Voor sommige Pantone-kleuren hebben we niet betaald.

Foto: Pantone

Het is zeer waarschijnlijk dat u niet veel nagedacht heeft over waar de digitale kleuren die u gebruikt oorspronkelijk vandaan komen. Je hebt je waarschijnlijk ook niet afgevraagd wie een bepaalde kleur zou kunnen ‘bezitten’, toen je deze koos bij het maken van iets in Photoshop. Maar veel mensen staan ​​op het punt hier enorm veel aandacht aan te besteden, omdat hun verzameling PSD-bestanden vol raakt met ongewenst zwart vanwege een licentiewijziging tussen Adobe en Pantone.

Vanaf nu zullen veelgebruikte Adobe-apps zoals Photoshop, Illustrator en InDesign niet langer free of charge kleuren van Pantone ondersteunen, en degenen die willen dat die kleuren in hun opgeslagen bestanden verschijnen, moeten een aparte licentie betalen. En dit is het echte leven.

Pantone bestaat al sinds de jaren 1950, het bedrijf uit New Jersey dat oorspronkelijk drukinkten verfijnt en later het Pantone Shade Matching System uitvindt, dat wereldwijd door ontwerpers wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de kleur van een creatie precies is zoals gewenst, ongeacht waar of hoe deze wordt vervaardigd. Dus, natuurlijk door de industriestandaard voor kleurafstemming te worden, beweert het bedrijf natuurlijk eigenaar te zijn van al zijn 2.161 tinten, zijn intellectuele eigendom te verdedigen en gebruik zonder licentie te voorkomen. Dit gaat zo ver dat het anderen ervan weerhoudt om “Pantooncompatibele” kleursystemen. Of, om het anders te zeggen, ze beweren kleuren te bezitten.

Aankondiging van vorig jaar dat Adobe de “kleurenboeken” van Pantone uit zijn software program zou verwijderen zorgde voor consternatie in de designwereld. De ene industriestandaard die van de andere werd verwijderd, zou uiteraard problemen veroorzaken, maar Adobe zei destijds dat het “aan een alternatieve oplossing zou werken”, terwijl geruchten de ronde deden dat de bedrijven ruzie hadden gehad.

Sindsdien hebben de gegeven officiële redenen niet veel zin gehad. Volgens Pantone, begonnen de twee bedrijven in de jaren negentig samen te werken, maar “sinds 2010 zijn de Pantone-kleurenbibliotheken in de apps van Adobe niet bijgewerkt.” Dit betekent blijkbaar dat ze “aanzienlijk verouderd zijn en honderden nieuwe Pantone-kleuren missen.” (Ja, het bedrijf kapitaliseert serieus “Kleur”.) Dit betekent dat “Pantone en Adobe samen hebben besloten om de verouderde bibliotheken te verwijderen en zich gezamenlijk te concentreren op een verbeterde in-app-ervaring die onze gebruikers beter van dienst is.”

The removal of Pantone’s colors from Adobe’s software was meant to happen March 31 this year, but that date came and went. It was then due for August 16, then August 31. However, this month, people are noticing the effects, reporting issues with creations using Pantone’s spot colors. And the solution? It’s an Adobe plug-in to “minimize workflow disruption and to provide the updated libraries to the Adobe Creative Cloud users.” Which, of course, costs $15 a month. It’s Netflix, but for coloring in!

However, Pantone still states in its verouderde veelgestelde vragen dat: “Deze replace een minimale influence zal hebben op de workflow van een ontwerper. Bestaande Inventive Cloud-bestanden en documenten die Pantone Shade-referenties bevatten, behouden die kleuridentiteiten en -informatie.” Maar vandaag, mensen melden dat hun Photoshop hen informeert“Dit bestand heeft Pantone-kleuren die zijn verwijderd en vervangen door zwart vanwege wijzigingen in de licenties van Pantone met Adobe.”

Anderen hebben gemeld dat zelfs het toevoegen van een Pantone-licentie binnen Photoshop het probleem niet oplost, kleuren nog steeds worden vervangen door zwart en tijdelijke oplossingen klinken als lastig.

We hebben contact opgenomen met zowel Pantone als Adobe, en de replace zou ofwel contact met ons moeten opnemen.

Wij, als soort, bevinden ons in een zeer interessante tijd als het gaat om het zogenaamde ‘intellectuele eigendom’. Omdat de regels die van toepassing zijn op fysieke objecten slecht werden opgelegd aan digitale gadgets, meestal gecontroleerd door degenen met het meeste geld om uit te geven en te verliezen, hebben we dit soort onzin zien verspreiden van muziek naar movies naar digitale kunst, en nu de kleuren die ze’ opnieuw van zichzelf gemaakt. En het lijkt altijd te eindigen dat we nog meer geld moeten betalen.

Het komt ook steeds vaker voor dat je moet betalen voor aspecten van diensten die vroeger free of charge waren. BMW brengt sommige mensen in rekening voor verwarmde stoelen.

Er zijn echter oplossingen voor dit specifieke probleem. Niet in de laatste plaats jezelf bevrijden van de ellende van dergelijke gesloten software program, waar belachelijke situaties zich als konijnen kunnen voortplanten. Er is free of charge software program zoals Gimpen free of charge, open kleurenschema’s zoals Kleur openen. Natuurlijk zijn er altijd moeilijkheden bij het afstappen van industriestandaarden, maar als we het allemaal zouden doen, zouden die problemen vrij snel verdwijnen.

Als je Adobe-projecten nodig hebt of wilt houden, dan zijn er ook oplossingen. Free of charge. Bekijk de video hieronder voor een.

Grafisch ontwerp Hoe kan ik

Nog een tip gesuggereerd door Afdrukweek is om een ​​back-up van uw Pantone-bibliotheken te maken en ze vervolgens opnieuw te importeren wanneer uw Adobe-software wordt bijgewerkt om ze te verwijderen, of, als het te laat is, een vriend te vinden die dat al heeft gedaan. De kans is groot dat dit werkt, aangezien de kleuren van Pantone worden opgeslagen als .ACB-bestanden, internet als de relaxation van de kleuren van Photoshop.

Of, weet je, je zou gewoon de metadatawaarden van het Pantone-bereik kunnen kopiëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.