Polen heeft de Amerikaanse regering en Westinghouse gekozen om de eerste van het Midden-Europese land te bouwen kerncentrale, onderdeel van een poging om minder kolen te verbranden en meer energieonafhankelijkheid te krijgen.

Premier Mateusz Morawiecki zei eind vrijdag op Twitter dat Polen de “betrouwbare, veilige technologie” van de Westinghouse Electrical Firm zou gebruiken voor de fabriek in de provincie Pommeren nabij de kust van de Baltische Zee. De exacte locatie moet nog worden vastgesteld.

Een sterke alliantie tussen Polen en de VS “garandeert het succes van onze gezamenlijke initiatieven”, zei Morawiecki.

Polen is van plan 40 miljard greenback uit te geven voor de bouw van twee kerncentrales met elk drie reactoren, waarvan de laatste in 2043 wordt gelanceerd. elektriciteit produceren in 2033.

OEKRAENSE KERNCENTRALE STOPT ACTIVITEITEN ALS VEILIGHEIDSMAATREGEL

BESTAND – De Poolse premier Mateusz Morawiecki spreekt met de media terwijl hij arriveert voor een EU-top in Brussel op 21 oktober 2022. Morawiecki zei eind vrijdag 28 oktober 2022 dat het Poolse kernenergieproject gebruik zal maken van de “betrouwbare, veilige technologie ” van Westinghouse Electrical Firm, die zegt dat een sterke alliantie tussen Polen en de VS “het succes van onze gezamenlijke initiatieven garandeert.” (AP Foto/Olivier Matthys, Bestand)
(AP Foto/Olivier Matthys, Bestand)

Polen is al tientallen jaren van plan om een ​​kerncentrale te bouwen ter vervanging van zijn verouderende kolencentrales in een land met de ergste luchtvervuiling in Europa. bouw van een Sovjet-technologie kerncentrale begon in het start van de jaren tachtig, toen Polen in het Oostblok lag.

Protesten van bewoners en milieuactivisten, de ramp in 1986 bij de kerncentrale van Tsjernobyl elektriciteitscentrale in Oekraïne en budgettekorten leidden tot de sloop van het undertaking.

Russische invasie van Oekraïne dit jaar en het gebruik van energie om economische en politieke druk uit te oefenen op Europese landen hebben de urgentie van Polen’s zoektocht naar alternatieve energiebronnen vergroot.

IDAHO NUCLEAR LAB ONTVANGT FEDERALE UITBETALING VAN 9 CIJFERS VOOR INFRASTRUCTUUR-UPGRADES

Vernietigde Russische gepantserde voertuigen achtergelaten door de Russische troepen in Izium, Kharkiv, Oekraïne op 02 oktober 2022. (Foto door Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)

Vernietigde Russische gepantserde voertuigen achtergelaten door de Russische troepen in Izium, Kharkiv, Oekraïne op 02 oktober 2022. (Foto door Metin Aktas/Anadolu Company by way of Getty Photographs)
(getty-afbeeldingen)

De Poolse regeringswoordvoerder Piotr Mueller zei zaterdag dat de regering een besluit zou nemen tijdens haar vergadering van woensdag, die van begin gaat milieugoedkeuring en investeringsprocedures.

Mueller zei dat de kerncentrale in het noorden van Polen verbetering van de infrastructuur in het gebied nodig heeft, inclusief wegen.

De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm zei dat het undertaking meer dan 100.000 zou creëren of ondersteunen banen voor Amerikaanse arbeiders.

TEXAS POWER GRID-OPERATOR DRINGT BEWONERS AAN OM ENERGIE TE BEHOUDEN ALS PLANTEN OFFLINE GAAN

Vier van de koeltorens van de kerncentrale van Dukovany steken hoog uit boven de natuurlijke omgeving van Dukovany, Tsjechië.  Oostenrijk daagt de Europese Unie voor de rechter over een stap die aardgas en kernenergie en duurzame energie zou classificeren.

Vier van de koeltorens van de kerncentrale van Dukovany steken hoog uit boven de natuurlijke omgeving van Dukovany, Tsjechië. Oostenrijk daagt de Europese Unie voor de rechter over een stap die aardgas en kernenergie en duurzame energie zou classificeren.
(AP)

“Dit is een ENORME stap in het versterken van onze relatie met Polen om energiezekerheid te creëren voor toekomstige generaties”, zei Granholm.

“Deze aankondiging stuurt ook een duidelijke boodschap naar Rusland: we zullen niet langer toestaan ​​dat ze energie gebruiken als wapen”, zei Granholm. “Het Westen zal zich verenigen tegen deze niet-uitgelokte agressie, terwijl het ook de energievoorzieningsketens diversifieert en de klimaatsamenwerking versterkt.”

Polen had ook aanbiedingen uit Frankrijk overwogen en Zuid-Korea. De Poolse minister van Staatsmiddelen, Jacek Sasin, suggereerde dat er nog steeds een rol voor Zuid-Korea in het undertaking zou kunnen zijn en dat er volgende week meer besprekingen zijn gepland in Seoel.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Westinghouse heeft bij de federale rechtbank een rechtszaak aangespannen om een ​​mogelijke deal voor concurrent Korea Hydro en Nuclear Energy te blokkeren om reactoren aan Polen te verkopen.

De Verenigde Staten is een van de meest belangrijke bondgenoten van NAVO-lid Polen. Na de Russische invasie van Oekraïne in februari, hebben de VS hun militaire aanwezigheid in het land vergroot, voor het eerst een permanente aanwezigheid gecreëerd en Polen gebruikt als een hub voor het verzenden van wapens naar Oekraïne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.