DCEU-films die zijn uitgebracht — Waterman, Shazam! en De Suicide Squad. Gezien het feit dat hij en Gunn al een solide geschiedenis hebben met samenwerken en dat het logisch is om de baan op te splitsen tussen creatieve en zakelijke aspecten, previous Safran good bij hem.

GERELATEERD: James Gunn gooide Thriller DC-film naar Warner Bros. Discovery

Ik realiseer me dat DC Studios nog veel hindernissen moet overwinnen voordat het succesvol is – niet in de laatste plaats het moederbedrijf – maar als stripfan hebben Gunn en Safran me voor het eerst in jaren echte hoop gegeven dat misschien, heel misschien, Ik zal eindelijk alle personages waar ik van hou op het grote scherm zien op een manier die ik echt herken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.