Wat bedoelen we als we het hebben over een “all time” geweldig in elk style? Het moet iets zijn dat de tand des tijds heeft doorstaan, zoals al onze keuzes voor de beste klassieke bordspellen. Maar tegelijkertijd moeten we afstand nemen van titels die zijn afgenomen door te veel bekendheid en afdwalen naar nieuw en opwindend terrein. We willen ook dingen opnemen die op een of ander second als de prime van hun specifieke increase zijn geprezen, om een ​​historisch perspectief te geven.

Dat is de besturing die we naar de onderstaande lijst hebben gebracht, een combine van bordspellen die ooit als de beste ooit werden gezien, samen met een paar goede pretendenten die hun plek hebben verdiend door nieuwigheid of populariteit. Ze zijn allemaal op de een of andere manier geweldig, dus wat je ook kiest, je kunt niet fout gaan. Dit zijn de beste bordspellen om te spelen in 2022.

TLDR: de beste bordspellen

Geen tijd om te scrollen? Hieronder vind je alle spellen.

Kosmische ontmoeting

Veel video games die draaien om het veroveren van territorium, hebben de neiging om het soort voorlopige allianties en etterende vijandschappen te betrekken die echte diplomatie nabootsen. In 1977 hadden de ontwerpers van Cosmic Encounter een hersengolf: waarom niet het territorium ontdoen en tot het uiterste gaan? Het resultaat is dit hilarische spel van wisselende allianties waarbij elke speler een baanbrekende buitenaardse kracht heeft om te gebruiken in de race om kolonies te winnen op vijf van de planeten van je tegenstander. Cosmic Encounter zit boordevol afwisseling, tactische beslissingen en meer dramatische omkeringen dan een prime-time cleaning soap, en is misschien wel het enige onderhandelingsspel dat je nodig hebt.

Gloomhaven
Gloomhaven: Jaws of the Lion

De huidige koning van de bordspellenstapel kreeg op die manier een ingenieus stukje genre-menging. Als je van ouderwetse kerkercrawls met een sterk verhaal houdt, dan zit je goed met de 95-scenario-campagne van fantasie-avontuur. Als je een zwak hebt voor tactische gevechten, dan zullen de sluwe, kaartgestuurde face-offs tegen een duizelingwekkende verscheidenheid aan vijanden je opwinden. Maar als je een zwaargewicht strategie wilt, dan geeft het bouwen van een deck en het verzamelen van middelen tijdens de campagne plus de uitputtingsmonteur in het situation je genoeg vlees. Echt alles voor alle avid gamers — zelfs followers van de beste solo bordspellen — Gloomhaven verdient zijn duizelingwekkende mate van bijval. En als de kosten een beetje hoog zijn, biedt Gloomhaven: Jaws of the Lion een kleinere campagne tegen een veel kleiner prijskaartje. En niet voor niets hebben deze beide iteraties het ook gehaald op onze beste bordspellen voor volwassenen lijst ook.

Pandemic Legacy: Seizoen 1

Pandemic Legacy: Seizoen 1 (blauwe versie)
Pandemic Legacy: Seizoen 1 (rode versie)

Als op gevechten gebaseerde verhalende campagnes niet jouw ding zijn, wat dacht je ervan om samen te werken om de wereld van infectieziekten te zuiveren? Voortbouwend op het succes van de originele Pandemic, introduceert dit ‘legacy’-concepten in het spel, waarin componenten worden toegevoegd of verwijderd naarmate je verder komt in het spel, op foundation van je beslissingen, successen en mislukkingen. Na een paar keer spelen is je exemplaar een unieke opname van het stuk van je groep. Pandemic: Legacy biedt dus niet alleen een heel persoonlijk verhaal om u bij te betrekken, maar individualiseert ook uw strategische ervaring. Het is een magische combinatie die nog twee seizoenen heeft voortgebracht, waardoor een epische boog van verhaal en strategie is ontstaan ​​om van te genieten met een gamegroep of zelfs als een van de beste familie bordspellen.

schemering strijd

schemering strijd

Gefactureerd als een koude oorlogssimulatie en met bullet-point regels, kan Twilight Wrestle ontmoedigend lijken voor niet-ingewijden. Maar er is een reden waarom het alom werd geprezen als de beste sport aller tijden na de launch in 2009. Spelers hebben handen van gebeurteniskaarten die belangrijke momenten uit het battle repliceren, gesleuteld aan hun kant of hun tegenstander. Als je de kaart van een tegenstander speelt, kun je nog steeds zetten op het bord doen, maar hun gebeurtenis vindt ook plaats. Dit maakt van elke hand een spannende, tactische dans van spel en tegenspel terwijl je probeert je plannen vooruit te helpen en tegelijkertijd vijandelijke gebeurtenissen teniet te doen. Naast de uitstekende strategische coaching, kun je hiermee zelfs wat geschiedenis leren oorlog bordspel.

Agricola

Agricola

Een ander spel dat zijn tijd in de “beste sport ooit”-schijnwerpers heeft doorgebracht, is dit onwaarschijnlijke spel over landbouw. Een stap terug doen van het thema, maar een gezin laten groeien om op een familieboerderij te werken, is een dode letter voor het populaire Employee Placement-mechanisme. Als gevolg hiervan roept Agricola een echt gevoel op van het groeien en ontwikkelen van je bescheiden plantage tot een bloeiende plek, met tal van interessante strategische hobbels om onderweg te navigeren. Het bijzondere is zijn enorme kaartspellen, waarvan er slechts een handvol in elk spel wordt gebruikt, wat zorgt voor veel strategische variatie en waarmee je zaken als complexiteit en interactie kunt afstemmen op de smaak van je groep.

De kastelen van Bourgondië

De kastelen van Bourgondië

Als je deelneemt aan dit spel van landgoedbouw in middeleeuws Frankrijk, kan het je vergeven worden dat je je overweldigd voelt door de opties om je kasteel te laten groeien. Gelukkig is het een op dobbelstenen gebaseerd spel waarbij de worp elke beurt je keuzes beperkt waar je acties kunt ondernemen. Maar laat je niet misleiden door te denken dat dit een willekeurig spel is: de dobbelstenen zijn er om je curveballs te blijven gooien die je moet ontwijken terwijl je een strategie bouwt. Een klassiek geval van te veel te doen hebben en te weinig om het mee te doen, elke actie van elke ronde voelt zwaar aan met onmogelijke prioriteiten, waardoor je uitgerekt blijft totdat de punten zijn opgeteld.

Lords of Waterdeep

Lords of Waterdeep

Door de gevoeligheden van Dungeons & Dragons te combineren met de mechanica van moderne bordspellen, maakte Lords of Waterdeep een geweldige hit om door de eeuwen heen te blijven bestaan. Spelers nemen de rol aan van energy brokers in de grootste stad van de Forgotten Realms en huren avonturiers in om de gevaren te verslaan die Waterdeep bedreigen, terwijl ze nieuwe faciliteiten in de stad bouwen. Het zijn deze toevoegingen die dit ongewoon thematische spel voor het plaatsen van arbeiders naar een hoger niveau tillen, waarbij de nieuwe gebouwen in het spel komen en ervoor zorgen dat elke keer nieuwe strategieën nodig zijn. Voeg wat kleine “take that”-kaarten toe om de boel wat spannender te maken en je hebt een briljant spel met een zeer brede aantrekkingskracht.

Kaartje om te rijden

Kaartje om te rijden

Ticket to Trip, een van de weinige hobbybordspellen die overgaat in de volledige reguliere verkoop, is een stomend succesverhaal. Het is een combinatie van bekende concepten waarbij spelers kaarten verzamelen, zoals een Rummy-spel, om te proberen overeenkomende routes op een kaart van de VS te claimen. Maar let op: het is een strak bord met relatief weinig potentiële verbindingen tussen de steden die je nodig hebt om je toegewezen routes te voltooien. En als een andere speler er als eerste is, verlies je potentiële punten in plaats van ze te verdienen. Makkelijk te leren en spannend om te spelen en met een grote verscheidenheid aan versies en uitbreidingskaarten is Ticket to Trip erg leuk voor alle leeftijden. Het werkt ook goed als een bordspel voor twee spelersof met een groep.

Concordia

Concordia

Terwijl veroveringsspellen met het oude Rome tien cent kosten, laat Concordia je in plaats daarvan een adellijke familie manoeuvreren om rijkdom en contacten te verwerven tijdens het hoogtepunt van het rijk. Het spel wordt uitgevoerd met behulp van een stapel actiekaarten die u kunt uitbreiden, gebruikmakend van de rijkdom van uw transacties, naarmate het spel vordert, zodat u uw strategie dienovereenkomstig kunt aanpassen. Maar de kicker is dat je uiteindelijke rating ook afhankelijk is van die kaarten, waarbij verschillende kaarten je op verschillende manieren punten opleveren, van goederen in je pakhuis tot kolonistenstukken op het bord. Dit creëert een fascinerende, rijke, wielen in wielen-laag van strategie, terwijl de useful resource management-elementen je ook in staat stellen de plannen van je tegenstander te verknoeien terwijl je je eigen plannen bevordert.

Summoner Wars 2e editie

Summoner Wars

Verzamelbare video games worden steeds populairder en worden minder populair, waardoor zelfs klassiekers als Magic: the Gathering moeilijk in dit soort lijst kunnen worden opgenomen. Summoner Wars heeft echter met zijn slimme combine van kaart- en bordgebaseerde gameplay een altijd groen gevoel en, het beste van alles, de verzamelbaarheid komt in pakketten. Dus als je het zat bent om de zes meegeleverde facties tegen elkaar uit te vechten, kun je gewoon meer aan je verzameling toevoegen. Door spelers te dwingen kaarten zowel als eenheden als valuta te gebruiken, zorgt het ervoor dat iedereen scherpe beslissingen neemt terwijl ze over het bord manoeuvreren en tegen eenheden van de tegenstander afrollen in hun zoektocht om de vijandelijke summoner te doden, tot aan de dood aan boord.

codenamen

codenamen

Codenames, die in 2015 op het toneel verscheen, veranderde het gezicht van partygames voor altijd. In plaats van trivia-quizzen of triviale taken, daagde het spelers uit om met aanwijzingen te komen om een ​​reeks ogenschijnlijk niet-verbonden woorden met elkaar te verbinden. Je zou dus “Reis”, “Rome” en mogelijk zelfs “Ambassade” kunnen koppelen aan de aanwijzing “Vakantie”. Het idea bleek zo toegankelijk en verslavend dat het een geheel nieuw style van op synoniemen gebaseerde woordspelletjes lanceerde, die elk verschillende spins op een vergelijkbare formule gaven. Maar voor het gemak van het lesgeven en het brede plezier is het origineel nog steeds het beste.

Op zoek naar meer ideeën die hier niet worden behandeld? Bekijk ons ​​overzicht van de beste bordspellen voor kinderen.

Waar u op moet letten bij het winkelen voor bordspellen

Er is zoveel keuze in moderne bordspellen dat het kiezen van een spel overweldigend kan zijn, om nog maar te zwijgen van duur! Dus om de selectie te helpen bepalen, zijn hier een paar dingen waar u op moet letten bij het maken van uw keuzes.

Misschien wel de belangrijkste is of het waarschijnlijk veel spel zal zien. Aspecten hiervan zijn vrij duidelijk: of het je vrienden aanspreekt, wat de beoogde leeftijd is, of het een lang spel is, heb je er tijd voor, enzovoort. Maar er is nog meer aan deze facetten dan direct duidelijk kan zijn. U kunt zich bijvoorbeeld op uw gemak voelen bij het leren van een zeer advanced spel, maar zullen uw medespelers en zult u in staat zijn om het aan te leren? Wil je een spel spelen met je companion, of je bredere familie, of moet het flexibel genoeg zijn om tegemoet te komen aan beide groepen?

Zelfs dan zijn dit vaak lastige vragen. De speeltijden op de zijkanten van de doos zijn vaak hopeloos optimistisch. Evenzo kan het aantal geadverteerde spelers van een sport heel anders zijn dan het ideaal. Een goed hulpmiddel om dit op te helderen is de spelinformatiedatabase boardgamegeek.com. Als u daar op een spel zoekt, vindt u bovenaan de pagina, onder het aantal spelers, een “beste” suggestie voor het optimale aantal spelers volgens de gebruikers van de website.

Er zijn nog vele andere overwegingen. Sommige spellen nemen bijvoorbeeld veel tafelruimte in beslag, wat niet handig is als je aan een koffie- of kaarttafel speelt. Anderen kunnen lang duren om op te zetten en op te bergen. Deze problemen worden vaak genoemd in een recensie als ze problematisch zijn. En ze kunnen stapelen: je kunt misschien een veel langer spel spelen, bijvoorbeeld als je ruimte hebt om te pauzeren en het op tafel laat liggen om later te hervatten.

Sommige gamegenres vereisen meer onderzoek dan andere. Steeds vaker worden video games uitgebracht als levensstijlkeuzes met een gestage stroom van uitbreidingen en nieuwe inhoud. Dat is geweldig als het je aanspreekt, maar je moet wel weten waar je aan begint. Andere spellen gaan over in miniatuurmodellering, wat een heel andere passion op zich is. Edities en versies zijn iets anders dat het bekijken waard is, aangezien veel moderne video games in standaard- en deluxe-edities komen of in feite herdrukken van oudere titels kunnen zijn.

Je moet ook nadenken over hoe een sport zou kunnen passen in je bestaande collectie, zowel esthetisch als fysiek. Overweeg voor het eerste wat het anders genoeg maakt, mechanisch of thematisch, van video games die je al bezit om het de moeite waard te maken. Onthoud voor dat laatste dat bordspellen groot zijn en dat je ruimte moet vinden om het op te bergen!

Het verzamelen en spelen van bordspellen kan een zeer plezierige en lonende passion zijn. Veel geluk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.