In een beweging die niemand zag aankomen, was afgelopen dinsdag de wereldberoemde regisseur en favoriet bij followers van genrefilms, James Gunnwas aangekondigd als de co-CEO van DC Studiosnaast megaproducent Peter Safra. De twee zullen toezicht houden op de film-, animatie- en tv-projecten van het bedrijf, waardoor DC twee in wezen wordt gegeven Kevin Feige-achtige figuren.


Het is een ongelooflijk geïnspireerde en onverwachte beslissing van Warner Bros. Discovery, maar wel een die heel logisch is. Met Gunn’s twee grote hit bewakers van de Melkweg movies bij Marvel en veelgeprezen DC-projecten, De Suicide Squad en Vredestichter, is de man een ongelooflijk waardevolle aanwinst geworden in de wereld van stripfilms. Met zijn recente regie-credits is het niet helemaal willekeurig dat hij in deze hoge positie zou worden geplaatst, maar het is zeker een beetje een schok. Dit alles om te zeggen dat Gunn niet altijd de macht heeft gehad in Hollywood of zelfs in de grotere filmwereld. Hij begon als scenarioschrijver en werkte voor het bedrijf Troma Leisure – een periode die enorm zou gaan informeren en de toon zou zetten voor zijn werken. Naast de waarde in Gunns succesvolle geschiedenis van het maken van stripboeken, zouden zijn vroege jaren in de wereld van het maken van indiefilms veelzeggender kunnen zijn over hoe hij vanaf nu co-leider zal zijn van DC.

COLLIDER-VIDEO VAN DE DAG

Zijn indie-exploitatiewortels

Start jaren negentig worstelde James Gunn om zijn weg naar een creatieve carrière te vinden. Hij was naar St. Louis College gegaan en studeerde af met een Bachelor of Arts, speelde in een band genaamd The Icons en kwam uiteindelijk op de been door te werken voor indiefilmlegende Lloyd Kaufman bij Troma Leisure. Hier begon hij met het schrijven van het state of affairs voor de movie van Kaufman Tromeo en Julia. Deze ervaring leidde ertoe dat Kaufman optrad als mentor voor Gunn, waarin hij de jonge scenarioschrijver de vele stappen zou leren om je eigen movie te maken buiten het megastudiosysteem in Hollywood. Troma Leisure is geworteld in een soort punkgeest, iets waar Gunn zich al gemakkelijk mee identificeerde. Het is een bedrijf dat movies goedkoop en volledig in eigen huis maakt. Hun output bestaat bijna uitsluitend uit wilde, gonzo-exploitatiefilms in de actie-, horror- en comedygenres. Elke keer dat een filmmaker, schrijver of artiest in het algemeen helpt bij het maken van een movie in Troma, pleit Kaufman ervoor dat ze de dingen doen op hun manier en op een manier die zij het beste achten, een ervaring die Gunn had door te helpen Tromeo en Julia naar het grote scherm. Hoewel Gunn uiteindelijk zou stoppen met werken bij Troma Leisure en zich zou richten op massaal IP-entertainment, zou de regisseur zijn onafhankelijke punkgeest in elk volgend challenge meenemen.

VERWANT: Kevin Feige zegt dat hij “opgewonden” is om de DC-projecten van James Gunn te zien

Een kunstenaar die in zijn eigen straatje werkt

Gunn begon zijn eigen movies te regisseren in het midden van de jaren 2000 met de movie Glibberenuiteindelijk gevolgd door jaren 2010 Tremendous. Beide movies hebben een vleugje Troma, alleen met een iets groter funds erachter. Deze projecten zorgden ervoor dat Gunn een bekende naam was voor followers van genrefilms, maar dat zou niet duren voordat hij werd aangekondigd als regisseur van Beschermers van het universum dat hij veel aandacht begon te krijgen. Na de launch was het een doorslaand succes en veranderde het gezicht van de MCU voor altijd. Gunn was de eerste regisseur die uit de mal van de franchise brak en een movie maakte die veel meer met zijn eigen stem was dan die van Marvel.

Na het brengen van een meer excessive versie van de bewakers toon naar gelijkstroom met De Suicide Squad en zijn HBO Max spin-off Vredestichter, het is duidelijk dat studio’s de vertelkunst van de man niet in de weg willen staan. Hij is een bijzondere artiest die, zelfs met honderden miljoenen {dollars} voor zijn movies, er toch in slaagt zijn Gunn-ismen duidelijk door te krijgen. Nu staat Gunn naast Peter Safran aan de high. Met zijn recente enorme promotie tot co-CEO is hij gemakkelijk een van de machtigste figuren in de entertainmentwereld, en als hij het zoiets als zijn gigantische inzendingen in franchise-entertainment behandelt, zal een nieuwe titel hem niet veranderen als creatief denker .

DC heeft een interessant trackrecord gehad sinds de launch van Zack Snyder‘s Man van staal in 2013. Sinds de launch van die movie zijn ze een studio geweest die de ingewikkelde, in elkaar grijpende gedeelde universum-stijl heeft achtervolgd die Marvel heeft gepopulariseerd, om die benadering een paar jaar later te schrappen. Na het mislukken van de in de bioscoop uitgebrachte versie van Justice League, verloor de studio zijn greep op zijn filmmakers en het soort verhalen dat ze zouden vertellen binnen het stripboekfilmmedium. Sindsdien is het eigenlijk een alles-mag-omgeving. Gunn’s eigen kijk op a Zelfmoordploeg movie is ongeveer zo losjes van een vervolg als je maar kunt zijn, en neemt zijn eigen richting weg van wat het origineel wilde doen door je niet al te veel zorgen te maken over het passen in het grotere universum. De Shazam movies vinden zeker plaats in de DCEU, ze hebben gewoon geen haast om mee te doen aan een soort teamfilms met een personage als Henry Cavill’s Superman. Schieten, Todd Philips’ Joker bevindt zich volledig in zijn eigen universum, volledig gescheiden van het universum dat wordt bewoond door Ben Affleck’s Batman. Zelfs nu zijn er letterlijk drie afzonderlijke versies van Batman in een theatrale hoedanigheid, namelijk die van Affleck, Keaton en Pattinson’s, die allemaal plaatsvinden in afzonderlijke multiversums (Pattinson is specifiek helemaal niet verweven met Affleck en Keaton). Deze spil van DC om alles tegen de muur te gooien en te zien wat stokt, is al zeer succesvol geweest, dus met een franchiseveteraan en creatieve kracht zoals James Gunn aan de teugels, staat het op het punt om echt interessant te worden voor het bedrijf.

Wat het publiek kan verwachten

Voor een man die zijn wortels heeft in vuile exploitatiecinema, is James Gunn een artiest die waanzinnig veel goedkeuring heeft gekregen van de hoofden van grote intellectuele eigendommen. De man moet beseffen hoe gek het is dat hij nu een van de twee hoofden is bij zo’n kolossaal filmbedrijf als DC Studios. Door samen met Peter Safran de zaak te runnen, is het gemakkelijk om te wedden dat Gunn de meer creatieve kant van de besluitvorming van de studio zal leiden en dat Safran een zwaardere hand in zijn zakelijke baan zal hebben. Dit geeft Gunn meer vrijheid dan hij ooit als kunstenaar heeft gehad, een eigenschap die hij zeker zal doorgeven aan de kunstenaars die voor hem komen werken. Nadat hij is begeleid door Lloyd Kaufman en web zoveel vrijheid heeft gekregen als hij was om bij Troma Leisure te werken, is het bijna gegarandeerd dat hij dezelfde clementie zal bieden bij DC. Natuurlijk, met het soort geld van DC kunnen de dingen niet zo losjes zijn als ze zouden kunnen zijn in het soort studio dat movies maakt zoals De giftige wrekermaar als je kijkt naar de waanzinnige keuzes waarmee Gunn wegkwam in een movie met een groot funds zoals De Suicide Squader is niet zo veel van een verschil van dag en nacht.

Als het kind regisseur dat beide kanten van de medaille, indie-exploitatie en mega-blockbuster heeft aangepakt, zal Gunn waarschijnlijk sympathiek staan ​​tegenover degenen die voor hem komen werken. Werken in de grotere wereld van superheldenfranchise-entertainment moet ongelooflijk ontmoedigend zijn, vooral met de hoeveelheid geld die op het spel staat en alle grote pakken die de artiesten in de nek ademen. Het goede nieuws is dat James Gunn nu een van die pakken is! En hoewel hij niet in alle opzichten een ja-man zal zijn, zullen zijn onafhankelijke wortels DC zeker naar hun meest losse, meest kunstenaarvriendelijke filmtijdperk tot nu toe leiden. Hoewel zijn movies de neiging hebben om verder te leunen op komedie en actie, heeft hij begrip en waardering voor de verschillende tooncapaciteiten die verschillende personages innemen. Het is onwaarschijnlijk dat hij iedereen zal laten voldoen aan zijn eigen stijl, of überhaupt een in-house stijl. Hij is het kind stripfan dat begrijpt dat het niet logisch zou zijn als er een Superman-verhaal zou zijn in dezelfde toon als een Batman-verhaal, of zelfs een Swamp Factor-verhaal. Dit zijn personages waar het publiek het beste op reageert wanneer ze in hun eigen specifieke toon zijn geschreven, Gunn is het soort man dat zou weten te leunen op de juiste persoon voor dat personage, niet de juiste persoon om een ​​Gunn-iaans verhaal te vertellen. Dat is tenslotte wat Lloyd Kaufman ooit voor hem deed, helemaal terug in zijn vroege indie-dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.