Het is de nacht van Saturnalia, enkele jaren in de toekomst, in Philadelphia. Nina, de hoofdrolspeler van Stephanie Feldman, heeft een achterstand met haar huur en neemt wat ze denkt dat een snelle klus zal zijn van haar vriend Max aan om een ​​cadeau te bezorgen op een feestje. Het is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, en Nina brengt haar Saturnalia door met in- en uitstromen van grote feesten, rekening houdend met magie, alchemie en spiritualiteit, en proberend te ontsnappen aan wat er met haar drie Saturnalia’s geleden is gebeurd.

Stel in de loop van een nacht, Saturnaliën is een avonturenverhaal en commentaar op klimaat, elitisme en een thriller in één.

OurCulture sprak met Stephanie Feldman over magie, wereldopbouw en de uitdaging van snelle fictie.

Gefeliciteerd met je nieuwe roman, Saturnaliën! Hoe voelt het om een ​​tweede boek uit te hebben?

Nou, het voelt echt goed! Dat is het gemakkelijke antwoord. Het kostte me ongeveer zeven of acht jaar om het tweede boek uit te brengen. Het was geen gemakkelijk proces. Ik schreef een paar andere dingen die gewoon niet werkten, ik heb eindelijk gevonden Saturnaliënwaarvan ik denk dat het het juiste verhaal op het juiste second was, dus het voelt heel goed om weer naar buiten te gaan.

Ik vond het fantasie-element van het boek echt interessant, vooral wanneer het werd neergeslagen tegen de banaliteiten van het dagelijks leven. Nina maakt deze hele magische reis door, met als einddoel de huur te kunnen betalen. Waarom wilde je een fantasieversie van Philadelphia mixen met wat real-life elementen?

Ik denk dat ik altijd erg geïnteresseerd ben in wat er in de echte wereld gebeurt, en zo veel van haar verhaal gaat over druk in het echte leven. Financiële druk, sociale druk, klimaatangst, de dingen die me ‘s nachts of velen van ons ‘s nachts wakker houden. In die zin gaat het boek over onze ervaring van vandaag. Ik plaats het in een fantasiewereld omdat ik denk dat dat precies is hoe ik denk. Het is leuk om deze andere versie van Philadelphia te ontwikkelen die op een aantal kernpunten hetzelfde is als onze Amerikaanse steden vandaag de dag – gerelateerd aan sociale klasse of hiërarchieën en de worstelingen die we vandaag moeten doorstaan ​​- maar ook om ons een veel grotere toekomst voor te stellen.

Ging je tijdens het schrijven de deur uit om inspiratie op te doen uit de stad?

Ik groeide op in Philly, en ik woonde daar tot ik ging studeren, en toen kwam ik terug. Het is dus mijn geboorteplaats en mijn achtertuin. Het is grappig – ik ging eerst niet de stad in om te onderzoeken of te volgen [Nina’s] reis. Zoveel ervan was gewoon het Philadelphia dat ik mijn hele leven heb geabsorbeerd, denkend aan de belangrijkste plaatsen die ik haar wilde laten bezoeken, dat zou ook leuk zijn om opnieuw te bedenken. En dan met een beetje puzzelen, ook vanuit schrijfperspectief, need het boek speelt zich af in één nacht. Dus ik dacht aan: ‘Waar zou ze eigenlijk heen kunnen gaan? Wat kon ze zien?’ Ik probeerde ook andere kanten van Philly te vinden, zoals, ik ging voor het eerst naar het Penn Archaeology Museum terwijl ik het boek aan het schrijven was in het start, gewoon als een familie-uitje. Ze zeiden: ‘Wauw, ben je hier nog nooit geweest?’ omdat het zo’n geweldig gebouw is en het spreekt zo veel over de geschiedenis van de universiteit en haar rol in archeologie en kolonialisme, wat iets heel anders is. Maar ik vond het een geweldige plek. Het Mütter Museum is ook een geweldige plek, het is de verzameling medische eigenaardigheden van één arts. En het voelde als de voor de hand liggende plek om dit boek te plaatsen, dus ik liet Nina daar niet heen gaan. Ik moest op zoek naar andere plaatsen. Dus de Philadelphia in het boek was ontleend aan mijn eigen geschiedenis, maar ook aan de plaatsen die ik bleef ontdekken.

Het boek was zo boordevol actie, wat voor mij een leuke afwisseling was, omdat ik meestal neig naar langzame brandwonden. Wat maakte je aangetrokken om het in een korte tijd te laten plaatsvinden, en om het zo ‘go go go’ te hebben?

Ik zal eerlijk zijn, een deel ervan was wrok. [Laughs] Omdat ik andere projecten had geschreven, en een van de kritieken die ik had gekregen was dat alles te langzaam ging en dat de inzet niet hoog genoeg was. Ik was het er niet mee eens, maar het kon niemand iets schelen wat ik dacht. Ik wilde echt bewijzen dat ik een pageturner kon schrijven, misschien om het zelfs voor mezelf te bewijzen. Ik zette het eerst op een avond omdat ik het een interessante vorm vond, en als een experiment om te zien of ik het kon. En ik denk ook om mezelf een beetje te helpen als schrijver. Ik creëerde zo’n grote wereld en een enorme mythologie, en ik zei: ‘Laat me mezelf wat beperkingen opleggen, zodat ik deze wereld kan doen zonder de boog van mijn personage te verliezen.’

Het is ook logisch binnen Nina’s context, omdat de Saturnalia drie jaar geleden zo belangrijk voor haar waren. Het voelde een beetje Nice Gatsby ook – Er zijn al deze feesten, en het algemene thema is dat het The Large Evening is, dat het morgen weer normaal is.

Ja, en ik werd ook echt geïnspireerd door Edgar Allen Poe’s Het masker van de rode dood, wat niet grappig is, maar wel interessant nu we een pandemie hebben meegemaakt, need het is een boek over ziekten. Ik begon dit te schrijven vóór COVID, dus misschien was ik daar een beetje vooruitziend op. Ik voelde me aangetrokken tot dit verhaal over rijke mensen die denken dat ze zichzelf kunnen isoleren en van luxe kunnen genieten terwijl iedereen lijdt, wat volgens mij iets is dat we nu zien. Het Saturnalia-feest in één nacht was een geweldig decor om dat te onderzoeken.

Een echte waardering voor tarotkaarten, alchemie en spiritualiteit is aanwezig in het boek – wat maakte je geïnteresseerd om over deze algemene thema’s te schrijven?

Ik begon geïnteresseerd te raken in waarzeggerij als onderwerp voor het boek, omdat zoveel ervan gaat over angsten voor de toekomst en onze eigen angsten. Ik sprak met een andere bevriende schrijver en zei dat er de afgelopen jaren zoveel meer instabiliteit en zorgen zijn over wat er gaat komen. Zelf hou ik niet van onzekerheid. Ik dacht: ‘Hoe geweldig zou het zijn als ik kon weten wat er morgen zou gebeuren.’ Dat is hoe de personages in het boek zich voelen – tarot en waarzeggerij werden een manier om die angst te onderzoeken. Ik kwam naar de alchemie omdat ik heel graag over de homunculus wilde schrijven. Om niet te veel weg te geven, maar het is dit specifieke alchemistische component waar ik me zo toe aangetrokken voelde, en dat leidde me op het pad van de alchemie en ik dacht: ‘Er is hier zoveel geweldig spul.’ Symbolisch de beeldtaal ervan, maar ook thematisch.

Zou je overwegen om meer in deze specifieke wereld te schrijven, of terug te gaan naar verhalen die geworteld zijn in realisme?

Ik heb voornamelijk stukken geschreven die zich afspelen in de echte wereld, zelfs als er een speculatief component in zit. Ik werk nu aan iets dat ook de echte wereld is, maar de personages ontdekken een geheim, speculatief component. Ik denk dat dat vooral is waar ik me aangetrokken voel – ik schrijf meestal geen secundaire werelden, maar het was erg leuk. Dus als ik een goed idee krijg, krijg ik het misschien nog een keer.

Allianties veranderen voortdurend en de algemene sfeer van het boek aan het einde is een ommekeer vanaf het start. Hoe heb je al deze veranderingen bijgehouden?

Ik ben blij dat je dacht dat het werkte, need het was veel om glad te strijken. Ik was in staat om echt gefocust te blijven op Nina en wat ze wilde, en ik kon haar relaties met andere personages in het boek zien als relaties die op elkaar terugkwamen in haar eigen kernbehoefte, namelijk het overwinnen van haar trauma en onzekerheid en haar eigen kracht vinden, het verleden aanpakken. Dus haar relaties met deze personages zijn op verschillende manieren gebroken. Daarbovenop legde ik deze samenzweringen – de mensen waarvan ze denkt dat ze haar vijanden zijn, de mensen die eigenlijk haar vijanden zijn, vijanden die vrienden blijken te zijn – en ik denk dat het zoeken naar die omkeringen in het boek me heeft geholpen bij het uitbouwen van de verhaal.

Na drie jaar geleden de Saturn Membership te hebben verlaten, gaat Nina fixed van plaats naar plaats en realiseert zich uiteindelijk dat misschien geen van hen geschikt voor haar is. Ik hou van haar zin die zichzelf beschrijft als een ‘geheim genootschap van één’. Voel je hetzelfde als haar, dat je meer een doe-het-zelver bent?

Ik weet het niet zeker – ik ga altijd heen en weer of ik introvert of extravert ben. Omdat ik echt van mijn tijd alleen hou, maar ik heb ook echt mijn vriendschappen en relaties nodig, vooral als schrijver, omdat het een heel eenzame bezigheid is. Misschien is dat waar die regel vandaan kwam – als je een schrijver bent, vooral als je een aantal jaren aan een roman werkt, ziet misschien niemand het zelfs een jaar of twee. Misschien ben je een geheim genootschap van één. Je hebt deze wereld in je hoofd gebouwd, en niemand anders is daar of houdt zich ermee bezig! En misschien ontdekten we tijdens de pandemie dat meer, de extremen, en leerden we wat we nodig hadden. Voor mij is het een balans.

U noemde dit al eerder, maar bent u op dit second met iets anders bezig?

Ik werk aan een roman! Ik ben altijd bezig met een roman. Dat is mijn missie in het leven. Ik werk ook aan korte verhalen, en ook lesgeven en monteren. Ik hou ervan om die balans te hebben – het is geweldig om langer te werken. Het is ook geweldig om iets kleiners te hebben dat je kunt voltooien en neerleggen. Zoals ik al zei, het omgaan met andere schrijvers – het lezen van andermans werk, redigeren, lesgeven, helpt mij ook als schrijver en bij het ontwikkelen van mijn oog voor andere projecten.


Saturnaliën is nu beschikbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.