Marilyn Monroe is een idool tot vele decennia na haar dood, maar tijdens haar leven bewonderde ze een actrice die ook een tragisch einde kreeg.

Jean Harlow, Hollywoods originele blonde bom die het publiek fascineerde met haar felbegeerde rondingen, platina lokken en komische humor, stierf toen ze slechts 26 jaar oud was in 1937. Jarenlang hebben geruchten en complottheorieën over het leven van het sekssymbool haar wervelwind overschaduwd, zeven -jarige loopbaan. Nu hoopt een auteur het document recht te zetten.

Meer dan een eeuw na de geboorte van de actrice werkten Harlow-expert en verzamelaar Darrell Rooney en Hollywood-historicus Mark Vieria samen om hun boek uit 2011 bij te werken. “Harlow in Hollywood.” De nieuwe versie, die op 18 oktober werd gepubliceerd, bevat meer dan 280 zeldzame afbeeldingen.

Een boek uit 2011 over het idool van Marilyn Monroe, Jean Harlow, is dit jaar geüpdatet. ‘Harlow in Hollywood’ werd op 18 oktober gepubliceerd.
(Foto door Donaldson-collectie / Getty Photos)

Rooney heeft een van ‘s werelds belangrijkste collecties van Harlow-foto’s en memorabilia verzameld. Afbeeldingen van Harlow kunnen voor maar liefst $ 14.000 worden verkocht en cameranegatieven voor maar liefst $ 50.000. Hij vertelde Fox Information Digital dat zijn originele boek zo populair werd onder verzamelaars dat hij moeite had om originele exemplaren on-line te vinden.

WAS ’30 STAR MARION DAVIES EEN HOLLYWOOD-MEISTRESS GEPLAST DOOR SCHANDAAL? AUTEUR HOOPT ‘HAAR VERHAAL BEKEND WORDEN’

“Er is niets meer over – ik schraap de bodem van het vat door eBay, in een poging om kopieën te vinden,” grinnikte hij. “Er is een behoefte, die zeer bevredigend is … We hebben besloten dat de nieuwe versie zou worden bijgewerkt met nieuwe foto’s, dingen die sinds 2011 zijn gebeurd.”

Rooney merkte op dat met de aanhoudende fascinatie rond Monroe, het moeilijk is om haar idool niet van dichterbij te bekijken.

Jarenlang werd beweerd dat Marilyn Monroe op het punt stond Jean Harlow te spelen in een biopic.  De actrices stierven in 1962 op 36-jarige leeftijd.

Jarenlang werd beweerd dat Marilyn Monroe op het punt stond Jean Harlow te spelen in een biopic. De actrices stierven in 1962 op 36-jarige leeftijd.
(Foto door Darlene Hammond/Hulton Archive/Getty Photos)

“Waarom is Jean Harlow vandaag related? Ten eerste wil ik haar in de tijdlijn van de geschiedenis van Hollywood‘, legde hij uit. ‘Geluid kwam in 1929. Jean Harlow was de allereerste blonde bom die sprak en geluid maakte op het scherm. Ze explodeerde op het scherm in de movie ‘Hell’s Angels’ van Howard Hughes. En de bijnaam die de studio haar destijds gaf, was de ‘Platinum Blonde’, iets dat destijds een wereldwijde rage werd. Toen ze naar MGM ging, gaven ze haar een andere naam, ‘The Blonde Bombshell’, omdat ze gewoon deze buitenaardse blondine was, en ze was erg grappig.”

James Cagney als Tom Powers en Jean Harlow als Gwen Allen in een publiciteitsfilm voor de gangsterfilm "De staatsvijand," in 1931.

James Cagney als Tom Powers en Jean Harlow als Gwen Allen in een publiciteitsfilm voor de gangsterfilm “The Public Enemy”, in 1931.
(Foto door Silver Display Assortment/Getty Photos)

“… Uiteindelijk kwam Marilyn Monroe langs,” vervolgde hij. “Jean Harlow was het idool van Marilyn Monroe. Als er geen Jean Harlow was geweest, zou er nooit een Marilyn Monroe zijn geweest op die manier. Ze is erg belangrijk vandaag. Ze is belangrijk omdat ze een ongelooflijke menselijkheid over zich had. En wat ze in movies wilde doen, was mensen met haar laten meevoelen. En de gebeurtenissen in haar leven maakten haar toegankelijk voor mensen.”

KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN VOOR DE ENTERTAINMENT NIEUWSBRIEF

Rooney zei dat Harlow een “zeer innemende, kinderlijke kwaliteit voor haar had”, die is vergeleken met de persona die Monroe later creëerde.

Jean Harlow stond bekend als 'Baby' door degenen die haar kenden.

Jean Harlow stond bekend als ‘Child’ door degenen die haar kenden.
(Angel Stad Pers)

“De grootste misvatting over Jean Harlow is dat ze een domme blondine was”, zei Rooney. “Het is gewoon de natuurlijke zaak. Als je blond en mooi bent, en je draagt ​​niet per se een beha, dan ben je waarschijnlijk een levensgenieter en niet erg slim. Dat is niet wie Jean Harlow was. Ze groeide op als enig sort Ze schreef veel. Ze was van plan om schrijver te worden toen ze volwassen was. Ze werd een filmster omdat haar moeder een filmster wilde worden. Ze was te oud en ze was niet fotogeniek. Haar dochter wel. Ze werd een filmster voor haar moeder. Ze had altijd het gevoel dat het maar een bepaald aantal jaren zou duren. En ze bereidde zich voor om schrijver te worden als het voorbij was. In 1933, ze schreef een roman genaamd ‘Vandaag is het vanavond.’ MGM zorgde ervoor dat het nooit in haar leven werd gepubliceerd. Het werd gepubliceerd in 1965, dus het bestaat.”

Darrell Rooney zei dat hij in de loop der jaren zeldzame, ongepubliceerde afbeeldingen van Jean Harlow heeft ontdekt.

Darrell Rooney zei dat hij in de loop der jaren zeldzame, ongepubliceerde afbeeldingen van Jean Harlow heeft ontdekt.
(Angel Stad Pers)

Rooney zei dat filmtijdschriften Harlow beschreven als een sekssymbool dat zo afhankelijk was van ‘moeder Jean’, dat ze de dag niet zonder haar kon doorkomen. Ze kreeg de bijnaam ‘Child’.

“Het probleem was dat ze te veel verstrikt was in haar moeder en dat ze nooit in staat was om psychologisch van haar te scheiden,” zei hij. “Ze probeerde het toen ze halverwege de twintig was en stierf voordat ze dat ooit echt kon bereiken.”

’40 STAR CAROLE LANDIS, VANDAAG SCHIJNLIJK VERGETEN, ‘BEVOEGDE EEN ECHT GEVOEL VAN EENHEID’ TIJDENS WO II, ZEGT DE AUTEUR

Jean Harlow's huwelijk met Paul Bern duurde slechts een paar maanden voordat hij dood werd gevonden.

Jean Harlow’s huwelijk met Paul Bern duurde slechts een paar maanden voordat hij dood werd gevonden.
(Angel Stad Pers)

Internet als Monroe leek het privéleven van Harlow te worden gekenmerkt door verdriet. Haar tweede echtgenoot, Paul Bern, een govt bij MGM, overleden door schijnbare zelfmoord in 1932 op 42-jarige leeftijd. Jarenlang beweerden geruchten dat Bern impotent was, en de schaamte over de toestand zorgde ervoor dat hij zijn leven nam. Anderen vermoedden dat Bern werd vermoord door zijn eerste vrouw en dat filmmagnaat Louis B. Mayer het verdoezelde om Harlows carrière te redden. Haar huwelijk met Bern duurde slechts enkele maanden.

De moeder van Jean Harlow werd beschouwd als de originele 'momager' van Hollywood.

De moeder van Jean Harlow werd beschouwd als de originele ‘momager’ van Hollywood.
(Angel Stad Pers)

“Het ongelukkige deel van het meemaken van een tragedie en een schandaal als dat met de dood van je man is dat er in de jaren dertig geen gezonde copingvaardigheden waren”, legt Rooney uit. “De oplossing was om de deur erop te sluiten. En dat leidt tot zaken als alcoholisme. Hij was een 42-jarige vrijgezel en zij was een 21-jarige gescheiden vrouw toen ze trouwden. En twee maanden later sterft hij aan een kogelwond in het hoofd… Dan blijkt dat hij een widespread law-vrouw had. Dan sterft ze… Jean Harlow was de nacht bij haar moeder gebleven toen haar man stierf, dus ze had een alibi. Wat MGM deed was alles de schuld geven Paul Bern. Ze maakten een zogenaamd afscheidsbriefje waarin hij vertelt over zijn vernedering. En dat dit de enige manier was om zijn schuld kwijt te schelden.’

Jean Harlow verdedigde haar huwelijk met wijlen echtgenoot Paul Bern nadat er wellustige geruchten aan het licht kwamen.

Jean Harlow verdedigde haar huwelijk met wijlen echtgenoot Paul Bern nadat er wellustige geruchten aan het licht kwamen.
(Angel Stad Pers)

“Ze zeiden: ‘Paul Bern pleegde zelfmoord omdat hij impotent was en zijn jongere, glamoureuze vrouw niet kon bevredigen'”, vertelde Rooney. “Dit is ongelooflijk wellustig in 1932 en dit speelt over de hele wereld… Maar het interessante aan Jean Harlow is dat ze niet instemde met wat MGM zei. Ze zei: ‘Er was niets mis met mijn huwelijk.’ Ze bleef erop aandringen. Ze tartte de studio en stond haar man bij. En wat er ook gebeurde, ze zou hem steunen. Ze bewees de wereld dat ze dit dappere hart had.’

Rooney zei dat Harlow’s grote liefde William Powell was, een medeacteur in MGM die, web als zij, wortels in het Midwesten had. Ondanks een veelbesproken romance, brak Powell Harlows hart omdat hij weigerde met haar te trouwen.

NETFLIX DOC OP MARILYN MONROE MAAKT VERRASSENDE ‘OPENBARINGEN’ OVER HAAR LAATSTE UUR: ‘IK WIL MEER WETEN’

“Ze was altijd geïnteresseerd in oudere mannen, mannen die haar konden beschermen en haar een veilig gevoel konden geven”, aldus Rooney. “William Powell was getrouwd geweest met Carole Lombard. Hun huwelijk duurde maar een jaar of zo, maar ze bleven de relaxation van hun leven echt goede vrienden. Maar ik denk ook dat William Powell erg op zijn hoede was om met nog een blonde bom te trouwen. Hij was op zijn hoede om met een andere vrouw te trouwen die een carrière had die gelijk was aan de zijne, zo niet groter. Ik denk dat hij dat geen tweede keer aankon. Maar Jean was gewoon gek op hem.”

Darrell Rooney zei dat William Powell de liefde van het leven van Jean Harlow was.  Hij weigerde echter met haar te trouwen.

Darrell Rooney zei dat William Powell de liefde van het leven van Jean Harlow was. Hij weigerde echter met haar te trouwen.
(Angel Stad Pers)

Harlow trouwde in 1933 voor de derde keer met cameraman Harold Rosson. Het huwelijk was echter van korte duur. Harlow stierf voordat ze haar laatste movie ‘Saratoga’ voltooide, tegenover de frequente hoofdrolspeler Clark Gable. Sommigen vermoedden dat de dood van Harlow werd veroorzaakt door drankmisbruik uit een gebroken hart. Anderen beweerden dat het een mislukte abortus was. Anderen vroegen zich af of het brouwsel van haar kapper van Clorox, Lux-vlokken en ammoniak om haar schokkende blonde haar te bereiken dodelijk bleek te zijn. Rooney wees er echter op dat Harlow… al final van een slechte gezondheid. Vrienden waren zo bezorgd over haar magere uiterlijk dat ze haar aanspoorden om naar een dokter te gaan.

Jean Harlows laatste film was 'Saratoga' tegenover 'Gone With the Wind'-icoon Clark Gable.

Jean Harlows laatste movie was ‘Saratoga’ tegenover ‘Gone With the Wind’-icoon Clark Gable.
(Angel Stad Pers)

“De mythe is altijd geweest dat Jean Harlow stierf omdat ze geen medische hulp kreeg – niet waar”, zei Rooney. “Ze had een voortschrijdende nierziekte… [Author] David Stenn verkreeg haar medisch file in 1993. In haar tienerjaren had ze roodvonk. Haar moeder bracht geen dokter. Wanneer u roodvonk krijgt, kunnen er gevaarlijke neveninfecties zijn. Ze had een post-streptokokkeninfectie die naar haar nieren ging, wat niet bekend was. Het duurde 10 jaar om te manifesteren. In haar tijd bestond er niet zoiets als nierdialyse of niertransplantatie. Er waren niet eens antibiotica. Ze was gedoemd.”

Darrell Rooney hoopt dat fans van Marilyn Monroe via zijn boek over haar idool zullen leren.

Darrell Rooney hoopt dat followers van Marilyn Monroe through zijn boek over haar idool zullen leren.
(Angel Stad Pers)

Rooney hoopt dat zijn boek followers van Monroe zal laten kennismaken met de vrouw die volgens hem het prototype was van de blonde bom.

“Ze was een mooie vrouw met een buitengewoon leven, een buitengewoon avontuur”, zei hij. “En het werd te snel weggenomen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.