Roz Wyman, die de succesvolle campagne van Los Angeles leidde om Walter O’Malley, de eigenaar van de Brooklyn Dodgers, te overtuigen om na het seizoen 1957 naar het westen te verhuizen, stierf woensdag in haar huis in de wijk Bel Air in Los Angeles. Ze was 92.

Haar zoon Robert Wyman bevestigde de dood.

Main League Baseball had tot 1958 16 groups, niemand verder naar het westen dan St. Louis, hoewel Californië minor league-teams had, het meest outstanding in de Pacific Coast League. Toen mevr. Wyman, op 22-jarige leeftijd, zich kandidaat stelde voor een zetel in de gemeenteraad van Los Angeles in 1953, zwoer ze dat ze een Main League-team zou importeren. Ze concentreerde zich op de Dodgers en, in mindere mate, op de New York Giants.

“De tijd lijkt rijp”, zei ze in 1955, toen duidelijk werd dat de Dodgers en Giants in het spel zouden kunnen zijn. “Zeker, als de mensen van New York moeten handelen om de golf equipment daar te houden, kunnen wij handelen om ze hier te brengen.”

In de heer O’Malley hadden mevrouw Wyman en haar bondgenoten, waaronder Norris Poulson, de burgemeester van de stad, en Kenneth Hahn, een provinciale opzichter, een terughoudend doelwit. Hij beloofde publiekelijk in Brooklyn te blijven en voerde langdurige gesprekken met New York Metropolis-functionarissen over het bouwen van een nieuw stadion. In 1955 wees hij mevrouw Wyman’s verzoek om een ​​ontmoeting af; ze antwoordde dat ze in plaats daarvan met de Giants zou praten.

Maar toen bleek dat meneer O’Malley niet zou krijgen wat hij wilde in Brooklyn, werd Los Angeles een meer haalbare optie. In oktober 1957 bereidde de gemeenteraad zich voor om te stemmen over de voorwaarden die de Dodgers naar Los Angeles zouden brengen en de heer O’Malley een stadion zou laten bouwen in Chavez Ravine, een gebied dat ooit werd bevolkt door inwoners, voornamelijk Latino’s, die waren uitgezet naar plaats maken voor een volkshuisvestingsproject. (Dat plan werd in 1952 bij een referendum geannuleerd.)

Mevrouw Wyman en burgemeester Poulson werkten ijverig om de stemmen binnen te halen die nodig waren om het plan goed te keuren – sommige leden van de Raad dachten dat de deal een weggevertje was voor de Dodgers – maar ze wilden de garantie van de heer O’Malley, voordat de Raad stemde, dat hij zou de voorwaarden accepteren. Ze belden hem en burgemeester Poulson legde de telefoon in de handen van mevrouw Wyman.

“Ik ga naar de vloer”, herinnert ze zich dat ze Mr. O’Malley vertelde in een interview voor Michael D’Antonio’s “Perpetually Blue” (2009), een biografie van Mr. O’Malley. “Ik zou willen zeggen dat je komt.” Maar meneer O’Malley gaf haar geen duidelijk antwoord.

Hij vertelde haar dat “als ik mijn deal in New York zou kunnen krijgen, ik liever in New York zou blijven”, maar hij draaide zich toen snel om en zei: “Ik denk dat alles goed voor me is daar in LA”

Ze besloot de Raad niet te vertellen over de besluiteloosheid van meneer O’Malley. En, zei ze, toen niemand vroeg of meneer O’Malley had toegezegd te verhuizen, stemde de Raad met 10 tegen 4 om de deal goed te keuren.

Om het second te vieren, poseerde ze voor foto’s met burgemeester Poulson. Hij hield een knuppel huge en zij plaatste een pet op zijn hoofd met de tekst ‘LA Bums’, een knipoog naar de bijnaam van de Brooklyn Dodgers, ‘Dem Bums’.

De heer O’Malley accepteerde de voorwaarden snel – en de deal die door de Raad werd aangenomen, overleefde een referendum dat in juni 1958 werd gehouden, twee maanden na het inaugurele seizoen van de Dodgers in Los Angeles. Op zijn minst had de heer O’Malley opnieuw over de deal moeten onderhandelen als de kiezers het referendum hadden verworpen.

Peter O’Malley, de zoon van Walter, zei dat zijn vader mevrouw Wyman ging vertrouwen. Hij vertelde The Los Angeles Instances in 2016 dat terwijl andere gekozen functionarissen de eer opeisten voor het brengen van de Dodgers naar Los Angeles, “Roz het deed” en “alle eer verdient”.

Voor de eerste wedstrijd van de Dodgers in Los Angeles – tegen de Giants, die, in navolging van de Dodgers, waren verhuisd naar San Francisco – reed mevrouw Wyman mee in een tickertape-parade die spelers van het stadhuis door de straten van het centrum naar de tijdelijk onderkomen in het Los Angeles Memorial Coliseum.

Mevrouw Wyman, die een paar dagen eerder bevallen was van haar dochter Betty, zat in een open cabrio met de Dodger-kruiken Sandy Koufax en Don Drysdale.

“We dachten dat het het grootste was dat ooit naar Los Angeles was gekomen, met de tickertape,” vertelde ze het radiostation KPCC in 2008. “Ik bedoel, met de confetti en al deze dingen die naar beneden komen.”

Rosalind Naomi Wiener werd geboren op 4 oktober 1930 in Los Angeles. Haar ouders, Oscar en Sarah (Selten) Wiener, hadden een drogisterij. Haar moeder was ook apotheker.

Honkbal en politiek maakten al op jonge leeftijd deel uit van haar leven. Haar moeder, die opgroeide in Chicago, was een Cubs-fan; ze was ook een districtskapitein in Los Angeles die werkte aan de herverkiezing van president Franklin D. Roosevelt in 1936.

De politieke carrière van mevrouw Wyman begon toen ze een pupil was aan de Universiteit van Zuid-Californië, nadat ze Helen Gahagan Douglas, de actrice die congreslid uit Californië werd, confronteerde met haar late aanwezigheid bij twee evenementen die ze had bijgewoond. Mevrouw Wyman werd de chauffeur van mevrouw Douglas tijdens haar mislukte senaatscampagne tegen Richard M. Nixon in 1950.

In 1952 studeerde ze af aan het USC met een bachelor in bestuurskunde. Het jaar daarop begon ze haar campagne voor de gemeenteraad.

“Toen ik besloot te gaan hardlopen, was ik erg jong en mijn vader was een typische vader”, vertelde ze in 2019 aan de openbare televisiezender KCET. “En hij zei: ‘Dat moet je niet doen. Dat is een vreselijke zaak.’ Hij wilde helemaal niet dat ik het deed. En mijn moeder zei: ‘Ga ze halen.’”

Ze werd de jongste persoon ooit gekozen in de gemeenteraad van Los Angeles, en pas de tweede vrouw.

Mevrouw Wyman heeft 12 jaar gediend. Ze werd verslagen in 1965, maar tegen die tijd was ze een steeds belangrijker activist geworden in de staat en de nationale Democratische Partij.

Als lid van de Los Angeles Memorial Coliseum Fee overtuigde ze Robert F. Kennedy ervan dat zijn broer John zijn toespraak ter aanvaarding van de presidentiële nominatie van 1960 buiten in het Colosseum moest houden, wat zorgde voor een veel groter publiek dan de kleinere Los Angeles Sports activities Enviornment, waar de relaxation van de Democratische Nationale Conventie werd gehouden. De commissie heeft haar vorig jaar ingewijd in haar erehof in het Colosseum.

Zij en haar man, Eugene Wyman, een advocaat die een van de beste fondsenwervers van de Democratische Partij in Californië was, organiseerden politieke bijeenkomsten in hun huis in Bel Air. Een decennium na de dood van dhr. Wyman in 1973 had ze de leiding over het planningscomité voor de Democratische conventie van 1984 in San Francisco. Ze begon daar een vriendschap met Dianne Feinstein, toen de burgemeester van San Francisco; ze zou later een prominente rol spelen in de campagnes van mevrouw Feinstein voor de Senaat van de Verenigde Staten.

Mevrouw Wyman was ook een vertrouwelinge van een andere Californische democraat: Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis.

Ze werkte ook buiten de politiek, onder meer als government bij Columbia Photos gedurende twee jaar in de late jaren 1960 en chief government van de Producers Guild of America van 1977 tot 1981.

Ze was ook de voorzitter van de Nationwide Congressional Marketing campaign Dinners in 1973 en 1976 en diende in het uitvoerend comité van het Jimmy Carter-Walter Mondale-campagnecomité in 1976.

Er werd haar eens gevraagd wat haar pastime was.

‘Het feest,’ zei ze.

Naast haar zoon Robert laat mevrouw Wyman haar dochter, Betty Wyman, achter; een andere zoon, Brad; en drie kleinkinderen.

Mevr. Wyman’s prestatie om de Dodgers naar Los Angeles te brengen, resoneert nog steeds.

“Wat deze dame heeft gedaan voor honkbal in deze stad,” vertelde Tommy Lasorda, de oude supervisor van het group, in 2000 aan The Los Angeles Instances, “ze zouden een monument voor haar moeten oprichten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.