Hij heeft met Batman gevochten, Jedi getraind, revoluties geleid en ontvoerders opgejaagd met een ‘bijzondere set vaardigheden’. De Oscar-genomineerde Liam Neeson vecht al tientallen jaren voor de goede strijd, stuiterend van drama naar actie naar romcoms naar… nou ja, weer actie.

Maar wat zijn de beste movies aller tijden van Liam Neeson? We hebben de catalogus van de acteur teruggebracht tot zijn 10 beste filmrollen, met superhelden met littekens, zorgzame vaders, meester van de Pressure en de persoon die je wilt opsporen als je ‘Taken’ krijgt.

10. Eigenlijk liefde (2003)

Waar te kijken: NetflixTubi (met advertenties), of te huur op de meeste platforms.

Liam Neeson maakte deel uit van een groter ensemble voor Richard Curtis’ kerst-rom-com, Liefde eigenlijk, maar zijn rol als rouwende weduwnaar die het tot zijn missie maakt om zijn stiefzoon te helpen een klasgenoot te vinden, is een van de meest tedere en gulle elementen van de movie. Neeson heeft vooral carrière gemaakt met zijn strenge norsheid, dus het zien van zijn vermogen tot warmte was hier een hoogtepunt.

9. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace

Waar te kijken: Disney+Turner-apps of te huur op de meeste platforms.

Hoewel de Star Wars Prequel Trilogy polariseert, is Liam Neesons Jedi Grasp Qui-Gon Jinn het stoere middelpunt van The Phantom Menace. Als Obi-Wan’s mentor in de wegen van de Pressure, is Qui-Gon onze held in de Skywalker Saga en de indrukwekkende aanwezigheid van Neeson geeft gewicht aan het lot van de Jedi. En Neeson is ook nog niet klaar met de rol, nadat hij hem onlangs opnieuw heeft uitgebracht voor Obi-Wan Kenobi van Disney+. Kijk waar het gerangschikt is op onze lijst van de beste Star Wars-films.

8. Michael Collins (1996)

Michael Collins

Michael Collins

Waar te kijken: Verhuurbaar op Amazone en de meeste platforms.

Liam Neeson oogstte veel lof en een paar acteerprijzen voor zijn titulaire rol in Michael Collins van Neil Jordan. Het spelen van een leider in de Ierse onafhankelijkheidsstrijd van het start van de 20e eeuw was magnetisch en gepassioneerd, en sloot een daverende trilogie van historische, biografische drama’s na Schindler’s Listing en Rob Roy af. Julia Roberts, Aidan Quinn, Stephen Rea, Alan Rickman en Brendan Gleeson speelden samen in deze indrukwekkende movie uit de jaren 90.

7. Stilte (2016)

Stilte

Stilte

Waar te kijken: Amazon Prime-video, Paramount+Epix of te huur op de meeste platforms.

Liam Neeson werkte in 2016 voor de tweede keer met de legendarische Martin Scorsese, na Gangs of New York Stilte, over twee 17e-eeuwse jezuïetenpriesters die naar Japan uit het Edo-tijdperk reizen om hun vermiste mentor te vinden. Neesons ondersteunende rol was het raadsel in het hart van het verhaal, de jezuïet Cristóvão Ferreira spelen, een man die zijn geloof had herroepen onder dreiging van marteling. Stilte is een van Scorsese’s meer reflectieve, contemplatieve werken, zoals Kundun uit 1997, en was een passieproject dat 25 jaar in de maak was.

6. Kinsey (2004)

Kinsey

Kinsey

Waar te kijken: Verhuurbaar op Amazone en de meeste platforms.

Neeson keerde terug naar het biografische drama en lovende recensies, met 2004’s Kinsey, met in de hoofdrol de beroemde ‘seksuoloog’ Alfred Kinsey. Invoice Condon van Belle en het Beest regisseerde Neeson in een van zijn meest geprezen rollen, in opstand tegen de anti-sekspropaganda van zijn tijd en uiteindelijk wetenschappelijke gegevens verzamelend over menselijk seksueel gedrag. Neeson legt de intelligente, obsessieve aard van Kinsey huge in een geweldige movie met Laura Linney, John Lithgow en Peter Sarsgaard.

Batman begint

Batman begint

Waar te kijken: HBO Maxof te huur op de meeste platforms.

Liam Neeson vond hem instrumenteel bij de creatie en heruitvinding van de Caped Crusader in Christopher Nolan’s Batman begint, als een krijger die Bruce Wayne traint om een ​​instrument van wraak te worden – alleen om zichzelf te openbaren als Ra’s al Ghul, de gevaarlijke leider van de League of Shadows. Neeson was formidabel als zowel een cruciale vriend als een kritische vijand voor Batman, en speelde een belangrijke rol bij het inluiden van de Darkish Knight Trilogy met gratie en gravitas. Kijk waar het staat op onze lijst van de beste Batman-films.

4. Duistere man (2007)

Donkere man

Donkere man

Waar te kijken: Verhuurbaar op Amazone en de meeste platforms.

Liam Neeson speelde een gruwelijke supe in Sam Raimi’s Donkere man, het verhaal van een misvormde wetenschapper die op sterven na dood achterblijft, die terugkaatst om wraak te nemen met behulp van valse gezichten die hem in staat stellen te worden wie hij wil. Neeson’s duizelingwekkende gewelddadige burgerwacht werd geprezen als een afschuwelijk goede tijd toen Raimi overging van zijn Evil Lifeless-wortels in iets dat horror vermengde met avontuur met hoge inzetten.

3. Rob Roy (1995)

Rob Roy

Rob Roy

Waar te kijken: HBO, HBO MaxCinemax Go, of te huur op de meeste platforms.

Hoewel een beetje overschaduwd door Braveheart, dat in hetzelfde jaar werd uitgebracht en zich concentreerde op een andere historische Schotse insurgent, was Rob Roy van Michael Caton-Jones nog steeds een bescheiden hit en een van Liam Neeson’s beste hoofdrollen. Met ongelooflijke optredens van mede-sterren Jessica Lange en Tim Roth (die een Oscar-nominatie ontvingen), was Rob Roy een opzwepende karaktergestuurde studie van een Schots clanhoofd dat in de 18e eeuw strijdt tegen sadistische edelen. Neeson was fenomenaal in deze titelrol, gevoed door woede en ijver.

2. Genomen (2008)

Genomen

Genomen

Waar te kijken: Huluof te huur op de meeste platforms.

Een carrièrehoogte voor Liam Neeson die maar weinigen zagen aankomen, Genomen is een van de beste, meest strakke actiefilms in de geschiedenis, onberispelijk geplot, geregisseerd en in volledige beheersing van Neesons talenten als sterke, gedreven hoofdrolspeler. Neeson was eerder in actiefilms geweest, maar Taken heeft zijn latere carrière in feite opnieuw uitgevonden en nieuw leven ingeblazen en hem omgevormd tot een volwaardige actieheld. Kleinere sequels volgden, maar Taken, compleet met zijn gedenkwaardige telefoongesprekscène, leidde Neeson naar een nieuw rijk van intense thrillers en avonturen op het puntje van je stoel.

1. Schindler’s Listing (1993)

Schindler's Lijst

Schindler’s Lijst

Waar te kijken: Starz apps, of verhuurbaar op de meeste platforms.

De beste movie van Liam Neeson, Schindler’s Lijst, received zelfs Beste Movie, wat slechts een van de twaalf Academy Awards was waarvoor het was genomineerd. Neeson ontving zelf een Oscar-nominatie, de enige in zijn carrière, voor het spelen van de Duitse industrieel Oskar Schindler, een lid van de nazi-partij die, na een verandering van hart, wanhopig werkte om de levens van meer dan 1200 Joodse vluchtelingen van de Holocaust te redden. Door briljant te handelen, kon Neeson zowel afschuw als hart tonen in dit meesterwerk van Steven Spielberg.

Op zoek naar meer filmlijsten? Bekijk onze gids voor de beste Keanu Reeves-films evenals de high Ryan Reynolds-films.

Leave a Reply

Your email address will not be published.