ComingSoon kreeg de kans om met componist Ben Lovett te spreken over zijn geweldige werk in David Bruckner’s Hellraiser opnieuw maken. Dit is de nieuwste samenwerking tussen de componist en regisseur, die eerder samenwerkten aan 2007’s Het signaal2017’s Het ritueelen 2020 Het Nachthuisonder andere projecten.

Jeff Ames: Hoe is het om in een undertaking als Hellraiser te springen?

Ben Lovett: Het was voor ons allebei een nieuwe ervaring. Wanneer je ergens in stapt zoals altijd en geloofde als Hellraiser je kunt niet voorbijgaan aan de invloed van alles wat voor je kwam. de vraag wordt in hoeverre je alles wat je uit die wereld hebt gezien en gehoord wilt navolgen en hoeveel je opnieuw wilt uitvinden. We dachten dat het juiste antwoord was om de juiste balans tussen die twee dingen te vinden. Een deel daarvan is veel huiswerk, bewondering en aandacht voor element die bepalen wat mensen beschouwen als een Hellraiser-film – wat zijn die componenten verhalend en stilistisch. David en ik zijn erg verhaalgericht. Voor ons gaat het erom al die andere dingen af ​​te breken, zodat we ons in de personages en het verhaal kunnen vinden. We kennen elkaar al zo lang dat we een unieke geschiedenis en het vermogen hebben om gesprekken te voeren over deze thema’s en verhalen waar we een dieper niveau mee kunnen bereiken omdat we elkaar al 20 jaar kennen.

Wat was de sleutel om je rating voor Hellraiser te ontgrendelen?

Het zou zeker de invloed zijn van de originele scores op de originele movies van Christopher Younger. Die partituren behoren tot de beroemdste muziekstukken in het style. Ze hebben zo’n aside geluid. In 1987 was het heel inventief en uniek om deze zeer lyrische, gotische, romantische soort muziek op deze zeer corse, rauwe beelden te zetten. Zoiets had nog nooit iemand gezien. Ik denk dat het in die relatie zit en die nevenschikking is wat geeft Hellraiser zijn unieke plaats en standing in deze wereld van movies.

Dus, om erin te komen, wetende dat het een zeer muzikale franchise is en hoe die originele Christopher Younger-scores zijn verbonden met wat mensen identificeren als de wereld van Hellraiser geeft je een soort van sonische routekaart. Het geeft je een idee van het landschap in hoe deze movies werken en waar je daarmee naartoe kunt. Als followers van het origineel zou het niet als een… Hellraiser movie als we dat gewoon negeerden. We dachten dat het het beste zou zijn om dat te eren door een deel van de geest, het geluid en de stijl die hij daarin schreef huge te leggen met dit soort beelden, en er echt naar te streven om die thema’s en melodieën uit de originele movie in onze rating. Dat was nieuw voor mij om te kunnen doen, was proberen het werk van een andere componist van 35 jaar geleden op te nemen en te proberen het te veranderen en aan te passen aan wat ik aan het doen was, maar op zo’n manier dat mensen het nog steeds konden identificeren en ze konden die originele thema’s nog steeds horen in de muziek.

Dus, wat heb je liever: andermans muziek aanpassen of met een schone lei beginnen?

Ik geef altijd de voorkeur aan nieuwe uitdagingen. Ik ben bijna nerveuzer als ik iets probeer over te doen dat ik eerder heb gedaan, omdat ik maar zo veel trucjes heb (lacht). Ik heb maar zoveel manieren om dit te doen. Ik heb de uitdaging van het onbekende nodig om unieke manieren te vinden om mijn werk te verkennen. Met Hellraiser, het is een beetje zenuwslopend, need wat je ook doet, iemand zal het haten. Je weet een beetje dat je tegen iets aanloopt waarmee je onmogelijk niet vergeleken kunt worden. Ik heb niet eens geprobeerd mensen ervan te overtuigen dat ik kon concurreren met Christopher Younger – weet je, “Ik kan dat ook!” Laten we daar een liefdesbrief aan doen, maar met al het andere dat ik meebreng, laten we er een heel ander geluid van maken voor deze unieke wereld. We brengen 808’s en unieke beats en synthesizers en gitaren en al deze andere dingen binnen om te proberen het te combineren met dit meer rechttoe rechtaan orkestrale schrift met koperblazers en harp en strijkers.

VERWANT: Hellraiser (2022) Assessment: een paranormaal plezier

Ik had het geluk dat meneer Younger ons zijn zegen gaf om naar binnen te gaan en met deze ideeën en thema’s te prutsen. Maar het was ook een echt geschenk dat hij al zo’n brede parameter had vastgesteld en alles wat je kunt doen in een Hellraiser scoren. Zoals je zult ontdekken als je gaat kijken Hellraiser, het gaat allemaal om te veel en het verleggen van extremen en grenzen. De muziek helpt dat te versterken, omdat het zo gonzo over-the-top kan zijn, maar het werkt nog steeds omdat het nooit voelt alsof het te veel is.

Ik neem aan dat je er al heel vroeg bij bent om naar het script te kijken en met ideeën te gaan prutsen. Verandert je rating als je eindelijk de eerste ruwe versie van de movie ziet?

Het doet. Het echte voordeel van vroeg beginnen met het script is dat je niet gehinderd wordt door dat alles en je het gewoon kunt laten vliegen. Je kunt je fantasie gebruiken. Zoals ik al eerder tegen mensen heb gezegd, je fantasie heeft geen funds. Dus je kunt je alles voorstellen en dan zie je een beetje en moet je sommige van die ideeën opnieuw kalibreren tot iets dat werkt met wat er op het scherm staat. En soms betekent dat gewoon dat je de ene kant op ging en dan realiseer je je dat de acteurs en de digicam en de richting een andere kant op gingen. Dan realiseer je je dat al die dingen er zijn om je opnieuw te inspireren – er is veel waar je inspiratie uit kunt halen. Dat overkwam mij met de personages. Alles wat ik had gedacht of geschreven voor het personage Pinhead werd uit het raam gegooid zodra ik zag wat Jamie Clayton met het personage deed. Dat was zo uniek en anders dat ik besloot om volledig te vertrekken vanuit het standpunt beïnvloed te worden door de acteur en de uitvoering. Ze brengt er gewoon een bepaalde energie in die totaal uniek en nieuw is. Dat was een gebied waar ik gewoon alles weggooide wat ik me had voorgesteld door mijn eigen lezing erover, omdat ik te beïnvloed ben door dingen die ik eerder heb gezien of andere versies van het personage.

Een andere manier is dat onze movie iets meer van de magie en het surprise van deze verhalen op het scherm vastlegt, terwijl dat in de originele movies de muziek van Chris Younger bracht. Ik denk dat het zijn schrijfstijl en dat soort muziek was die de fantasie echt in het verhaal brachten. Het deed je het bovennatuurlijke, buitenaardse ervan voelen. En bij die van ons zit daar nogal wat van in de visuals. Waar Bruckner me steeds toe aanspoorde, was om het een beetje gemener en een beetje lelijker te maken. Elke keer als ik binnenkwam met iets mooiers, zou hij willen dat ik het in de grond wreef en er wat slijm op deed. Dus we hebben nog steeds deze prachtige passages en melodieuze muziek, maar het is gewoon een beetje gehuld en verdrinkt soms in dissonantie. Hij wilde de muziek ruiken. Hij wilde dat de stank doorkwam. Dat waren dus nieuwe manieren die je min of meer moest herkalibreren als je eenmaal hebt gezien wat ze op de set doen.

Je noemde Christopher Younger, dus wat was zijn mening over jouw rating? Of heeft hij op dit second zijn handen van Hellraiser gewassen?

Ik weet niet zeker wat zijn relatie met het materiaal is. Ze hebben zoveel movies gemaakt. Hij was betrokken bij de eerste twee en zij zetten de toon voor alles. Zij zijn degenen die het meest worden genoemd als de twee pijlers voor dit alles. Het was een beetje een uitdaging omdat ik geen toegang had tot Chris of de scores. Meestal krijg je toegang tot de muziek en de partituren en die hadden we niet. Lange tijd waren ze nog bezig om een ​​association uit te werken om dit te kunnen doen omdat de studio de rechten op de muziek niet bezat. Lange tijd kon ik hem niet bereiken omdat ze een manier aan het bedenken waren om het allemaal te laten werken. Dus ik moest gewoon voor Spotify aan een piano gaan zitten en het uitzoeken. Het is een van de vele manieren waarop de logistiek van het filmmaken soms het creatieve deel verstoort en je moet er gewoon omheen werken. We kregen uiteindelijk zijn zegen, maar het was through een veel formeler kanaal. Maar we hebben laborious gewerkt om zijn werk recht te doen en ik voel me heel gelukkig dat hij ons toestond deze ideeën op te nemen en te verwerken in wat we aan het doen waren. Ik hoop dat hij het gevoel heeft dat we het op de een of andere manier hebben geëerd.

Heeft deze ervaring je iets geleerd waar je enthousiast over bent om mee te nemen in toekomstige inspanningen?

In veel opzichten is er zoveel geleerd, maar het meeste heb je tijd nodig om ze te verwerken. Je zult pas echt weten wat die dingen zijn als je bij het volgende bent en je merkt dat je het anders navigeert vanwege wat je instinctief van de laatste hebt opgepikt. We hebben hier veel van geleerd vanwege de hoeveelheid littekens en kneuzingen die het ons opleverde. Hellraiser echt een schop onder onze kont, gewoon omdat het zo uitdagend was op elke denkbare manier. Het waren verreweg de meeste minuten van alle partituren die ik heb moeten schrijven, het was de grootste schaal — 83 muzikanten, 97 minuten muziek. Het is een enorm iets om op je te nemen. En er was de druk om te weten dat wij de eersten waren die de doos heropenen, als je de woordspeling vergeeft, en teruggaan en het bronmateriaal en deze wereld opnieuw uitvinden.

Typisch, voor David en ik – en dit geldt eigenlijk voor elke filmmaker waarmee ik heb gewerkt – is er geen movie en dan is er een movie. Er zijn niet veel mensen die rondhangen met hoge verwachtingen over wat het zou moeten zijn en ze hebben hun eigen ideeën over wat ze willen dat het is. Meestal phrase je beoordeeld op de verdienste van het ding dat je hebt gemaakt. Op Hellraiser, heb je te maken met de verwachtingen en ideeën van mensen en wat ze het liefst zouden hebben. Er is geen manier om elk doelwit daarbinnen te raken en dus ga je gewoon naar binnen en benadert het zoals al het andere. Al die andere dingen zijn er om je te informeren, maar het helpt je niet om daarover na te denken, need je kunt jezelf verlammen als je probeert iedereen te plezieren. Hoewel ik veel tijd besteedde aan het schrijven van muziek die deed denken aan en in de stijl van Younger’s originele partituren, werd het ook onder mijn aandacht gebracht door de mensen met wie ik samenwerk aan dit undertaking dat ze me met een reden inhuurden. “We willen ook dat dit klinkt zoals jij! We houden van wat je doet, maar het klinkt niet als jou. We hebben je ingehuurd voor de baan en we willen dat je het doet.” Ik denk dat als je iets hebt geleerd dat jij hier bent geen ongeluk is. Je bent hier met een reden en mensen willen dat je meeneemt wat je meeneemt. Voor mij moest ik identificeren wat ik denk wat dat betekende en erachter komen wat cool voor me was. Wat zegt je smaak dat je moet doen?

Is er een second in de partituur waar je followers naar wilt laten kijken?

Er is een nummer genaamd Riley’s Alternative. Het is aan het einde van de movie. Het is niet het origineel Hellraiser dingen, het is gewoon een bescheiden thema voor ons karakter. Het is niet een van die momenten waarop honderd dingen je kop eraf slaan. Het is gewoon een soort second waar je heen gaat, met alle monsters, engelen en demonen en martelingen, het is nog steeds gewoon een reis over één personage. Het is een verhaal dat je kunt vertellen zonder al die dingen. Het was heel belangrijk om dat second – ondanks al het plezier en het spektakel – echt te verbinden met de menselijke emotie en alles wat er met de hoofdpersoon en de consequenties van haar keuze gebeurde. Dat is er een die David erg leuk vindt. Dat second voelt aan als hoe het voelt om movies te maken met mijn vriend Bruckner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.