Terwijl ze zich voorbereiden om de tussentijdse verkiezingsresultaten van dit jaar te rapporteren, worden Amerikaanse televisienetwerken geconfronteerd met een ongemakkelijke vraag: hoeveel kijkers zullen ze geloven?

Te midden van een ongebreideld wantrouwen in de nieuwsmedia en een stroom van kandidaten die hebben getelegrafeerd dat ze verkiezingsfraude kunnen claimen als ze verliezen, zoeken nieuwsankers en leidinggevenden naar nieuwe manieren om de aanvallen op het democratische proces aan te pakken die de politiek sinds de laatste verkiezingsavond hebben besmet uitgezonden in 2020.

“Voor ondernemers van chaos is het maken van onware beweringen over het verkiezingssysteem een ​​wortel tot grotere glorie”, zegt John Dickerson, de belangrijkste politieke analist bij CBS Information, die de berichtgeving van het netwerk op 8 november mede zal verankeren. “Verkiezingen en de Amerikaanse experimenten bestaan ​​in wezen op vertrouwen in het systeem, en als mensen geen enkel vertrouwen hebben in het systeem, kunnen ze besluiten het heft in eigen handen te nemen.”

CBS zendt sinds 1948 verkiezingen uit. Maar dit is het eerste jaar dat het netwerk zich verplicht voelt om een ​​speciale “Democracy Desk” te installeren als hoeksteen van zijn live-verslaggeving. Zittend op een paar meter van de co-ankers in de Occasions Sq.-studio van het netwerk, zullen deskundigen op het gebied van kieswetten en correspondenten verslag uitbrengen over beschuldigingen van fraude en bedreigingen met geweld bij de peilingen.

“Het is niet traditioneel”, zegt Mary Hager, hoofdredacteur politiek van CBS, die al drie decennia verslag doet van verkiezingsavonden. “Maar ik weet niet zeker of we ooit weer traditioneel zullen hebben.”

In de hele sector hebben netwerken tientallen verslaggevers ingezet in de hoofdsteden van de staat in het hele land, waar journalisten wekenlang hebben gewerkt aan het cultiveren van relaties met lokale verkiezingsfunctionarissen en het leren van de particulars van de procedures voor het tellen van stembiljetten.

Toch kan een verkiezingsavond die eindigt zonder een duidelijke indicatie van welke partij het Huis en de Senaat zal controleren – een waarschijnlijke mogelijkheid, gezien de tientallen krappe races – een langere periode van onzekerheid kunnen veroorzaken, waardoor geruchten en desinformatie ongebreideld de ronde kunnen doen. En het vertrouwen van Amerikanen in de nationale nieuwsmedia is zelden lager geweest, met nauwelijks een derde van de volwassenen in een recente Gallup-enquête waarin het vertrouwen erin uitdrukt.

“Ik heb geen controle over wat politici gaan zeggen als ze ervoor kiezen om een ​​verkiezingsresultaat in twijfel te trekken”, zegt David Chalian, politiek directeur van CNN. “Je moet duidelijk zijn, als het een gedeeltelijk beeld is, dat daar niets onaangenaams aan is.”

Twee jaar geleden bereidden tv-netwerken zich voor op pandemiegerelateerde stemmingshoofdpijn en speculatie dat president Donald J. Trump zich zou kunnen verzetten tegen het toegeven van zijn nederlaag.

Maar 2022 heeft nieuwe uitdagingen opgeleverd. Bondgenoten van de heer Trump – die twee jaar geleden, zonder bewijs, beweerden dat “we eerlijk gezegd deze verkiezingen hebben gewonnen” – blijven twijfels zaaien over de integriteit van het proces van het tellen van stemmen. Republikeinse kandidaten in sommige belangrijke races weigeren nog steeds te accepteren dat de heer Trump heeft verloren.

Zelfs als Amerikanen informatie consumeren uit een steeds caleidoscopischere reeks nieuwsbronnen – sociale media, hyperpartijdige blogs, streamingdiensten en familie Fb-berichten – spelen de grote tv-netwerken nog steeds een belangrijke rol bij het bepalen van het verhaal van een verkiezingsnacht, ten goede en ten kwade.

In 2020 gaf de vroege oproep van Fox Information in Arizona aan dat Joseph R. Biden Jr. als overwinnaar uit de strijd zou kunnen komen (en liet de heer Trump woedend achter). In 2018 had TV een meer smadelijke avond: na een reeks leeglopende vroege nederlagen voor Democraten, voorspelden sommige ankers dat een “blauwe golf” was gedoofd en dat de Republikeinen de controle over het Huis zouden behouden. Het was weer Fox Information, werkend met een eigen datamodel, dat de juiste oproep deed dat de Democraten de kamer zouden overnemen.

Marc Burstein, de directeur die verantwoordelijk is voor de verslaggeving van de verkiezingsnacht van ABC Information, zei dat zijn workforce “heel duidelijk zal zijn om uit te leggen dat er rode of blauwe luchtspiegelingen kunnen zijn. We zullen geduld hebben.” Carrie Budoff Brown, die ‘Meet the Press’ op NBC runt, zei dat het ‘ieders verantwoordelijkheid’ was om het publiek voor te bereiden op een lange wachttijd.

Leidinggevenden zijn optimistisch dat Amerikanen zullen afstemmen – en blijven. Ondanks forse dalingen dit jaar in het aantal kijkers van CNN en MSNBC, zijn de Huge Three-uitzendnetwerken van plan om hun volledige prime-time line-ups voor te lopen voor politieke berichtgeving op 8 november.

ABC, CBS en NBC beginnen hun traditionele verslaggeving over de verkiezingsnacht om 20.00 uur Japanese Time en gaan door tot in de kleine uurtjes. In het verleden schrokken die netwerken vaak terug van midterm-avonden, waarbij ze een uur lang verslag deden van de politieprocedures en het lokale nieuws. Leidinggevenden redeneerden dat, zonder een presidentiële race, het publiek minder betrokken was. Dat veranderde in 2018 op het hoogtepunt van het presidentschap van Trump, toen ABC, CBS en NBC elk drie primetime-uren besteedden aan de midterms.

Aan de kabel bereiden de ankers zich voor op de gebruikelijke marathon. “Dit is onze Tremendous Bowl”, zei Bret Baier, het belangrijkste politieke anker bij Fox Information.

De beslissingsdesk van Fox Information zal opnieuw worden geleid door Arnon Mishkin, de externe marketing consultant die het voortouw nam controversiële oproep in Arizona in 2020. Hoewel de voorspelling van Fox uiteindelijk juist bleek te zijn, duurde het enkele dagen voordat andere nieuwszenders het eens waren. Meneer Trump keerde zijn toorn op het netwerk als vergelding, en uiteindelijk Fox Information ontsloeg een paar topmanagers die betrokken waren bij de beslissing om de oproep zo vroeg aan te kondigen.

“Wat we altijd willen zijn, is goed – en de eerste is echt leuk – maar goed is wat we willen zijn”, zei de heer Baier van Fox. “In de nasleep van 2020 gaan we de cijfers heel nauwkeurig bekijken, en er kunnen momenten zijn dat we wachten op meer ruwe stemmen dan in het verleden.”

“Het zal een stuk soepeler verlopen dan dat second”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar het second waarop hij en zijn mede-ankers zichtbaar verrast werden toen hun collega’s een overwinning voor de heer Biden in Arizona voorspelden. Fox-functionarissen schreven de verwarring later toe aan slechte communicatie tussen producenten.

“Ik denk,” zei meneer Baier, “we hebben allemaal veel geleerd van die ervaring.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.