Menselijke angsten zijn universeel, maar de uitdrukking van die angsten is in elke cultuur anders – wat erg leuk kan zijn voor horrorfans. Er komt een punt waarop het te veel opgaan in de horrorverhalen van je eigen cultuur de gevoelens van onbekendheid en verrassing kan ondermijnen waar het style van afhangt. Op zoek naar een ander land voor cultureel specifieke frisse kijk op enge stijlfiguren – zoals die van Japan RinguSpanje Het weeshuis, IJslands Lamof Taiwan bezwering – laat horrorfans bekende schokken tegenkomen die op levendige nieuwe manieren zijn aangekleed en die zelfs onder de meest afgematte huid kunnen graven. Onderweg kunnen ze ook fascinerende dingen leren over hoeveel verschillende manieren er zijn om dezelfde angsten vorm te geven en te delen.

Dat is een van de grote geneugten van Tumbad, Rahi Anil Barve’s verbluffende Hindi-horrorverhaal uit 2018 over goden, hebzucht en bloed. De rauwe botten van deze movie zijn bekend genoeg: de mens geeft toe aan zijn ondeugden, de mens wordt geconfronteerd met een bovennatuurlijke boekhouding. Maar de specifieke vorm die het verhaal aanneemt, en de beelden die worden gebruikt om het uit te leggen, zullen voor het westerse publiek onbekend zijn. En de grafische, huiveringwekkende particulars komen bijzonder laborious aan omdat ze zo onverwacht zijn. Het is een geweldige ontdekking in het Halloween-seizoen.

India heeft een lange maar relatief smalle geschiedenis met horrorfilmsen Tumbad was daar een hit bij de launch, waarschijnlijk omdat het zo griezelig, indringend en gestroomlijnd is, en toch zo typisch een Indiaas verhaal, geworteld in de geschiedenis van het land en zijn specifieke trauma’s. De drie hoofdstukken van het verhaal hebben elk verschillende grote geheimen en ontdekkingen, en ze hebben elk een iets andere smaak van horror.

Afbeelding: Amazon Prime-video

De eerste is een simpele ‘bump-in-the-night’-fabel, boordevol plotselinge schokken en gruwelijke praktische effecten. De tweede voelt veel meer Lovecraftian, met een protagonist die zichzelf willens en wetens infecteert met vreselijke kennis en het impact op zijn psyche accepteert. Het helpt dat het verhaal draait om een ​​verboden, verloren god genaamd Hastar, a naam die niet echt uit de Indiase mythologie komtmaar zal zeker bekend zijn bij followers van HP Lovecraft en zijn volgers, zelfs als hij een nieuwe huid heeft gekregen. En het derde hoofdstuk bouwt excellent voort op de intense schokken van de eerste twee, met een van de meest huiveringwekkende onthullingen die moderne horror te bieden heeft. Toch gaat het meer om sluipende angst en onvermijdelijkheid dan om jump-scares of grafisch geweld.

In de eerste – die zich afspeelt in 1918, tegen de achtergrond van Mahatma Gandhi’s vroege opstanden tegen de Britse overheersing – ergeren jonge broers Vinayak en Sadashiv Rao zich aan de armoede in het landelijke stadje Tumbbad. Ze wonen in de schaduw van een groot, vervallen herenhuis dat eigendom is van een afgeleefde kluizenaar genaamd Sarkar, die in het geheim hun vader is. Maar hij heeft hen nooit erkend, of zijn connectie met hun moeder (Jyoti Malshe), die al tientallen jaren zijn dienaar en minnares is.

Het landhuis van Sarkar bezit vermoedelijk een verborgen familiefortuin. Vinayak in het bijzonder vindt dat hij recht heeft op een deel van het geld, wat niet alleen een ontsnapping uit het mond-tot-mondreclameleven van zijn familie betekent, maar ook het respect en de ereplaats waarnaar hij verlangt als de zoon van een rijke man. In plaats daarvan is zijn erfenis een mysterieuze verplichting voor een monsterlijke oude vrouw die vastgeketend is in zijn huis, onder de hoede van zijn moeder. De familie spreekt met angst en ontzag over haar, zoals ze zouden praten over een boeman die verzoening nodig heeft – en zoals blijkt, met goede reden.

Een vrouw in een bloedrode, dunne, doorweekte sari staat in de regen voor een overdekte veranda waar een man zit te kijken naar de Indiase horrorfilm Tumbbad

Afbeelding: Amazon Prime-video

Het tweede hoofdstuk begint 15 jaar later, tijdens een tumultueuze tijd voor de Britse Raj. Nu een volwassene (en gespeeld door Bollywood-producer Sohum Shah), keert Vinayak terug naar Tumbbad, op zoek naar het fortuin dat hij als type nooit heeft gevonden – en de oude, geketende vrouw, die hij anders ziet als een volwassene. Kort daarna keert hij terug naar zijn vrouw in de uitgestrekte, uitgestrekte stad Pune, en hij brengt mysterieuze gouden munten mee. Hij wil de munten verkopen en sluit een noodlottige deal met Raghav (Deepak Damle), een vriend, geldschieter en koopman die hoopt zich een weg te banen naar een winstgevende opiumhandelsvergunning. Beide mannen worden gedreven door hebzucht en een verlangen om hun positie te verbeteren, en beiden lijden ervoor.

Het laatste hoofdstuk begint in 1947, kort na partitie, die India op zijn kop heeft gezet, maar Vinayak en zijn familie nauwelijks heeft geraakt. Vinayak wordt op dit punt ouder en moet beslissen wat hij moet doorgeven aan de jonge zoon die hem aanbidt en zich fixed inspant om hem te plezieren. Vinayak is terughoudend om afstand te doen van het familiegeheim, maar zoals altijd maakt zijn hebzucht het onmogelijk om het idee volledig terzijde te schuiven. Die allemaal weg Tumbad verspreid over drie generaties – en impliciet nog veel, veel meer. De open vraag die schrijver-regisseur Rahi Anil Barve stelt – de vraag die hij begon te onderzoeken in 1997, toen hij zijn eerste versie van de movie schreef op 18-jarige leeftijd – is wat er nodig is om de cyclus van hebzucht te stoppen die households en landen met evenveel enthousiasme vernietigt .

Alle drie de hoofdstukken werken netjes samen als een soort duister sprookje over hebzucht – waar het vandaan komt, hoe het zichzelf in stand houdt en hoe het kan werken als een drug, de zintuigen overweldigt en de slachtoffers verslaafd maakt. Shah speelt Vinayak als een minachtende, beledigende man die vooral aan zijn eigen kleine genoegens denkt en verwacht dat iedereen hem dient. Hij is wreed en egoïstisch, zowel de schurk van het stuk als de duistere god die zijn familie dient.

Een oude man met een witte walrussnor en een pareloorring staat in het donker naar iets buiten beeld te gapen, in de Indiase horrorfilm Tumbbad

Afbeelding: Amazon Prime-video

Maar Barve en zijn group suggereren ook enige sympathie voor hem, gezien waar hij vandaan kwam. De fabel die de movie opent, zegt dat de goden Tumbbad vervloekten vanwege Vinayaks familie, en dat de voortdurende regens die de plaats overspoelen een vorm van goddelijke toorn zijn. Die stormen spelen een prominente rol in Barve’s scherpe, lugubere beelden door de hele movie: of ze nu het Tumbbad-huis bezoeken of ineengedoken in hun eigen krot, Vinayak en zijn moeder en broer zijn voortdurend tot op de huid doorweekt en in de modder gepleisterd. (Barve zegt dat hij de movie gedurende een aantal jaren tijdens het moessonseizoen heeft opgenomen, om de juiste sfeer te krijgen.) De familie geeft geen commentaar op de regen, omdat het de eeuwige achtergrond van hun leven is, maar ze zien er allemaal gekoeld, verwaterd uit , en op het punt om volledig weg te spoelen. Het is volkomen duidelijk waarom Vinayak droomt van ontsnapping en de rijkdom om te leven zoals hij wil.

Maar Tumbad legt een rijke metafoor uit voor de manier waarop die dromen de meeste vrijheid en geluk uit Vinayaks leven halen, hem in een eeuwige nachtmerrie achterlatend waarin hij stilstaat bij de kosten van zijn rijkdom, en een hekel heeft aan iedereen om hem heen die erin deelt zonder de kosten te betalen prijs die hij betaalt. Hij kan zijn rijkdom niet loslaten, maar hij kan er ook niet ten volle van genieten, wat hem tot steeds ergere excessen leidt. Overal om hem heen vindt een cruciale geschiedenis plaats, en zijn land lijdt, verandert en wordt sterker, maar hij is geïsoleerd en isoleerde zichzelf door zich alleen op zijn eigen gewin te concentreren. Het is een prachtig gemaakte valstrik, ingebouwd in het hart van een even mooi gemaakt verhaal, waar de bovennatuurlijke gruwelen ronduit angstaanjagend zijn, maar Vinayak is veel enger.

Een man met een verkoolde zwarte huid, blinde bleke ogen en uiteenvallende tanden kijkt omhoog in de regen in een shot uit de Indiase horrorfilm Tumbbad

Afbeelding: Amazon Prime-video

Barve zorgt ervoor dat dit allemaal goed komt door het te presenteren met een visuele rijkdom en weelderigheid die de ogen van zijn kijkers op het scherm gericht houdt. Hij schoot op echt verlaten landelijke locaties om de omgeving van Tumbbad zijn eenzame maar statige textuur te geven, en waar mogelijk vertrouwt hij op praktische effecten om het gewicht te geven. Wanneer CGI wel voorkomt, vooral in de explosieve climax van de movie, wordt dit opzettelijk gecontrasteerd met fysieke effecten om de actie griezeliger en verontrustender te maken, in plaats van te proberen op te gaan in de relaxation van zijn wereld.

De kleuren binnen Tumbad zijn onverslaanbaar, vooral de afgrijselijke, rauwe rode tinten die het geheim en de prijs van Vinayak bepalen. En de beelden zijn even levendig, wat leidt tot onvergetelijke momenten die zelfs oude horrorfans niet eerder op het scherm hebben gezien. Alle horror is bedoeld om het publiek uit hun comfortzone te halen en hen bedreigd te laten voelen door het onbekende en onbekende. Tumbadmet zijn afhankelijkheid van de smaak van de Indiase mythe en de vorm van de Indiase geschiedenis, brengt ze gewoon verder dan de meeste horrorverhalen. In het proces leidt het naar vreemdere, donkerdere en meer jubelende plaatsen.

Tumbad is aan het streamen Amazon Prime-video.

Leave a Reply

Your email address will not be published.