De dood van de illusie zou de dood van de cinema zijn, een ontnuchterend feit dat niet verloren gaat in Hollywood, dat regelmatig liefhebbert van metaconcepten en de donkere kant van roem. Van de fictieve Sundown Boulevard aan de harde realiteit die Norma Jean aka . plaagde Marilyn Monroe, heeft de filmindustrie sinds de eerste dag ongelooflijke verhalen geproduceerd en mensen beschadigd, met fantasie als betaalmiddel. Desondanks blijft er een sterke aantrekkingskracht bestaan ​​voor toekomstige acteurs en actrices die ernaar verlangen om door het systeem te worden omarmd, vaak ten koste van hun mentale en fysieke gezondheid. Met andere woorden, het beeld is zelden een afspiegeling van de werkelijkheid. Het distinction wordt aangeroerd in Otto Preminger‘s 1944 noir Lauramaar des te schrijnender wordt als je kijkt naar de baan van zijn ster, Gene Tierneyeen actrice wiens leven, zoals zovelen voor haar, een constante strijd was om de perfectie op het scherm waar te maken.

COLLIDER-VIDEO VAN DE DAG

“Ik zal het weekend dat Laura stierf nooit vergeten”, begint de movie, met spijtige nostalgie gesproken door Waldo Lydecker (Clifton Webb), de flamboyante columnist wiens handel is in kunstzinnige beledigingen. Je krijgt al snel de indruk dat Lydeckers column een middel is om toekomstige beroemdheden te maken of te breken, of in het geval van Laura Hunt (Tierney), geliefden. Zijn shtick, zowel in zijn schrijven als in zijn publieke persoonlijkheid, is bijtende bon mots en diepe zelfgenoegzaamheid. Als een personage gescheurd uit de pagina’s van Oscar Wilde, beschrijft Lydecker zichzelf als volledig in zichzelf gekeerd, maar terecht, omdat hij “nooit een ander onderwerp heeft ontdekt dat mijn aandacht zo waardig is”. Lydecker neemt de rol aan van Pygmaliër met erectiestoornissen en houdt vol dat hij de enige persoon is die Laura echt heeft gekend. Hij is er trots op haar kapsel en kleding te kiezen, haar aan de juiste mensen voor te stellen en haar “zo beroemd te maken als de wandelstok van Waldo Lydecker”. De grens tussen een catch en een creep is nog nooit zo dun geweest.


Mannen wilden haar, vrouwen wilden haar zijn

Kijkend naar haar vorstelijke portret, moet worden gezegd dat hij het geweldig deed – de vrouw is het equal van een pre-moorddadige Dorian Grey, genetisch gezegend tot het punt dat de kijker rechtstreeks naar de Clarins-balie gaat. Voor een personage met een twijfelachtige seksualiteit houdt Lydecker zich niet in voor zijn preoccupatie met haar vrouwelijke uiterlijk, bonzend op “haar jeugd en schoonheid, haar evenwicht en charme… Mannen bewonderden haar; vrouwen benijdden haar” voor de helft van de movie. Deze gevoelens zijn echter niet alleen die van een chagrijnige oude viezerik. Het lijkt erop dat iedereen betoverd is door Laura – de sociale klimmende Shelby Carpenter (Vincent Prijs) die aanvankelijk opgeeft met een mannequin en een rijke socialite (Judith Anderson) in een poging om haar officiële stukje crumpet te worden, Laura’s meid, Bessie (Dorothy Adams), die haar minnares beschermt “vanwege de duizend lieve dingen” die ze in het leven heeft gedaan, en de eerder genoemde socialite van de oude vrijster, die toevallig ook Laura’s tante is, Ann Treadwell, die jaloers is op haar glamoureuze nichtje in een feitelijke Ugly Stiefmoeder mode.

VERWANT: ‘Blonde’ doet ons geen plezier door de successen van Marilyn Monroe te overzien

Maar het grootste bewijs van Laura’s, eh, charme komt van Mark McPherson (Dana Andrews), de rechercheur die verantwoordelijk is voor haar moordzaak, die aanvankelijk onvermoeibaar passieloos lijkt, totdat zijn porren en porren in de ondergoedla van het slachtoffer resulteert in avonden waarop hij onder haar portret slaapt. Trouwens, deze man is de ‘held’.

Een Matron van het martelaarschap

Gelukkig voor hem is Laura, als Laura van vlees en bloed verschijnt, toch niet vermoord, internet zo aantrekkelijk als haar portret, maar met een additional aardse vriendelijkheid en naïviteit, die haar positie als hoofdhoncho in de moordende marketingwereld verraadt. Laura is aardig voor haar personeel, moedigt haar werknemers aan en verdedigt degenen die van moord op haar worden beschuldigd. Haar eigen reputatie lijkt haar niet zo te storen als, nou ja, aardig zijn. Wanneer ze wordt gearresteerd, is er geen ruzie, geen geschreeuw van politiecorruptie of dreigementen met juridische stappen, alleen de berustende zucht van een middelste type dat weet dat verzet zinloos is. Voorafgaand aan zijn verliefdheid, is Lydecker minachtend voor de jonge doorzetter, die de situatie op zijn kop zet door medelijden met hem te krijgen, in de overtuiging dat zijn grofheid hem een ​​slechte dienst bewijst. In een argument tegen vrouwelijke intuïtie ‘weet’ ze dat hij beter is dan dat. Bij Lydecker draait alles om uiterlijkheden, niet alleen zijn eigen shtick, maar die van Laura, en hij zegt dat hij haar liever opgesloten ziet en berecht voor moord dan dat haar reputatie wordt aangetast. De onberispelijke schoonheid is even genereus voor haar slijmerige, tante-schtupping verloofde, en geeft hem een ​​vrije doorgang ondanks het feit dat hij zich volkomen bewust is van zijn ontrouw. Wanneer ze geconfronteerd wordt met de waarheid dat zowel hij als haar tante in staat zijn, en zelfs overwogen haar te vermoorden, kan ze haar glorieus verlichte gezicht alleen maar afwenden. Dat deden ze tenslotte niet, dus ik denk dat dat ergens toe doet.

Maar misschien wel het meest ondragelijke second van martelaarschap komt uit Laura’s eigen mond, wanneer wordt onthuld dat Lydecker de vriend, vertrouweling en wiegendief was die haar probeerde te vermoorden. In plaats van naar adem te occur van afschuw en te huilen “hoe kon hij proberen me te vermoorden, hij koos dit kapsel!?”, verwijt ze zichzelf. Dat klopt, kinderen. Laura Hunt geeft zichzelf de schuld van de poging tot moord op, nou ja, zichzelf, en voor de… feitelijk moord op een dubbelgangermodel. Een mannequin dat trouwens bij haar thuis was. Haar kleren dragen. Een affaire hebben met haar verloofde. Geheel door iemand anders neergeschoten. Terwijl ze mijlenver weg was.

“Ik heb het gedaan. Zo zeker alsof ik zelf de trekker overhaalde…Ik ben internet zo schuldig als hij, niet voor wat ik deed, maar voor wat ik niet deed”.

Gesproken als een echte katholiek.

Als dit soort ethiek de foundation is van Laura’s karakter, is het grootste plotgat de reden waarom ze in de reclame ging. Maar afgezien daarvan blijft het duidelijk dat haar schoonheid en verfijning niet genoeg waren om te voorkomen dat de mensen om haar heen zich als een “verzameling dopes” gedroegen, een andere beoordeling die poging tot moord niet volledig inkapselt.

Dat brengt ons bij Gene Tierney zelf

Rita Hayworth zei ooit dat “mannen met Gilda naar mattress gaan, maar met mij wakker worden”, wat tegenwoordig zou klinken als een goed ingestudeerde poging om relatable te zijn, maar heeft de klank van oprechtheid voor een pin-upmeisje van die tijd. Hayworth, zoals Marilyn Monroe en talloze anderen voor haar, waren naar de wil van de mensen en een studiosysteem dat perfectie en volledige loyaliteit vereiste. Tierney was niet anders. Laura markeerde het start van het sterrendom voor de actrice, die werd ontdekt door Anatole Litvak terwijl ze met haar ouders door het terrein van Warner Bros. wandelt, en het lijdt geen twijfel dat de movie het meeste uit haar adembenemende schoonheid haalt. Web zoals rechercheur McPherson verliefd wordt op een portret, zo werd het publiek, JFK, Prins Aly Khanen Howard Hughes. Ze werd, zoals te verwachten was, ervan beschuldigd meer om uiterlijk dan expertise te gaan, en ze werd regelmatig bekritiseerd omdat ze leuk was om naar te kijken, maar met weinig relevantie. Zonder de critici aan haar kant betekende in het spel blijven spelen naar het beeld. “Toen je onbereikbaar was, wilde hij je het liefst”, suggereert Lydecker, in navolging van de industriestandaard. Maar met het verstrijken van de jaren werd duidelijk dat Tierney de ‘walgelijk aardse relatie’ wilde die ongrijpbaarder bleek dan roem. Immers, “wie wil er een olieverfschilderij spelen?” zou ze vragen.

Tierney tekende voor de leeftijd van 20 bij Fox en kreeg al snel een hekel aan de beoordeling dat haar prestaties ondergeschikt waren aan haar jukbeenderen. In een poging om meer te zijn dan alleen een mooi gezicht, kreeg Tierney het advies om te gaan roken, waardoor ze haar stem dempte en een soort Thanos-achtige autoriteit uitstraalde. Ze zou op 70-jarige leeftijd sterven aan emfyseem. Deze bijzondere hete tip ging hand in hand met een streng dieet dat 20 jaar lang tot op de letter zou worden gevolgd, need wat heb je aan een zelfverzekerde stem zonder een begeleidend lichaam van maat 6?

In jurken knijpen en slijm ophoesten waren niet de enige obstakels waar Tierney mee te maken had. Haar eerste echtgenoot, modeontwerper en beruchte rokkenjager Oleg Cassini, was in de voorhoede van een jong bedrijf, nu afhankelijk van Tierney’s inkomen om het hoofd boven water te houden. Haar moeder en vertrouwelinge werden steeds onwel, terwijl Tierney’s eerste type, Daria, werd geboren met ernstige verstandelijke beperkingen, doofheid en gedeeltelijke blindheid. Alsof deze realiteit niet moeilijk genoeg was, ontdekte de actrice al snel dat de toestand van haar dochter een direct gevolg was van het feit dat ze Duitse mazelen had opgelopen van een fan die uit quarantaine was ontsnapt om de ster te ontmoeten.

Ver van de succesvolle godin die wordt geportretteerd in Laura, merkte Tierney dat ze middelmatige rollen moest accepteren om de hoge medische rekeningen en de levensstijl van een flirtende echtgenoot bij te houden. Ondanks het behoud van een ongerept imago, werd haar geest steeds kwetsbaarder terwijl ze jongleerde met haar plichten jegens Hollywood, haar publiek en haar familie. Uiteindelijk werd Daria geïnstitutionaliseerd, waardoor Tierney de diagnose ernstige bipolaire depressie kreeg. Haar ziekte bereikte een hoogtepunt op een middag toen de actrice werd gevonden op de richel van haar appartement in New York boven een zee van toeschouwers, waaronder haar tweede dochter. In een tijd waarin het ondergaan van psychotherapie een vies geheim was en een shockbehandeling wisselvallig was, was de zelfmoordpoging voldoende om de actrice ervan te overtuigen alles te proberen en zich in te schrijven voor acht maanden in een psychiatrische kliniek (een echte, niet zoals de dagkuuroorden van de moderne revalidatie) en intensieve elektroshocktherapie. Gelukkig begon Tierney te herstellen en verscheen langzaam weer in de wereld door een verkooprol op zich te nemen in een plaatselijke winkel en heel af en toe te verschijnen in zorgvuldig geselecteerde movies.

Voor het grootste deel nam Tierney afscheid van Hollywood en leefde ze haar resterende decennia in Houston door met een nieuwe echtgenoot, de oliebaas, M. Howard Lee. Laura gaf de actrice geen kans om een ​​personage te ontdekken dat verder gaat dan mooi zijn, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van haar leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.